Jurnal de bord Cheia succesului in economie: extinderea experientelor pozitive
Data: 16 – 30 aprilie 2019
A devenit demult un loc comun constatarea potrivit căreia nimic nu este mai convingător decât propriul exemplu, propria experiență în identificarea și promovarea de soluții menite să asigure cote tot mai înalte de performanță în activitatea economico-socială. Conștientizarea acestui fapt este confirmată, în ultima perioadă, de dezbaterile și concluziile formulate cu prilejul unui număr în creștere de manifestări publice. Se poate vorbi, deci, despre conturarea unui veritabil curent de opinie favorabil cunoașterii și extinderii experiențelor companiilor de top.
Incontestabil, pe prim-plan se situează priceperea de a opera într-o manieră modernă cu informațiile, de la colectarea și sintetizarea acestora până la interpretarea lor corectă în vederea adoptării de obiective realiste, cu șansele cele mai mari de succes. De la percepția empirică a mediului în care funcționează firma (aici intuiția și talentul au un rol esențial) se trece la stadiul superior, cel al acumulării și valorificării cunoștințelor și metodologiilor care stau la baza viziunii de largă perspectivă.
Aceste considerații, inspirate de realitatea și actualitatea nemijlocită, au un corespondent direct şi în evaluările proprii ale inginerilor, lideri în lumea afacerilor, privind direcțiile principale de acțiune care au permis și - cu siguranță - vor permite pe termen mediu și lung menținerea a mii de firme în situațiile economico-financiare pozitive în contextul unor evoluții previzibile, la scară locală, națională, regională, europeană și mondială.
Dacă ar fi să desprindem concluzii din sondajele de opinie, din dezbaterile în forurile instituționalizate pe dialog social, atât teritoriale, cât și sectoriale, din manifestările evocate, vom constata, cu siguranță, preocuparea principală a participanților, și anume dobândirea și consolidarea statutului de întreprindere inovativă, cu toate componentele acesteia. Antreprenorii performanți, în rândurile cărora se găsesc numeroşi ingineri, au acționat și acționează simultan pentru asigurarea resurselor umane și materiale, care să le permită - și în viitor - să facă față, deopotrivă, provocărilor, riscurilor, oportunităților generate de societatea bazată pe cunoaștere, cu nucleul ei cel mai dinamic definit prin conceptul de eră digitală.
Nu este deloc întâmplător că, începând cu start-up-urile, continuând cu IMM-urile care nu numai că au supraviețuit, ci şi-au consolidat pozițiile pe piața internă și pe cea externă, încheind cu marile companii cu capital românesc și străin, antreprenorii au pus accentul pe pregătirea din timp a personalului în vederea întâmpinării zilei de mâine cu o forță de muncă înalt calificată cât mai bine plătită, formată în spiritul competitivității și asumării de riscuri raționale. În același timp, au recurs și recurg la surse alternative de finanțare a investițiilor, orientându-se spre crearea și creșterea ponderii surselor proprii.
Performerii din sectorul de business anticipează, și pentru acest an, o majorare semnificativă a cifrei de afaceri în condițiile în care se va manifesta mai multă grijă față de evoluția ratei profitabilității, date fiind și creșterile de costuri, inclusiv cu forța de muncă.
Ce ar mai fi de remarcat? Ceea ce domină opiniile performerilor în afaceri este atitudinea pro-activă, refuzul neechivoc de a face parte din „corul lamentărilor" și autovictimizării, prin opțiunea, la fel de clară, de a face față schimbărilor, în principal, prin inovare. În acest mod, se diminuează vulnerabilitățile și se potențează oportunitățile, în condițiile formării și afirmării mai puternice în economie, în întreaga societate, a unei veritabile clase antreprenoriale permanent deschise la nou, la tot ceea ce este avansat. În acest fel, viitorul afacerilor de succes în România se conturează tot mai limpede prin ceea ce se întreprinde pozitiv, în prezent, într-o atmosferă de optimism rațional.