CE a inregistrat cea de-a 100-a initiativa cetateneasca europeana, care pledeaza pentru conectarea capitalelor UE prin retele feroviare de mare viteza
Data: 16-30 aprilie 2023
Comisia Europeană (CE) a decis să înregistreze o inițiativă cetățenească europeană (ICE), intitulată „Conectarea tuturor capitalelor și cetățenilor europeni prin rețele feroviare de mare viteză“, a anunțat Executivul comunitar, într-un comunicat. Organizatorii inițiativei invită Comisia să propună un act cu forță juridică obligatorie care să vizeze conectarea tuturor capitalelor europene prin linii de cale ferată de mare viteză, conectând rețelele feroviare de mare viteză existente și construind linii de mare viteză acolo unde acestea nu există încă.
Întrucât această inițiativă îndeplinește condițiile formale stabilite în legislația relevantă, CE consideră că este admisibilă din punct de vedere juridic. „Comisia nu a analizat încă fondul propunerii“, precizează reprezentanții Executivului comunitar.
De la lansarea acestui instrument (ICE), la 1 aprilie 2012, europenii au inițiat diverse inițiative cetățenești și au adunat aproximativ 18 milioane de semnături. Comisia a primit 125 de cereri de lansare a unei inițiative cetățenești europene, din care 100 au fost înregistrate.
Propunerea Comisiei din 2017 de revizuire a inițiativei cetățenești europene, adoptată de Consiliu și Parlament în 2019, a condus la o creștere a ratei de participare. Aceasta a simplificat procedura de depunere a cererilor, a redus sarcinile administrative și a sporit transparența, facilitând înregistrarea inițiativelor și colectarea semnăturilor de către cetățeni.
Până în prezent, în cazul a nouă inițiative, s-au colectat un milion de semnături. Șapte inițiative au primit deja un răspuns din partea Comisiei, iar două sunt în curs de examinare.
Inițiativele cetățenești le oferă europenilor posibilitatea de a introduce subiecte pe ordinea de zi la nivelul UE și au avut deja câteva rezultate concrete. De exemplu, în urma inițiativelor „Dreptul la apă“ și „Interzicerea glifosatului“, au fost adoptate acte legislative care au intrat în vigoare în 2021.
Prin înregistrarea noii inițiative, se marchează o etapă importantă de la introducerea acestui instrument unic care le permite cetățenilor europeni să participe activ la definirea politicilor și priorităților Uniunii Europene. După înregistrarea acestei noi inițiative, organizatorii au la dispoziție șase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. Dacă, în termen de un an de la începutul perioadei de colectare, o inițiativă cetățenească europeană primește un milion de declarații de susținere din cel puțin șapte state membre, CE va trebui să reacționeze. Comisia ar putea decide fie să dea curs solicitării, fie să o respingă și va trebui să își argumenteze decizia.