Primul program de Electronica Aplicata in sistem dual din Romania
Data: 16-30 aprilie 2025
Universitatea „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia (UAB) marchează o premieră națională în educație pentru anul universitar 2025 - 2026, lansând primul program de Electronică Aplicată în sistem dual din România. „Această inițiativă inovatoare îmbină în mod egal (50% - 50%) pregătirea teoretică academică cu formarea practică directă în companiile partenere. Cu o comunitate academică în plină expansiune, care numără deja peste 6000 de studenți, Universitatea din Alba Iulia face un pas decisiv în diversificarea ofertei sale educaționale, răspunzând proactiv atât cerințelor actuale ale pieței muncii, cât și aspirațiilor tinerilor care își doresc o pregătire cu aplicabilitate imediată în mediul profesional. Programul de licență Electronică Aplicată DUAL reprezintă nu doar o premieră națională în domeniul său, ci și primul program în sistem dual implementat de universitatea albaiuliană, fiind disponibil cu un număr de 30 de locuri pentru anul universitar 2025 - 2026", se menționează într-un comunicat al instituției de învățământ superior.
- Credit foto: Facebook UAB
Reprezentanții universității precizează că sistemul de învățământ dual reprezintă o abordare educațională care îmbină în mod egal formarea teoretică academică cu formarea practică direct la potențialii angajatori. Această metodă asigură: ▪ echilibru perfect: 50% pregătire teoretică în cadrul universității și 50% pregătire practică în companiile partenere; ▪ curriculum relevant: dezvoltat împreună cu experții din industrie, adaptat exact nevoilor reale din piață; ▪ expertiză actualizată: implicarea directă a profesioniștilor din industrie în activitatea didactică; ▪ integrare profesională facilă: tranziție firească și eficientă de la studii la carieră.
Programul de Electronică Aplicată în sistem DUAL oferă beneficii substanțiale, precum: ▪ bursă profesională garantată: minimum 925 lei/lună pe întreaga durată a studiilor, care se poate cumula cu bursele de studiu acordate pe criterii de performanță; ▪ experiență practică reală - stagii de pregătire în cadrul companiilor partenere încă din primii ani de facultate; ▪ șanse sporite de angajare - posibilitatea unei angajări directe la finalizarea studiilor în companiile unde s-au desfășurat stagiile de practică; ▪ mobilități internaționale Erasmus+ - acces la oportunități de studiu și/sau practică, în condiții similare celorlalte specializări. „Aceste programe în sistem dual au generat un interes major atât din partea firmelor internaționale, cât și din partea firmelor antreprenoriale românești cu importanță sistemică asupra pieței muncii din regiune", se menționează în comunicat.
Alte articole




