Un nou punct de inflexiune in evolutia economiei romanesti
Data: 16-30 aprilie 2025
Un complex de semnale, de indicii atestă că avem de-a face, în prezent, cu una dintre cele mai puternice interdependențe între micro, mezzo și mondoeconomie. Evident, trimiterea este directă la măsurile protecționiste adoptate de actuala Administrație a SUA, cu urmările lor inevitabile pe plan global. Este, însă, prea devreme pentru a evalua perspectivele, fie ele și pe termen mediu. Din acest motiv, indiferent de consecințe în sfera decizională, începând, firește, cu entitățile de bază economico-sociale, se intensifică preocupările îndreptate spre întărirea rezilienței pe toate planurile. În aceste condiții, întrebarea fundamentală care se conturează tot mai clar ar fi următoarea: cum se poate rezista la noile șocuri, cele resimțite și cele nu numai posibile, ci și probabile?
Experiențele din toate domeniile și de la toate nivelurile permit să se formuleze un răspuns, fie și numai preliminar: soluția-cheie a constat, constă și va consta în creșterea competitivității, pornindu-se de la nivelul micro pentru fiecare produs și serviciu oricât de mic și de la fiecare valoare de întrebuințare.
- Credit foto: www.freepik.com
De regulă, când se vorbește despre competitivitate, analizele se rezumă la raportul calitate/preț. Desigur, este elementul principal, de temelie, dar nu singurul. Studierea aprofundată a piețelor interne și externe, identificarea de nișe în care cererea depășește oferta, capacitatea de negociere, priceperea de a opera schimbări foarte rapide, publicitatea și multe alte componente ale businessului concură la obținerea de performanțe în materie de competitivitate. Nu în ultimul rând contează percepția beneficiarilor existenți și a celor potențiali despre firmele furnizoare, și, implicit, despre bunurile și serviciile pe care le ofertează. Toate acestea prezintă o importanță capitală în sfera concurenței de toate genurile. Astfel, se consolidează și încrederea - condiția vitală pentru succesul în lumea afacerilor.
La scara întregii economii, tema competitivității capătă dimensiuni și conotații specifice, fapt semnalat și de luările de poziție oficiale, inclusiv ale conducerii Băncii Naționale a României (BNR). Pe fond, aprecierile privind stadiul actual și predicțiile care vizează economia românească, în ansamblu, așa cum au fost menționate în comunicatul referitor la recenta ședință de politică monetară a Consiliului de Administrație al BNR oferă o imagine deosebit de concludentă a rezilienței economiei noastre naționale, factor esențial în desfășurarea procesului de creștere a competitivității, de data aceasta, predominant pe piața externă.
Deosebit de importantă este și evaluarea BNR privind influența factorului extern, în special geopolitic, asupra evoluției economiei românești. Se are în vedere mai ales apariția unor oportunități determinate de o serie de factori obiectivi, pornind tocmai de la poziția geostrategică a țării noastre. Această evaluare este confirmată și reconfirmată de numeroși investitori străini care, în ultimul timp, și-au manifestat mai deschis, mai apăsat intenția de a fructifica avantajele comparative ale economiei românești și de a le transforma în avantaje competitive.
Există, desigur, posibilități încă insuficient utilizate pentru fructificarea șanselor nou-apărute pe diferite piețe și ca reacție la amintitele măsuri protecționiste. Un aspect deloc neglijabil privește mai buna folosire a fondurilor europene nerambursabile prevăzute în Programul operațional profilat exact pe domeniul competitivității. La fel, se poate consemna o disponibilitate mai mare a sistemului bancar de a acorda credite mai consistente.
Toate aceste date și fapte - la care se pot adăuga numeroase altele de natură strategică - atestă o concentrare mai mare a atenției, a preocupărilor întreprinzătorilor, ale managerilor asupra ansamblului de pârghii care permit obținerea unor sporuri semnificative de competitivitate, pârghii care se cer puse în acțiune prin măsuri proactive cu o eficiență verificată în special de firmele performante din toate domeniile de activitate. (T.B.)
Alte articole




