Dezbatere la UDJG cu participarea Sucursalei AGIR Galati pe tema industriei agroalimentare
Data: 16-30 aprilie 2022
În cadrul Proiectului Black Sea Basin 1101 - Local development and cross border cooperation in the area of agricultural products and traditional food (www.locfood.eu), reprezentat în România de conf. dr. ing. Gabriela Iordăchescu, a fost organizat recent evenimentul INFORMATION DAY, la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi (UDJG).
La eveniment, derulat în format hibrid cu ajutorul Platformei Miocrosoft Teams, au participat reprezentanți ai instituțiilor publice locale și naționale, institute de cercetare, asociații de producători, experți tehnici și cadre didactice din cadrul universității.
Au luat cuvântul reprezentanţii Direcției Agricole Galați, Laboratorului Central pentru Controlul Calității şi Igienei Vinului Panciu, Camerei de Comerț şi Industrie a Județului Brăila, Direcției de Sănătate Publică Galați, Consiliului Județean Galați, ANCC CAPRIROM, ADR SE prin Biroul Planificare, Programare și Monitorizare Regională, ONG ANDRA&LIVE - Brăila, Clusterului Inovativ Dunărea de Jos, precum şi reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare de Bioresurse Alimentare din București (IBA), Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR) şi Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR). Discuţiile s-au axat pe prezentarea produselor alimentare din zona de sud-est a României şi pe problematica fabricării şi desfacerii lor.
În cadrul întâlnirii, președintele Sucursalei AGIR Galaţi, prof. Anca Ioana Nicolau, a vorbit despre tranziţia producţiei artizanale de bunuri alimentare la procedeele de tip industrial desfăşurată la scară mică şi medie, fapt care necesită forţă de muncă cu pregătire în domeniul ingineriei producerii de alimente. Totodată, a enumerat câteva dintre competenţele pe care trebuie să le aibă un inginer din acest domeniu.
Discuțiile au prilejuit prezentarea de către conf. Liliana Mihalcea a programului de studii intitulat „Antreprenoriat în Producţia Alimentară", un program nou introdus în portofoliul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor de la UDJG (http://www.sia.ugal.ro/index.php/ro/educatie-2/programe-de-licenta/antreprenoriat-in-productia-alimentara), care are menirea să formeze ingineri cu competenţe şi capacităţi tehnice, manageriale şi antreprenoriale adaptate unei industrii alimentare capabile să răspundă nevoilor reale ale economiei românești.
Prof. univ. dr. ing. Elisabeta Vasilescu
Vicepreședinte al Sucursalei AGIR Galați