Blitz
Data: 16 – 30 aprilie 2019
● Patru medalii pentru echipa României la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete. Lotul feminin de matematică al României a obținut o medalie de aur, două de argint și una de bronz la a VIII-a ediție a Olimpiadei Europene de Matematică pentru Fete/European Girls´ Mathematical Olympiad (EGMO), desfăşurată la Kiev. Medalia de aur a fost cucerită de Alexandra Timofte (clasa a XI-a, Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu din Bucureşti), deținătoare a încă trei distincții la această competiție: medalie de aur în 2018 și medalii de argint în 2016 și 2017. Amina Abu Shanab (clasa a X-a) și Diana Ţolu (clasa a IX-a), ambele eleve ale Liceului Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti, au fost medaliate cu argint. Amina Abu Shanab a obținut același premiu și anul trecut, la Florența. Medalia de bronz i-a revenit Ioanei Popescu (clasa a IX-a, Liceul Teoretic Şcoala Europeană din Bucureşti). Pe termen lung, EGMO își propune creșterea numărului de fete în echipele participante la Olimpiada Internațională de Matematică, dar și în facultățile de profil.
● 40 de ani de la începerea lucrărilor de amenajare a terenului pe şantierul CNE Cernavodă. La 14 aprilie 1979 au început primele lucrări de amenajare a terenului pe şantierul CNE Cernavodă. Potrivit unor date furnizate de companie, lucrările de amenajare a incintei CNE Cernavodă au presupus 3 milioane mc de săpături şi 1 million mc de umpleri. Pentru o singură unitate, s-au folosit: • 557.000 mc beton în fundaţii; • 38 000 tone de oţel; • 4000 mc lemn; • 1900 km de conductor; • 87.000 mp izolaţii fundaţii; • 388.000 mp cofraje. Astăzi, CNE Cernavodă are performanţe de securitate nucleară la nivel de excelenţă, în topul centralelor nucleare, şi o preocupare continuă pentru îmbunătăţirea acestora. „Conform statisticilor internaţionale recente (martie 2019), pe baza indicatorului Factor de Utilizare mediu pe durata de viaţă, Unitatea 2 se află pe locul 1 în lume, iar Unitatea 1 pe locul 3, dintr-un total de 376 reactoare de putere monitorizate. Această performanţă poziţionează România pe locul 1 în lume din cele 30 de ţări care operează centrale nucleare", precizează compania.
● Contracte majore semnate pentru Şantierul Naval Damen Mangalia. Vase de lux pentru croaziere, ambarcaţiuni de mare capacitate pentru exploataţii petroliere şi nave de transport maritim vor fi construite la Mangalia, în cel mai mare şantier naval din Europa, a anunţat Ministerul Economiei. Contractele vor permite ca aici să fie continuată lunga tradiţie a construcţiilor navale în Marea Neagră. „Noile contracte sunt axate pe toate cele trei sectoare de activitate ale şantierului din Mangalia: nave de croazieră, nave destinate transportului de pasageri şi nave offshore", se precizează într-un comunicat al ministerului.
Alte articole



