Buzau: Liceeni din sase judete, prezenti la un eveniment de promovare a roboticii
Data: 16-30 aprilie 2023
La inițiativa echipei de robotică „Homosapiens" de la Colegiul Național „B. P. Hasdeu" Buzău, sub mentoratul doamnei profesoare Amalia Voicu, Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR) - Sucursala Buzău a organizat, în parteneriat, în perioada 10 - 11 aprilie a.c., o simulare-demo a celui mai mare concurs de robotică din lume, „FIRST Tech Challenge".
Evenimentul „Hop intoSpring" Demo a avut loc la Sala Sporturilor „Romeo Iamandi" din Buzău și s-a bucurat de participarea a nouă echipe de robotică din București, Cluj, Iași, Buzău, Râmnicu Sărat, Târgoviște și Tulcea. Scopul manifestării, care a beneficiat și de parteneriatul cu Universitatea Politehnica din București (UPB) - Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică, a fost de a face cunoscut în rândul tinerilor rolul ingineriei și locul ei în viața noastră și de a-i determina pe adolescenți să se orienteze către această tehnologie a viitorului: robotica.
Aproximativ 170 de liceeni și-au pus la treabă cei mai buni roboți la care au muncit luni întregi, reușind să atragă atenția a numeroși adolescenți și copii veniți cu părinții.
Fiecare robot trebuia să se deplaseze pe un traseu marcat și să culeagă conuri pe care să le așeze în zonele de punctare. Costurile unui robot pot ajunge la 10 000 de euro, astfel că, în general, cluburile de robotică funcționează cu ajutorul sponsorizărilor.
În prima zi a evenimentului, au luat cuvântul prefectul Buzăului, Daniel Țiclea, directorul Colegiului Național „B. P. Hasdeu", Virginia Mândruță-Tănăsescu, comandor Bogdan George Pușcă, locțiitorul comandantului Școlii de Instruire Interarme a Forțelor Aeriene din Boboc, președintele de onoare al AGIR Buzău, Vasile Moraru, și Ștefan Constantin Petriceanu, reprezentantul Universității Politehnica din București.
„Inginerii sunt cei care au creat toate comoditățile modernității noastre"
„Concluziile acestui eveniment sunt unele pozitive. În primul rând, foarte mulți oameni au aflat despre robotică. Sigur că ei puteau afla și de pe Internet sau de la Discovery, dar acum au aflat chiar din orașul lor, au văzut cu ochii lor. Părinții au venit cu copiii... Asta ne interesează, ca familiile să înțeleagă că și copiii lor pot fi părtași la modelarea tehnologiei viitorului: robotica. Le-aș spune tinerilor că singurii oameni care sunt capabili să facă lucruri care nu sunt naturale și pe care poți pune mâna sunt inginerii. Vorbim despre absolut tot: de la mașină, la bicicletă, telefon, tren, avion... Toate sunt făcute de ingineri. Tot respectul pentru celelalte meserii care sunt, de asemenea, importante și nobile, dar dacă ar exista doar avocați, istorici, filologi..., am fi fost probabil deosebit de dezvoltați din punct de vedere filosofic, dar am fi stat și acum cu o frunză în față și alta în spate și am fi dormit sub o stâncă. Inginerii sunt cei care au creat toate aceste comodități și în continuare tot ei vor fi cei care, cu ajutorul roboticii și al inteligenței artificiale, vor duce la un alt nivel societatea noastră; la un nivel pe care nici măcar nu ni-l putem imagina la momentul actual", a declarat dr. ing. Ștefan Constantin Petriceanu, lector la UPB.
La evenimentul de la Buzău au luat parte mai multe echipe de robotică din țară, de la: Colegiul Național „Mihai Viteazul" București, Colegiul Național „Ion Creangă" București, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil" Iași, Liceul Teoretic „Lucian Blaga" Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Grigore Moisil" Tulcea, Colegiul Național „Constantin Carabella" Târgoviște, Colegiul Național „B. P. Hasdeu" Buzău și Colegiul Național ,,Alexandru Vlahuță" Rm. Sărat.
„Pentru noi, robotica înseamnă un colectiv unit în care există chimie"
„Ne-am prezentat la acest eveniment cu un robot care nu a avut norocul de a se califica la regională, pentru că am avut alianțe destul de slabe, dar, între timp, am mai progresat cu el. Organizarea acestui eveniment mi se pare foarte bună. Ne place atmosfera de aici. Pentru noi, robotica înseamnă un colectiv unit în care există chimie. Suntem împărțiți în compartimente, există o comunicare foarte bună și acest hobby ne ajută să ne dezvoltăm", a declarat Teodora Stăiculescu de la echipa „Neorobotics" a Colegiului „Mihai Viteazul" București.
