Blitz
Data: 16-30 aprilie 2025
● HUB 5.0, lansat de Facultatea de Management în Producție și Transporturi a UPT. Cu ocazia Zilelor MPT, Facultatea de Management în Producție și Transporturi din cadrul Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Societatea ErgoWork, a lansat oficial HUB 5.0, un centru colaborativ axat pe cercetare și inovație în domeniul Industriei și Societății 5.0. Potrivit unui comunicat al UPT, lansarea a inclus o prezentare susținută de Zuzana Dutkova, reprezentanta Direcției Generale pentru Inovare și Tehnologie a Comisiei Europene, care a vorbit despre abordarea europeană privind Industria 5.0 și rețeaua emergentă de HUB-uri dedicate acestui concept. „Industria 5.0 vine ca o completare a paradigmei 4.0, cu accent pe digitalizare, automatizare și robotizare, dar pune omul în centrul proceselor economice, susținând totodată sustenabilitatea ecologică, reziliența socială și responsabilitatea tehnologică", se arată în comunicat. În prezent, din rețeaua Community of Practice 5.0 - organism consultativ inițiat de Comisia Europeană - fac parte din România: ADR Vest, Societatea ErgoWork, UPT, iar Universitatea de Vest este în curs de aplicare. La nivel local, inițiativa este susținută și de Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I" din Timișoara, alături de partenerii fondatori. Printre temele de interes strategic ale HUB 5.0 Timișoara se numără: ▪ Viitorul locurilor de muncă în relație cu tehnologia și inteligența artificială; ▪ Impactul unui posibil venit universal de bază; ▪ Rolul IMM-urilor și formarea unor lideri europeni competitivi la nivel global.
- Sursa foto: UPT
● ANRE a acordat autorizația de înființare pentru Centrala de la Mintia. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis în aceste zile autorizația de înființare pentru o centrală electrică cu ciclu combinat la Mintia, cu o capacitate totală de
1677,12 MW. „Este cea mai mare autorizație de înființare pentru o singură locație aprobată până în prezent de ANRE", se menționează într-un comunicat al instituției. Proiectul presupune construirea unei centrale pe gaz natural, echipată cu două turbine cu gaz SGT5-9000HL, o turbină cu abur SST5-5000 și trei generatoare SGen5-3000W furnizate de Siemens Energy. „La întrebarea ce are nevoie România, răspunsul este mereu: mai multă energie produsă în bandă. De aceea, îmi doresc să văd progrese cât mai rapide în ceea ce privește construcția de capacități de energie electrică care pot produce în bandă. Cei 1700 de megawați în bandă care vor fi produși la Mintia reprezintă o dovadă că România este atrăgătoare pentru investitorii serioși (...). Prin activitățile de simplificare a autorizațiilor de înființare și de licențiere pe care le avem în vedere acum, vom face ca România să fie și mai atrăgătoare pentru investițiile mari în energie". Noua centrală de la Mintia va contribui semnificativ la securitatea energetică a României, asigurând o sursă stabilă de energie electrică și facilitând tranziția către surse de energie mai curate.
Alte articole




