Sucursala AGIR Dolj a experimentat... intalnirile online
Data: 16-30 aprilie 2020
Pentru 19 martie 2020, la ora 14, era stabilită reuniunea Cercului calității cu tema „Bune practici în implementarea cerințelor de management al calității și inovării în Regiunea S V Oltenia". Președintele Sucursalei ne încurajase cu un ... „am să vin, să mă invitați!".
Împreună cu dr. ing. Dumitru Sacerdoțianu, membru al Cercului, am plănuit: ce teme se vor prezenta, pe cine vom invita, cum să avem sprijinul conducerii ICMET pentru sală etc. Am venit cu o comunicare despre Sistemele de management integrate, inspirată de specificaţia MSS 1000:2014.
1) Au urmat pregătirile fireşti pentru un asemenea eveniment. Ing. Adrian Vintilă, şeful Diviziei Cercetare-Dezvoltare Echipamente Electrotehnice şi Eficiență energetică, membru al Sucursalei AGIR Dolj, care s-a alăturat Grupului de iniţiativă, ne-a remis prezentarea sa, dedicată implementării SMIn în ICMET Craiova, iar Dumitru Sacerdoțianu a prezentat ca studiu de caz implementarea proiectului „Sistem adaptiv pentru asigurarea calităţii energiei, prin corectarea parametrilor electrici ai reţelelor de joasă tensiune, integrabil în reţelele SMART GRID", la care ICMET era coordonator, iar Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi INDA Eltrac SRL din Craiova - parteneri, cu care obținuse diploma de excelență la Salonul Internațional Pro-Invent 2019.
2) Când toate păreau să meargă bine și estimam între 12 - 15 participanți la eveniment, a apărut pandemia! Președintele Sucursalei ne-a propus, prin email, să ținem evenimentul online, că ne-ar ajuta și la participarea virtuală la Adunarea Generală a AGIR, anunțată pentru 26 martie 2020. La acel moment, se luase în calcul această variantă, fără delegații din teritoriu. Finalul se cunoaște. S-a amânat!
Reacția continuă în lanț și participanții anunțați, prin email, s-au arătat dispuși să experimenteze „inovația" .
3) A ieșit și nu prea. Doar „maeștrilor" le iese din prima! Ne-a lăsat legătura wireless spre finalul celei de-a doua comunicări. Alerta despre întreruperi ale imaginii şi sonorului ne-a dat-o Mihnea Bălteanu, care urmărea de la domiciliu. Președintele a fost optimist.
a) Din prezentarea lui Adrian Vintilă s-a reținut obținerea, în octombrie 2019, a certificatul SMIn, emis de CIT IRECSON. S-a discutat utilitatea și s-a sugerat ca în implementarea efectivă a procesul de „inovare", să fie folosite unele dintre procedurile existente în cadrul SMC, certificat conform ISO 9001:2015.
b) Din prezentarea lui Dumitru Sacerdoțianu s-a reținut că sistemul adaptiv a fost premiat, la întâlnirea specialiștilor în inovare. S-a discutat despre dezvoltarea durabilă a proiectului și s-a opinat ca printre invitații la eveniment să se fi aflat online partenerii din Craiova, pentru a afla noutăți.
c) S-a mulțumit directorului științific și s-a stabilit să colaborăm, să știm unii de preocupările altora, pentru că doar așa crește forța unui ... sistem!
d) Apoi, s-a discutat despre diseminarea informației și s-a stabilit amânarea deciziei până la publicarea acestui text în Universul ingineresc... online! S-a sugerat aplicarea strategiei studenților de la Oxford: la toți cei interesați, fără bani, dar la schimb cu informații similare. Că doar, la reuniuni, se schimbă... idei! Așa că, pentru operativitate, voi insera adresa de email, chiar dacă este disponibilă pe pagina web a AGIR Dolj.
4) Au trecut 10 zile de la masa rotundă și alte întâmplări posibile doar în vremuri de izolare socială, menționate mai jos, au permis decantarea concluziilor finale, la rece. Anume:
a) am urmărit un webinar dedicat organizării cursurilor online, susținut de Marian Rujoiu, pe platforma Life University, https://event.webinarjam.com/live/5/prr29a5u1tqqfr4k. S-a derulat ca la carte, deși a avertizat că platforma este încărcată de peste 600 urmăritori și pot apărea probleme.
b) am efectuat un audit de supraveghere, cu durata de 3 zile, online, deplasarea auto fiind sancționabilă. Potrivit politicii apărute pe site-ul RENAR, „OEC - Organismele de Evaluare a Conformității trebuie să demonstreze diligență rezonabilă, înțelegere și încredere reciprocă și să stabilească acțiuni adecvate ca răspuns la evenimentele extraordinare precum pandemia de COVID 19 (...)".
c) utilizând un motor de căutare referitor la indicatorii de performanță ai inovării, am găsit Raportul GII2019, Global Innovation Index, un document de 450 pagini, emis sub sigla WIPO - World Intelectual Property Organization, la ediția a XII-a. Aveam să aflu că numărul de certificări ISO 9001 este considerat a fi un indicator al inovării globale. Pentru o imagine asupra altor indicatori și a locului României, inserez tabelul de mai jos.
(Pag.6_Tabel AGIR Dolj.jpg)
5) Concluzii
a) Masa rotundă a confirmat proverbul românesc „Nevoia îl învață pe om", dar și cugetarea despre criză, atribuită lui Einstein: „În perioada crizei se nasc invențiile, descoperirile și marile strategii. Cine depășește criza se depășește pe sine însuși, fără a rămâne depășit...".
b) Asigurarea continuității activității Cercului și, în mod concret, susținerea următoarei reuniuni cu tema Practici în instruirea și conștientizarea personalului organizației, necesită încredințarea și implicarea membrilor mai tineri (millenials), astfel ca varianta online să fie una fiabilă, fără cusur.
c) Deci să nu uităm să zâmbim, dacă nu iese din prima. Iată două motive: de formularul cu semnăturile participanților, în varianta online, nu s-a mai ocupat nimeni, deși el exista, sau, la fel, tradiționala fotografie de grup a fost uitată. Din acest motiv, atașez fotografia în care se regăsesc doi „combatanți" de la masa rotundă online găzduită de ICMET Craiova. Acolo, ne vom întâlni în iunie, online, dacă nu apare vreo relaxare.
d) Ideile „inovative" tip SR 13572 ne vin ușor, dar în implementarea lor să ne bazăm pe ISO 9001, deci să integrăm cele două sisteme de management!