SIMPOZION AGIR: PROGRESUL TEHNOLOGIC – REZULTAT AL CERCETARII
Data: 1-15 mai 2007
Asociatia Generala a Inginerilor din Romania a organizat in ziua de 20 aprilie a.c. simpozionul interactiv cu tema Progresul tehnologic – rezultat al cercetarii, cu participarea unor importanti specialisti de la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), a numerosi cercetatori de la diferite institute de cercetare, dezvoltare, inovare si din mediul universitar.
Lucrarile simpozionului au fost deschise de dl dr. ing. Mihai Mihaita, presedintele AGIR, care a subliniat importanta manifestarii.
Dna Rolanda Predescu, director general adjunct la Directia Generala Politici si Strategii Cercetare, Dezvoltare si Inovare de la ANCS, a prezentat comunicarea Strategia Nationala CDI pe perioada 2007 – 2013.
Strategia, a carei aplicare a fost aprobata prin HG 217/2007, a fost elaborata pe baza gandirii societatii romanesti referitoare la rolul stiintei, tehnologiei si inovarii in dezvoltarea societatii cunoasterii in Romania, pentru progresul economic si social. Strategia CDI 2007-2013 asigura integrarea in programul de cercetare al Uniunii Europene – PC7.
Aceasta strategie are ca obiective: un sistem de cercetare mult mai competitiv si mai bine integrat la nivel european; domeniile prioritare pentru investitia publica in CDI; un sistem de cercetare al carui rol sa fie mai important in dezvoltarea unei economii pe termen lung.
Pentru punerea in aplicare a strategiei se vor crea noi structuri, astfel: Consiliul Cercetarii Stiintifice din Romania; Consiliul pentru Dezvoltarea Tehnologica din Romania si Consiliul pentru Inovare din Romania.
Se are in vedere cresterea masiva a investitiilor publice pentru cercetare. Fondurile nationale CD sunt de 4,5 mld. euro pentru perioada 2007-2010, iar pentru cercetare in PC7 de aproximativ 700 mld. euro. Se prevede dezvoltarea resurselor umane, a bazei materiale pentru cercetare, care sa ajunga la nivelul european; abordarea de cercetari avansate de mare complexitate in domeniul tehnologiilor de varf, avand ca scop obtinerea unor rezultate stiintifice si tehnice competitive pe plan mondial.
Prioritatile de interes major pentru investitia publica in CDI in vederea dezvoltarii economice si sociale sunt: tehnologia informationala si de comunicatii (IT&C); tehnologii avansate, inclusiv bio si ecotehnologii, materiale inovative pentru energie, mediu, industrie, agricultura si alimentatie, sanatate, transporturi, cercetarea socio-economica si umanista; cercetarea pentru securitate si in domeniul spatial.
Implementarea PNCDI 2007-2013 se bazeaza pe urmatoarele instrumente: resurse umane; capacitati; idei; parteneriate in domeniul stiintei si tehnicii si performanta institutionala.
In orizontul 2013 este prevazuta modernizarea economiei prin cercetare si contributia sectorului privat in cadrul PNCDI cu 0,75 % - 1% din PIB.
Dna Silvia Damideanu, consilier la Directia Generala pentru Cercetare-Dezvoltare din ANCS, a prezentat Planul National de CDI 2007 – 2013 ( PNCDI ). Acesta s-a realizat pe baza directivelor cuprinse in Strategia Nationala.
Planul National este instrumentul principal prin care ANCS implementeaza Strategia Nationala de CDI. PNCDI urmareste realizarea celor trei obiective strategice ale sistemului national de CDI: 1. Cunoasterea, obtinerea de rezultate pe plan global si transferarea rezultatelor in practica socio-economica; 2. Cresterea competitivitatii economiei romanesti prin inovarea cu impact catre agentii economici, transferul cunostintelor in practica economica; 3. Cresterea calitatii sociale, prin dezvoltarea solutiilor tehnice care sustin dezvoltarea sociala si economica.
Principiile generale de alcatuire a PNCDI sunt: I. Transformarea cheltuielilor publice de CDI in investitii; II. Focalizarea investitiei publice de CDI; III. Antrenarea sectorului privat; IV. Accesul largit si evaluarea corecta; V. Aspectele regionale ale PNCDI sunt complementare instrumentelor care utilizeaza fonduri structurale pentru CDI.
