Brasov - A XI-a editie a Cursului de initiere in istoria si filosofia stiintei si tehnicii
Data: 16-30 aprilie 2017
Filiala Braşov a Comitetului Român pentru Istoria și Filosofia Științei (CRIFST) al Academiei Române, în colaborare cu AGIR, Universitatea Transilvania din Braşov şi Muzeul Casa Mureşenilor organizează a XI-a ediţie a Cursului de iniţiere în istoria şi filosofia ştiinţei şi tehnicii. Prima parte a cursului s-a derulat între 27 martie şi 7 aprilie a.c. la Muzeul Casa Mureşenilor din Brașov. Au participat 25 de persoane - absolvenţi de institute de învăţământ superior, dar şi doctoranzi şi masteranzi, toţi interesaţi în cunoașterea istoriei și filosofiei științei și tehnicii şi achiziţia de noi deprinderi pentru analiza, dezvoltarea de modele şi managementul artefactelor din România.
În deschiderea cursului, dr. Valentin Marin, secretarul ştiinţific al CRIFST, a prezentat aspecte din activitatea membrilor acestei structuri și publicațiile CRIFST. Dr. Dumitru Murariu, membru corespondent al Academiei Române, a prezentat aspecte privind cercetarea științifică a doi corifei ai ştiinţei româneşti: Grigore Antipa şi Emil Racoviţă. Remarcăm, de asemenea, expunerile susţinute de prof. dr. Ana Bazac, prof. dr. Liliana Rogozea, prof. dr. arh. Teofil Mihăilescu. Prof. dr. Liviu Alexandru Sofonea a exprimat idei interesante despre crearea unui muzeu tehnic interactiv, Muzeul Tehnicii, la Braşov. Prof. dr. Elena Helerea a subliniat rolul muzeizărilor tehnice necesare în perioada globalizării. Dorim să evidenţiem în mod deosebit activitatea prof. dr. Liviu Alexandru Sofonea, preşedintele Filialei Brașov a CRIFST, care a dat un impuls nou cercetării aspectelor privind istoria și filosofia științei și tehnicii din România, precum şi activitatea prof. dr. ing. Elena Helerea, de la Universitatea Transilvania din Brașov, secretara Filialei CRIFST Brașov, membru al AGIR şi director al cursului în derulare.
Colaborarea dintre Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR) - Sucursala Brașov și Filiala Braşov a CRIFST (detaliată în programul de activități al sucursalei pentru anul 2017) s-a concretizat atât prin activităţile comune desfăşurate de membrii acestei structuri teritoriale a AGIR care sunt, în acelaşi timp, şi membri ai CRIFST, cât și prin faptul că vicepreședintele și președintele Sucursalei AGIR Brașov au susţinut prelegeri în cadrul acestui curs. Astfel, prof. dr. ing. Ionel Stareţu, vicepreședinte al Sucursalei, a prezentat aspecte privind istoria roboticii - De la automate mecanice la roboţi humanoizi. Ing. dipl. Traian Tomescu, președintele Sucursalei și membru al Consiliului Director al AGIR, a prezentat unele aspecte din istoria aviaţiei din România arătând rolul jucat de Aviația Română în Primul şi al Doilea Război Mondial.
Expuneri interesante au susţinut dr. ing. Sorin Abagiu (despre istoria energeticii din România, cu aplicaţii la zona Braşov), dr. ing. Alin Olărescu (privind rolul materialelor în evoluţia tehnologică), ing. dipl. Radu Bellu (care a prezentat aspecte din istoria căilor ferate în Romania), prof. dr. Angela Repanovici (care s-a referit la evoluţia tiparului ca instrument de diseminare a cunoaşterii), prof. dr. Eufrosina Otlăcan (pe tema De la modeste cunoştinţe de matematică predate în şcoli, la valori înscrise în istoria ştiinţei mondiale), dr. ing. Mircea Ivanoiu (problematica istoriei orale ca metodă de conservare a culturii industriale din Ţara Bârsei). O prelegere de excepţie a fost susţinută de prof. dr. ing. Marina Cionca, despre Expoziția Universală de la Londra, din anul 1851, şi consecinţele acestui eveniment. Dr. Valer Rus, director la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov, a prezentat aspecte privind metodologia cercetării în istorie, cu aplicaţii la relaţiile interetnice în Transilvania. Seria de prelegeri şi dezbateri s-a încheiat cu expunerea de excepţie a prof. dr. ing. Alexandru Herlea, de la Universitatea Tehnologică din Belfort-Mont- beliard, care a accentuat punctele-cheie în nașterea și maturizarea disciplinei academice Istoria tehnicii, insistând asupra principalelor concepte care sunt utilizate aici.
Prima parte a cursului - prelegeri şi dezbateri - este continuată cu o perioadă de pregătire a lucrării de absolvire a cursului, urmând ca susţinerea lucrărilor elaborate să se desfăşoare în perioada 9 - 12 mai 2017.
Alte articole
![](https://www.agir.ro/pictures/thumb_mic_articol/397_blitz_1.jpg)
![](https://www.agir.ro/pictures/thumb_mic_articol/326_divina-musica-cu-orchestra-inginerilor-petru-ghenghea-in-concertul-de-pasti_1.jpg)
![](https://www.agir.ro/pictures/thumb_mic_articol/737_programul-romania-educata-presedintia-va-constitui-sapte-grupuri-de-lucru-pentru-elaborarea-strategiilor-in-domeniile-educatiei-si-cercetarii_1.jpg)
![](https://www.agir.ro/pictures/thumb_mic_articol/410_jurnal-de-bord-prognozele-intre-contestare-si-credibilitate_1.jpg)