PERFORMANTA CENTRALELOR ELECTRICE
Data: 1-15 mai 2007
In cadrul Expozitiei PECAR (Pompe, Etansari, Compresoare, Armaturi) de produse si echipamente din domeniul energiei electrice, industriei chimice, industriei de tratare a apei si din domeniul protectiei mediului, care s-a desfasurat in perioada 13 – 16 martie la Bucuresti, Comitetul National Român al Consiliului Mondial al Energiei a organizat o masa rotunda la care au fost prezentate tehnologii, echipamente si practici avansate de management pentru imbunatatirea performantelor centralelor electrice din tara noastra.
Au participat specialisti de marca, iar discutiile au fost la cel mai inalt standard mondial.
Moderatorii evenimentului au fost dr. ing. Iulian Iancu, presedinte CNR – CME si prof. dr. ing. Adrian Badea, prorector UPB.
Din cele opt comunicari prezentate retinem unele aspecte de interes general.
Proiectul de extindere a CET Bucuresti Vest cu unitati moderne de cogenerare s-a dezvoltat etapizat intre anii 1992 – 1997, in raport cu cresterea numarului de consumatori si a necesarului de energie termica al acestora. CET Bucuresti Vest reprezinta principala sursa de producere a energiei termice din sistemul de termoficare al municipiului Bucuresti, producând in acelasi timp energie electrica prin cogenerare.
Instalarea unor capacitati noi de cogenerare in ciclul combinat la CET Bucuresti Vest constituie o solutie optima, dupa cum reiese din studiile de fezabilitate efectuate pentru eficientizarea centralei.
Realizarea proiectului se inscrie in prevederile Programului de dezvoltare a capacitatii de productie in perioada 2004 – 2015 pe baza Foii de parcurs pentru sectorul energetic al României, aprobata prin HG nr. 890/2003.
Noul grup de cogenerare va fi amplasat in incinta CET Bucuresti Vest si va avea in componenta sa urmatoarele instalatii principale: termodinamice; electrice; de automatizare; constructii s.a.
Producerea energiei termice si electrice prin cogenerare creeaza o serie de avantaje, astfel: randamentul global este foarte ridicat, de 75 – 90%, cu pierderi minime; emisii de noxe scazute, se reduce emisia de CO2, principalul poluant cu efect de sera; eficienta economica maxima pentru consumatorii industriali si comerciali; imbunatatirea securitatii generale si locale.
Pe fondul cresterii consumurilor de energie electrica se impune si modernizarea amenajarilor hidrotehnice complexe pe portiunea mijlocie a râului Olt. Conform strategiei de dezvoltare in intervalul 2005 – 2025, prin reabilitari, modernizari si reparatii, care se vor efectua de catre S.C. Hidroelectrica, se estimeaza o crestere de 349 G Wh/an, costurile ridicându-se la peste 1700 mil. euro.
Principalele proiecte de retehnologizare in derulare sunt: CHE Portile de Fier 1+2; Oltul inferior; CHE Lotru; CHE Stejaru. Sunt in curs de pregatire interventii majore cu impact asupra sistemului energetic national.
Sectorul Olt mijlociu este administrat de Hidroelectrica, Sucursala Râmnicu Vâlcea. Potentialul hidroenergetic al râului Olt pe sectorul mijlociu este valorificat in 11 centrale hidroelectrice, având o putere instalata de 466,9 MW, cu o productie de 1380 GWh/an.
Starea tehnica a hidroagregatelor CHE – sectorul Olt mijlociu se caracterizeaza prin depasirea perioadei normale de exploatare de 25 de ani, prin uzura fizica si morala a instalatiilor.
Proiectul de retehnologizare prevede o perioada de executie pe zece ani, intr-o conceptie unitara. Acesta prevede reconditionarea tuturor subansamblelor (turbina, generator) si adoptarea de solutii tehnice noi si integrarea instalatiilor intr-un sistem unitar distribuit de monitorizare, comanda si control. In final vor creste productia de energie si siguranta in exploatare, conditiile de protectia muncii se vor imbunatati, ca si cele de protectia mediului.
O deosebita importanta pentru dezvoltarea performantelor centralelor electrice o au resursele umane, a caror pregatire este necesar sa se efectueze pe tot parcursul activitatii in productie. Conform articolului 190 din Codul Muncii, angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare pentru toti salariatii, astfel: in cazul societatilor cu pâna la 21 de salariati, o data la doi ani; in cele cu peste 21 de salariati, o data la trei ani. Neglijarea in pregatirea continua a salariatilor poate conduce la efecte economice negative.
Alte articole

