AL TREILEA CONGRES DE PETROL SI GAZE DIN ROMANIA 2007
Data: 1-15 mai 2007
In zilele de 2 – 3 aprilie a.c. a avut loc la Bucuresti Congresul de Petrol si Gaze – Romania Oil and Gas Congress 2007, avand ca motto Provocarile schimbarii ( The Challenge of Change).
Acest eveniment a constituit un prilej de aniversare a altor evenimente care situeaza Romania pe primul loc in lume privind industria petroliera, astfel: 150 de ani de cand tara noastra a fost citata in statisticile mondiale cu o productie de 275 t de petrol (crude petroleum); a fost data in folosinta prima rafinarie, construita de fratii Mehedinteanu la Rafov, langa Ploiesti; orasul Bucuresti a folosit pentru iluminatul public kerosenul si o suta de ani de exploatare a gazelor naturale din zacaminte libere.
La congres au participat numerosi reprezentanti ai unor companii, societati si firme de prestigiu din industria de petrol si gaze din tara si strainatate, dar si din alte domenii industriale interesate: energetic; economic; financiar-bancar, investitii, juridic; protectia mediului; invatamantul superior; patronatele si sindicatele.
Marii absenti au fost membrii guvernului, ministrii economiei si comertului, mediului si gospodaririi apelor, care au fost invitati, insa motivati de faptul ca in ziua de 02.04 a.c. se restructura executivul, astfel atat cei de la putere ca si cei care urmau sa ii schimbe nu isi cunosteau soarta.
Lucrarile congresului s-au desfasurat pe patru sesiuni, astfel: Impactul aderarii la structurile europene; Procesul de privatizare – Strategii si rezultate; Industria petroliera – traditie si viitor; Modernizarea industriei de gaze naturale. Moderatorii au fost domnii: Niculae Napoleon Antonescu, rector onorific, Universitatea Petrol-Gaze Ploiesti; Ioan Corneliu Dinu, consilier personal al ministrului economiei si comertului; Ilie Serbanescu, jurnalist, analist economic.
Lucrarile congresului au fost interactive, fiecare comunicare a fost comentata si discutata.
Dl Iulian Iancu, presedinte al CNR-CME si presedinte al Comisiei pentru Industrii si Servicii, din Parlamentul Romaniei, si-a inceput comunicarea cu afirmatia pe care o citam: „Asistam la sfarsitul erei petrolului, epuizarea rezervelor va transforma dramatic civilizatia actuala”. Domnia sa a prezentat si o serie de date statistice, astfel: rezervele de petrol estimate ale lumii sunt de aproximativ 1000 miliarde de barili, iar consumul zilnic este de 84 milioane barili; Romania are rezerve de 1 miliard de barili si un consum de 110-120 mii barili/zi, din care 50% provine din import.
Pe plan mondial se inregistreaza o crestere a consumului de energie dependenta de combustibili fosili, care in anul 2030 va fi cu 85% mai mare decat in prezent. Astazi, productia mondiala de energie se bazeaza in proportie de 98% pe combustibili fosili si numai 2% pe resursele regenerabile de energie. Niciodata nu a fost mai obsesiva problema energiei ca in aceasta iarna, cea mai calda din ultimii o suta de ani, fapt care a fortat luarea de decizii in plan politic. La reuniunile la nivel inalt, pe plan mondial, locul intai pe agenda convorbirilor l-a ocupat problema energiei. Se inregistreaza o crestere a populatiei Pamantului cu 300 mil. locuitori la fiecare trei ani (egala cu populatia SUA), cu preponderenta in tarile in curs de dezvoltare, unde consumul creste cu 4,1% pe an, in timp ce in tarile dezvoltate se inregistreaza o dezvoltare de 1,9%. In aceasta situatie este necesar ca tarile lumii sa gaseasca surse financiare pentru o noua orientare spre resurse de producerea energiei neconventionale.
Situatia energetica a Romaniei se prezinta astfel: nu exista o strategie coerenta a energiei; o serie de capacitati energetice vor fi inchise dupa 2008, datorita faptului ca pana la acest termen nu pot fi retehnologizate conform cerintelor UE privind reducerea noxelor; nu exista un program national de promovare a resurselor regenerabile de energie; nu exista un program de folosire a biomasei (un astfel de program functioneaza in UE din 2005). Romania nu dispune de tehnologii avansate si nici de resurse financiare pentru producerea de energie din resurse regenerabile; nu exista harti actualizate privind activitatea vantului si solara pe teritoriul tarii; autoritatile locale nu sunt implicate in problemele energetice s.a.
Cel de al treilea Congres de Petrol si Gaze al Romaniei – 2007, prin abordarea pragmatica a tematicilor si a solutiilor, si-a atins scopul. Dezbaterile s-au axat pe probleme de interes general, mondial, regional si national.
Au fost discutate probleme privind: gradul de adaptare la legislatia si normele europene dupa aderarea la UE, securitatea energetica; impactul asupra mediului; prognozele privind viitorul industriei de petrol si gaze pentru tara noastra si pe plan mondial; interconectarea transfrontaliera; prelucrarea petrolului prin rafinare si petrochimie; problemele specifice ale industriei de gaze (capacitatile de inmagazinare, reabilitarea si mentenanta conductelor, distributie si cooperare internationala); politica preturilor, avandu-se in vedere diferite aspecte privind efectele asupra economiei nationale si aspectele sociale.
Cu deosebita satisfactie, participantii la congres (in timp ce se desfasurau lucrarile acestuia) au primit informatia ca la Zagreb, in ziua de 03.04.a.c. au fost semnate de Romania, Serbia, Slovenia, Croatia si Italia documentele privind punerea in opera a Programului Nabuco – privind construirea oleoductului Constanta – Trieste, al carui proiect Pan European Oil Pipeline, cu o lungime de 1300 km, a fost lansat in urma cu 12 ani (1995).Constructia va incepe in acest an si va aduce Romaniei beneficii de 3 – 4 miliarde dolari pe timpul duratei functionarii, proiectate de 20 de ani, si va crea 5000 de locuri de munca in timpul executarii constructiei si 1000 in timpul functionarii.
Alte articole


