Blitz
Data: 16-30 aprilie 2017
● Construcția podului suspendat dintre Brăila și Tulcea, aproape de faza de licitație. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis Agenției Naționale pentru Achiziții Publice Documentația de Atribuire pentru execuția unui Proiect care cuprinde Podul suspendat peste Dunăre, în zona Brăila. După obținerea validării, CNAIR urmează să publice Anunțul de participare pentru lansarea licitației publice. Lungimea totală a Proiectului este de 23,413 km și cuprinde două secțiuni: drumul principal Brăila - Jijila, cu o lungime 19,095 km, și drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin, în lungime de 4,328 km. Podul suspendat peste Dunăre, structura principală din cadrul Proiectului, va avea o lungime de 1974,30.m, din care 1120 m reprezintă deschiderea centrală. La aceasta se adaugă două deschideri laterale de 489,65 m, pe malul dinspre Brăila, și 364,65 m pe malul dinspre Tulcea. Gabaritul pe verticală al podului suspendat va fi de cel puțin 38 m de la nivelul maxim de inundație al Dunării, astfel încât să fie îndeplinite criteriile de navigație fluvială. Conform studiului de fezabilitate, valoarea totală a investiției depășește 2 miliarde de lei, fără TVA.
● Bugetul Orizont 2020, suplimentat cu 200 milioane euro. Parlamentul European a aprobat suplimentarea cu 200 milioane euro a bugetului pentru Orizont 2020, programul UE de finanțare a cercetării și inovării.
„Decizia a fost adoptată pe baza unui compromis, la care s-a ajuns împreună cu statele membre, în ceea ce privește evaluarea intermediară a bugetului UE", se precizează într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România. „Este vorba despre un acord foarte important, care va permite Comisiei să direcționeze fonduri suplimentare către domenii-cheie, precum încurajarea inovării creatoare de piață, sprijinirea cercetării de excelență, partajarea volumelor mari de date și reducerea decalajului în materie de inovare dintre diferite țări din Europa", a declarat Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare.
● Energia solară, stocată în lichide și eliberată la cerere. O echipă de cercetători de la Universitatea Tehnologică din Gothenburg (Suedia) a identificat o nouă modalitate de a stoca energia solară în lichide, informează green-report.ro. Cercetătorii au realizat prototipul unui dispozitiv hibrid fabricat din siliciu și cuarț. Cele două părți ale dispozitivului sunt traversate de mici canale umplute cu fluid. Partea superioară este umplută cu un lichid care stochează energia solară în legăturile chimice ale unei molecule. Această metodă de stocare a energiei solare rămâne stabilă pentru câteva luni. Energia poate fi eliberată sub formă de căldură oricând este necesar. Secțiunea inferioară a dispozitivului folosește lumina Soarelui pentru încălzirea apei care poate fi utilizată imediat. Această combinație de stocare și de încălzire a apei înseamnă că peste 80% din lumina Soarelui este transformată în energie utilizabilă.
Alte articole

