Blocaj in utilizarea energiei eoliene
Data: 1-15 mai 2008
In Romania, tara tuturor posibilitatilor, niciodata nu poti sa stii de unde si incotro bate vantul. Realitatea este ca infrastructura, si in acest domeniu, este deficitara. S-ar putea spune ca turbinele eoliene se rotesc degeaba. Adica, energia produsa de centralele eoliene nu poate fi folosita. Si aceasta pentru ca in Romania nu exista, in momentul de fata, infrastructura necesara pentru a transporta energia produsa de turbinele eoliene. Cea mai grava situatie se inregistreaza in Dobrogea, zona cu cel mai mare potential eolian din Romania.
Se pare ca toate certurile inversunate si interminabilele dispute pe tema amplasarii de parcuri eoliene in Dobrogea s-au consumat degeaba. Conflictul dintre ecologisti si afaceristi pare a nu avea nicio noima in acest moment, deoarece investitiile in parcuri eoliene sunt, deocamdata, inutile. E ca la noi: energia electrica produsa prin modalitati ecologice eoliene mai are de asteptat pana sa poata fi folosita.
Reprezentantii ENEL Tulcea au avertizat ca energia electrica ce ar urma sa fie produsa de turbine eoliene in Dobrogea nu va putea fi preluata decat in mica masura de reteaua de energie electrica existenta la ora actuala. Astfel, daca solicitarea de racordare la sistemul ENEL depaseste cu mult 2000 de megawati, capacitatea maxima care poate fi acceptata este de doar 1500 de megawati.
„In acest moment, numarul cererilor de racordare la reteaua ENEL este foarte mare. Sunt insa probleme deosebite in ceea ce priveste modul de racordare a tuturor investitorilor la retelele electrice si pe aceasta tema se poarta inca discutii cu reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Aceasta problema nu este bine reglementata si inca se mai cauta solutii si se fac investigatii in diverse legi emise de alte tari, cu referire la acest subiect. Anul trecut se vorbea de 2000 de megawati, insa numarul investitorilor care vor sa faca parcuri de centrale eoliene in Dobrogea a crescut. Capacitatea retelei TRANSELECTRICA de a dirija aceasta energie catre tara este limitata si mai mult de cei 1500 de megawati nu pot fi evacuati din Dobrogea. Acesti 1500 de megawati reprezinta cele doua cai principale prin care se evacueaza catre tara: o cale prin Macin – Galati si o cale prin Cernavoda. Deci, din punctul acesta de vedere, al celor care racordeaza centralele la retea, situatia este cam la limita, cu cererile de energie“, a precizat domnul Vasile Cosug, reprezentantul ENEL Tulcea.
Din aceeasi sursa se cunoaste ca, pana in acest moment, au fost solicitate autorizatii de racordare la retea in zonele Topolog – Casimcea, Valea Nucarilor – Agighiol – Tulcea, Baia si Macin si deocamdata foarte putine societati comerciale producatoare de energie eoliana au primit avize favorabile. In principiu, investitorii care vor obtine primii autorizatiile de construire sunt cei care isi vor putea lega centralele la retelele electrice, asa incat acestea sa fie functionale.
Pentru restul potentialului energetic eolian trebuie cautate utilizari locale, ca de exemplu producerea de hidrogen si oxigen prin electroliza apei sau/si sa se execute de urgenta, de catre Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) un proiect de noi retele electrice in Dobrogea, proiect si obiectiv finantat cu fonduri UE.