„Vrem să ducem această pasiune la un nivel cât mai înalt și să atragem cât mai mulți tineri"
„Robotul cu care suntem aici este un robot care trebuie să respecte regulile First Tech Challenge. În fiecare an există o tematică pe care trebuie să o îndeplinim. Anul acesta a fost vorba despre plasarea unor bețe verticale (numite junction) pe un teren, unde trebuie să punem conuri. Robotul nostru este format doar din piese certificate FIRST. Am luat un șasiu pe care am pus niște roți și motoare aprobate de ei, de 435 de rotații pe minut. Am mai făcut un alt șasiu, care este ridicat de două motoare de 315 rotații pe minut, acționat de către o fulie, care se conectează printr-un fir la niște scripeți. Toate acestea ne-au ajutat să avem cel mai bun randament pe teren. Am respectat manualul lor și am cerut și părerea celorlalte echipe. La noi, la Colegiul Hasdeu din Buzău, robotica este o tradiție, care datează de cinci ani. Anul nostru de debut a fost unul foarte bun, am luat patru premii la Iași. Echipa noastră, Homosapiens, reprezintă îmbinarea tehnologiei cu umanitatea și vrem să ducem această pasiune la un nivel cât mai înalt și să atragem cât mai mulți tineri. După absolvirea liceului, vreau să merg la Politehnică, la Automatică, la Ingineria Sistemelor", a declarat Cristian Alin Păun de la echipa „Homosapiens" a Colegiului Național „B. P. Hasdeu" Buzău.
„Eu am câștigat un premiu care îmi permite să plec în America, la competiția finală"
„Proiectul nostru de robotică a început acum cinci ani, în Școala nr. 11 din Buzău, când, împreună cu șase colegi de clasă și alți trei mai mari, îndrumați de profesorii Ticuța Iftime și Irina Drulea, am creat o echipă de FIRST LEGO League - tot o competiție de robotică, dar bazată pe piese LEGO. Pe parcursul a trei ani am avut rezultate bune și ne-am calificat la etape internaționale. Alături de colegii de clasă am transferat echipa la liceu, la Hasdeu, și am dus-o la nivelul următor, la competiția First Tech Challenge. Robotul nostru este unul de cycle, adică noi ne poziționăm undeva pe teren, apăsăm un buton și robotul face toată treaba autonom și poate să pună toate conurile pe bățul acela vertical. Pentru mine această pasiune a început din copilărie, atunci când părinții mi-au cumpărat un robot din LEGO. Acum, la faza națională a First Tech Challenge, eu am câștigat un premiu care îmi permite să plec în America, la competiția finală. Sper ca acolo să câștig premiul cel mare, premiu care este câștigat doar de 10 copii din lume", a declarat Luca Mănăilă de la echipa „Heart of RoBots" a Colegiului Național „B. P. Hasdeu" Buzău.
„Se vorbea la televizor despre robotică, dar nu știam ce înseamnă"
„Eu sunt elev de clasa a IX-a și, după ce m-am înscris la mate-info, am aflat de clubul de robotică din liceu. Am vrut să mă înscriu în acest club mai mult din curiozitate. Vedeam la televizor, dar nu știam ce înseamnă. La început am fost ajutat de colegii mai mari, iar acum îmi place foarte mult și vreau să merg mai departe", a declarat Robert Florin Păvăloiu de la echipa „Boogeybots" a Colegiului Național „Alexandru Vlahuță" din Rm. Sărat.
„Cred că robotica poate schimba și ușura viețile oamenilor"
„Cred că robotica este importantă pentru adolescenți pentru că este un domeniu esențial pentru viitor. Ne va ajuta foarte mult să ne dezvoltăm, să evoluăm ca umanitate. Și nu mă refer doar la construirea de mașini. Cred că robotica poate face mult mai mult de atât: poate schimba și ușura viețile oamenilor", a declarat Daria Ganea de la echipa „Boogeybots" a Colegiului Național „Alexandru Vlahuță" din Rm. Sărat.
Pe parcursul evenimentului de la Buzău, publicul a asistat la meciuri, ceea ce i-a permis să înțeleagă atât principiul de funcționare a roboților construiți de fiecare echipă, cât și jocul în sine. De asemenea, publicul a dialogat cu specialiști în domeniu pe temele manifestării.
Invitații au trecut pe la fiecare stand al echipelor, unde i-au așteptat diferite activități (precum tirul cu arcul, jocul de darts, șah) și cadouri (stickere, brățări, brelocuri personalizate etc.).
Cu un stand special dedicat promovării specializărilor pe care le oferă, a fost prezentă și Universitatea Politehnica din București, Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică.
Cristian Ionescu, jurnalist,
Partener AGIR Buzău
Alte articole




