INFRASTRUCTURA SI TRANSPORTUL – AFECTATE DE LIPSA TRANSPARENTEI SI PREDICTIBILITATII
Data: 1-15 mai 2007
Camera de Comert si Industrie a Romaniei, avand ca partener oficial GTZ/WBF – Programul de Promovare Economica si Ocupare a Fortei de Munca in Romania, a organizat joi, 26 aprilie a.c., masa rotunda cu tema Impactul integrarii in Uniunea Europeana asupra economiei romanesti: Transportul si Infrastructura.
Evenimentul face parte din proiectul initiat de CCIR in luna ianuarie sub genericul Business in Europa – succes sau faliment?, proiect ce si-a propus identificarea oportunitatilor si a dificultatilor generate de procesul integrarii pe piata interna unica europeana si institutionalizarea dialogului consistent intre decidentii politici si oamenii de afaceri.
Workshop-urile organizate in cadrul acestui proiect implica un grad mare de interactivitate, obiectivul principal fiind acela de a livra informatia pragmatic si accesibil pentru oamenii de afaceri.
In domeniul infrastructurii si transporturilor, problemele identificate in cadrul intalnirii nu au fost legate atat de analiza starii prezente a domeniului in Romania, cat de dificultatile cu care se confrunta mediul de afaceri in a schimba aceasta realitate. Desi banii exista, lipsurile sunt mai degraba de natura interna.
„La nivelul Ministerului Dezvoltarii este vorba de o cifra de cca 4 mld. euro pe urmatorii 6 ani, insa constructorii nu au forta calificata de munca. Se participa la licitatii si se iau multe proiecte – ramura constructiilor a crescut cu 17% in 2006 – insa trebuie sa avem grija sa fim predictibili si sa ducem programele pe care le avem la bun sfarsit. Sunt programe intarziate cu 20, 24, 36 de luni. In ceea ce priveste comunicarea s-a facut prea putin pentru a informa oamenii clar cu privire la ceea ce au de facut. Vom avea bani pentru consultanta, pentru asistenta tehnica, insa si aici ducem lipsa de proiectanti buni, de consultanti care sa fie foarte bine pregatiti si, evident, ducem lipsa de forta de munca“, a declarat in cadrul intalnirii domnul Lászlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor.
Lipsa transparentei si a consultarii reprezentantilor mediului de afaceri de catre autoritatile guvernamentale in ceea ce priveste adoptarea normelor UE a fost nominalizata ca punct sensibil care mareste un dezechilibru de forte intrinsec: infrastructura inseamna administratie publica, autoritate de stat, in timp ce transportul se sprijina in principal pe capital privat, activitatea operatorilor de transport fiind puternic afectata de ceea ce se intampla in domeniul infrastructurii.
„Adoptam tot felul de normative fara niciun fel de pregatire. Legislatia s-a adaptat mult mai abrupt, iar in acest moment avem numeroase probleme de legislatie si de interpretare a legislatiei. Multe dintre normativele introduse nu mai sunt percepte ale UE ca organizatie comuna, ci este vorba de legislatia nationala a diferitelor tari, la care ne aliniem fara nicio strategie. Rezultatul este o modificare permanenta a legislatiei, ceea ce da nastere unui sistem deloc predictibil“, a explicat domnul Valeriu Dascalu, director adjunct in cadrul Romtrans S.A.
Alte articole