In domeniul resurselor umane se urmareste cresterea numarului de cercetatori si a performantelor profesionale ale acestora, oferind posibilitati incurajatoare pentru tineri de a urma o cariera in domeniul cercetarii.
Programul are in vedere imbunatatirea si dezvoltarea capacitatilor de cercetare, imbunatatirea dezvoltarii infrastructurilor, intarirea capacitatilor inovative ale IMM-urilor si deschiderea sistemului CDI spre mediul stiintific si economico-social mondial.
Finantarea PNCDI beneficiaza de la bugetul de stat de 15.000 milioane lei, din care pentru: resurse umane – 1350 mil. lei; capacitati – 2025 mil. lei; idei – 2700 mil. lei; parteneriate in domeniile prioritare – 5400 mil. lei; inovare – 2025 mil. lei; sustinerea performantei institutionale – 1500 mil. lei. Aceste fonduri vor fi cheltuite pentru realizarea directiilor tematice prioritare: IT&C 10%; Energie 10%; Mediu 14%; Sanatate 14%; Agricultura, siguranta alimentara 12%; Cercetare socio-economica si umanista 10% etc.
Dl prof. univ. Eugen Scarlat, consilier in cadrul ANCS, a prezentat comunicarea Programul Cadru 7 al UE, sursa de finantare a cercetarii romanesti.
In viziunea UE, prin PC7 se urmareste ca Europa sa devina cea mai competitiva si dinamica economie a lumii pana in anul 2010. Pentru atingerea acestei tinte se recurge la Strategia Lisabona, care prevede instituirea la nivel european a unui proces de dezvoltare accelerata prin educatie, stiinta si tehnologie, pentru crearea unei economii bazate pe cunoastere. Pentru atingerea obiectivelor este necesara dezvoltarea cercetarii, care este supusa legilor productiei si concurentei, riscurilor si trebuie sa aiba ca scop beneficiul public.
Pentru integrarea in Aria Europeana a Cercetarii au fost create Strategia Nationala si Planul National 2007-2013.
PC7 este orientat spre programe strategice, avand ca tinta beneficii palpabile economic (afacerile) si indirect imbunatatirea mediului social.
Pentru cunostintele tehnice bazate pe stiinte (fizica, biologie, matematica) se aloca fonduri mari. Pentru realizarea PC7, pe perioada 2007-2013 au fost alocate 53,3 miliarde de euro. Ca termen de comparatie, mentionam ca pentru PC6, perioada 2002-2006, au fost alocate 17,5 miliarde euro.
Sumele alocate se impart pe programele componente astfel: cooperare-cercetare in parteneriat – 32,4 mld. euro; idei cercetare de frontiera – 7,5 mld. euro; populatie – 4,75 mld. euro; capacitati de cercetare – 4,1 mld. euro. Pentru participantii romani la PC7 se pun urmatoarele probleme: aspecte legale, financiare, politica de resurse umane, promovarea tinerilor. Prin participarea institutiilor de cercetare romanesti la PC7 pot fi aduse beneficii financiare importante pentru cercetarea romaneasca.
Au mai fost prezentate ca studiu de caz urmatoarele comunicari: Aspecte ale relatiei dintre politicile guvernamentale de crestere a competitivitatii, implementarea sistemelor de management si progresele economice si tehnologice ale unor IMM-uri, dr. ing. Traian Crisu, S.C. Nova Consult SRL Craiova; Brevetul de inventie – sursa de informatii pentru procesele inovative si dezvoltarea tehnologica, prof. dr. ing. Gheorghe Manolea, Universitatea din Craiova, si ing. Ionela Minca, Centrul de implementare a inventiilor Craiova; Strategia domeniului de mecanica fina si mecatronica in contextul Strategiei Lisabona si programele europene de cercetare-dezvoltare, EurIng. dr. ing. Gheorghe Gheorghe, director general INCDMF Bucuresti si dr. ing. Paul Beca, INCDMF; Mecatronica – mediul complex al cercetarii pentru competitivitate tehnica, prof. dr. ing. Ioana Armas, Universitatea Hyperion, Facultatea de Electronica, Automatica si Informatica Aplicata.
Pentru amanunte accesati site-ul : www.mct.ro
Toate lucrarile prezentate vor fi publicate in Buletinul AGIR.
Alte articole



