UN START RATAT
Data: 1-15 mai 2007
Prea multe sperante au fost si sunt legate de noul statut international al Romaniei, cel de stat membru al UE, pentru a nu evalua cu sinceritate, deschis, argumentat, locul si rolul celor peste patru luni care au trecut de la momentul astral de la 1 ianuarie 2007. E adevarat, nu s-au implinit nici pronosticurile prapastioase care ne anuntau tot felul de nenorociri inevitabile dupa actul istoric al aderarii, dupa cum nici avantajele promise nu s-au confirmat in cea mai mare parte. Deocamdata (pentru a da un singur exemplu), noi ne platim constiinciosi obligatiile financiare fata de UE si, in acelasi timp, n-am primit niciun sfant din consistentele fonduri structurale nerambursabile care ni se cuveneau. Ni se cuveneau cu o singura si indreptatita conditie: sa fi prezentat proiecte fezabile pentru finantari.
Ca si in multe situatii similare nu putem da vina pe altii pentru situatia in care ne aflam la mai bine de patru luni dupa aderare. Startul a fost ratat deoarece aproape niciun angajament asumat pentru noua etapa n-a fost indeplinit. Cum se poate califica faptul ca nu dispunem, nici la aceasta data, de o Strategie postaderare? Doar nu-si imagineaza cineva ca ar fi posibila o actiune de anvergura, coerenta, coordonata fara o astfel de Strategie?!
In calitatea noastra de „simpli“ cetateni avem tot dreptul sa ne intrebam de ce am ratat startul de la 1 ianuarie 2007 si, in consecinta, cine poarta raspunderea pentru timpul irosit. Nu ne este greu sa observam ca lentoarea legislativa si disfunctionalitatile institutionale pot fi imputate, deopotriva, principalelor institutii ale statului, Parlament, Presedintie, Guvern. Conflictele politice declansate inca in urma cu cca doi ani si jumatate s-au amplificat deosebit de ingrijorator exact dupa actul aderarii la UE. Nimeni nu poate nega aceasta realitate trista si totodata dramatica.
In aceasta privinta nici nu este dificil de identificat raspunsurile.
Dar, esential este sa se sparga blocajul si institutiile abilitate sa-si faca integral datoria. Este principala concluzie dupa patru luni de la aderarea la UE, iar raspunderea pentru perpetuarea unor stari de fapt inacceptabile va fi incomparabil mai mare decat pentru tot ceea ce s-a petrecut sau nu s-a petrecut pana acum.
Alte articole



