Perceptia externa
Data: 1-16 mai 2003
Inmultirea luarilor de pozitie externe fata de realitatile din tara noastra reprezinta un fapt incontestabil. In aceste conditii, o intrebare este perfect legitima: oare situatia s-a inrautatit, in ultimul timp, astfel incat sa fie justificata o adevarata campanie de critici? Dupa toate probabilitatile, situatia nu s-a inrautatit, ci asistam la numeroase demersuri indreptate spre imbunatatirea ei. Ne referim, deopotriva, la reforma economica si la cea administrativa. Atunci, de ce se intampla asa? Suntem victimele unor neintelegeri sau, mai grav, ale unui complot international?
Daca facem un efort minim de abordare lucida a lucrurilor nu ne va fi greu sa dam un raspuns corect la intrebarile formulate inainte. Spre deosebire de perioadele precedente, Romania este pe cale de a dobandi statutul de membra a NATO. Acest statut implica indeplinirea anumitor standarde, unele foarte inalte, in toate domeniile esentiale ale vietii politice, economice, sociale si, nu in ultimul rand, morale. Nu vom fi primiti cum se cuvine in "clubul" nord-atlantic daca nu vom face dovada palpabila a insusirii valorilor si regulilor acestuia. De aici interesul manifestat tot mai insistent fata de modul in care autoritatile de la Bucuresti actioneaza pentru a ne apropia de respectivele standarde. Observatiile critice (au recunoscut-o si demnitarii cu cel mai inalt grad de la Bucuresti) sunt dictate de cele mai prietenesti considerente.
Exista o anumita stare de nerabdare, provocata si de lentoarea cu care se adopta si se aplica masuri strict necesare, in special pentru combaterea coruptiei si, de aici, indemnurile de a se trece cat mai repede la fapte. Nu mai poate continua practica sintetizata in formula "zicem ca ei si facem ca noi". Aceeasi remarca este valabila si in cazul raporturilor cu Uniunea Europeana. Avem de indeplinit obligatii precise inscrise in "foaia de parcurs", in alte documente comune. Orice intarziere, orice dare inapoi, orice ezitare se "contabilizeaza". Nimeni nu ne obliga sa fim membru al UE, ca si al NATO, de altfel. Noi vrem. Asa ca trebuie sa indeplinim regulile care guverneaza cele doua organizatii. Nu exista alternativa la un asemenea comportament decat doar daca intentionam sa esuam si in aceste doua demersuri fundamentale complementare.