Blitz
Data: 16-30 aprilie 2023
● Germania și-a închis ultimele trei reactoare nucleare. Germania și-a închis, la mijlocul lunii aprilie a.c., ultimele trei reactoare nucleare. Centralele Isar 2 (sud-est), Neckarwestheim (sud-vest) și Emsland (nord-vest) au fost deconectate de la rețeaua de electricitate, compania de energie RWE descriind oprirea drept „sfârșitul unui epoci", potrivit unui comunicat de presă. Germania, prima economie europeană, a respectat, în decurs de câteva luni, programul de tranziție energetică stabilit la începutul anilor 2000 și accelerat în 2011, după dezastrul de la Fukushima. Invadarea Ucrainei a marcat un punct de cotitură. Privată de gazul rusesc, Germania s-a trezit expusă celor mai întunecate scenarii economice. Guvernul german a prelungit funcționarea reactoarelor cu câteva luni, față de oprirea stabilită inițial pe 31 decembrie. Ultimele trei centrale au furnizat doar 6% din energia electrică produsă în Germania anul trecut, în timp ce energia nucleară reprezenta 30,8% din mix în 1997. Din 2003, Germania a închis 16 reactoare. Între timp, ponderea energiei regenerabile a ajuns la 46% în 2022, comparativ cu mai puțin de 25% în urmă cu zece ani. Dar în Germania, cel mai mare emițător de CO2 din Uniunea Europeană, cărbunele reprezintă încă o treime din producția de energie electrică, cu o creștere de 8% anul trecut pentru a face față absenței gazului rusesc. Franța, cu 56 de reactoare, rămâne țară cu cel mai ridicat nivel de energie nucleară pe cap de locuitor din lume.
● Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia și Franța au format o alianță pentru combustibil nuclear. Cele cinci state au anunțat, în cadrul discuțiilor din cadrul G7 (grupul statelor puternic industrializate) din Sapporo (Japonia) că au format o alianță pentru a dezvolta lanțuri comune de aprovizionare pentru combustibil nuclear. Demersul are ca scop eliminarea Rusiei de pe piața internațională a energiei nucleare, a declarat Departamentul pentru Securitate Energetică și Zero Net. Acordul va consolida, de asemenea, sectorul energiei nucleare din Regatul Unit, ajutându-l pe calea către independența energetică și reducerea facturilor la electricitate, a menționat Departamentul pentru Energie. Combustibilul este folosit pentru exploatarea centralelor nucleare, care furnizează aproximativ 15% din energia electrică a Regatului Unit, cu scopul ca acesta să ajungă la 25% până în 2050.
● Raport ONU: Populația Indiei o va depăși pe cea a Chinei până la jumătatea anului. Organizația Națiunilor Unite (ONU) estimează că populația Indiei o va depăși pe cea a Chinei până la jumătatea anului. Astfel, India va deveni, la jumătatea anului, cea mai populată țară din lume, cu 1,4286 miliarde de locuitori (față de 1,4257 miliarde de locuitori cât se estimează că va totaliza populația Chinei), se arată în raportul „Starea populației mondiale", dat publicității de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.
Alte articole



