AEM: 96% din populatia urbana din UE, expusa aerului poluat
Data: 16-30 aprilie 2022
În pofida scăderii emisiilor legate de restricţiile anti-COVID, 96% dintre locuitorii din mediul urban din Uniunea Europeană au fost expuşi în 2020 la niveluri de poluare a aerului cu particule fine dincolo de limitele admise, a anunțat Agenţia Europeană de Mediu (AEM). „96% din populaţia urbană a fost expusă la concentraţii de particule fine (PM2,5) peste valoarea medie anuală de 5 micrograme pe metru cub de aer recomandată de OMS", care a înăsprit standardele de calitate a aerului la sfârşitul lunii septembrie anul trecut, a avertizat AEM, precizând că numai Estonia nu a înregistrat o depăşire a acestei valori.
Deoarece standardele europene sunt mai puţin stricte şi stabilesc la 15 micrograme pe metru cub de aer concentraţia de particule fine admisă, conform acestor norme doar 1% dintre locuitorii oraşelor trăiesc într-un mediu în care acest prag a fost depăşit. „Datele evidenţiază diferenţa dintre standardele legale din UE, stabilite în mare parte în jurul anului 2000, şi cele mai recente recomandări din 2021 ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (...) bazate pe o analiză amplă a ultimelor dovezi ştiinţifice despre modul în care poluarea aerului dăunează sănătăţii", a declarat expertul în calitatea aerului al AEM, Alberto Gonzalez Ortiz. Potrivit acestuia, o revizuire a directivelor europene în acest domeniu este în derulare pentru a se alinia mai mult standardelor stabilite pe baza recomandărilor OMS.
Potrivit raportului, Europa de Est şi Italia sunt cele mai afectate, aici existând cele mai mari concentraţii de particule fine şi de benzopiren (un agent cancerigen) din cauza arderii combustibililor solizi, precum cărbunele şi lemnul, pentru încălzire, şi utilizarea combustibililor fosili în producţia industrială.
Măsurile de izolare a populaţiei au avut efecte pozitive asupra calităţii aerului, a cărui poluare provoacă boli cardiovasculare şi respiratorii.
„Datele arată că măsurile introduse în 2020 pentru a opri sau reduce răspândirea COVID-19 au avut ca rezultat reducerea activităţii în sectoarele transportului rutier, aviaţiei şi transportului maritim internaţional, conducând la o scădere a emisiilor de poluanţi atmosferici", a menţionat agenţia europeană.
Însă, în timp ce nivelurile de dioxid de azot (NO2) s-au redus ca rezultat direct al acestor măsuri, cu scăderi atingând 70% în aprilie 2020, 89% din populaţia urbană a rămas expusă la niveluri peste recomandările OMS - însă doar 1% conform criteriilor europene.
Potrivit OMS, poluarea aerului provoacă şapte milioane de decese premature anual în întreaga lume, un nivel foarte apropiat cu cel al deceselor cauzate de fumat sau alimentaţia necorespunzătoare.