Noi aparitii
Data: 1-15 mai 2008
Eugen Chicos
ABSTRACTIZAREA CONCRETULUI.
CONCRETIZAREA ABSTRACTULUI
O metoda de sporire a creativitatii
Editura AGIR, Seria Creativitate – Inovare, 356 pag.
Lucrarea a aparut sub auspiciile Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.
In introducere, autorul explica filozofia continutului acestei lucrari, pe care a conceput-o ca un instrument specific ce ii va ajuta pe utilizatori sa realizeze lucrari de cercetare aplicativa in conditii de calitate si eficienta.
Cititorul cartii va gasi conceptii, exemple din domeniul cercetarii si modalitati de realizare a unor produse noi, procedee de fabricatie si solutii de ameliorare a produselor si procedeelor de fabricatie existente. Cantitatea mare de informatii si exemple a determinat autorul sa le clasifice in doua parti principale, cu numeroase subcapitole si paragrafe care permit intelegerea aprofundata a subiectelor prezentate. Partea a treia este constituita din anexe.
Capitolul Sa abstractizam concretul, sa concretizam abstractul sintetizeaza in mod exact demersurile in exercitarea profesiunii de cercetator. Prin asigurarea unor informatii utile, cercetatorul isi va usura munca de documentare si va dispune de o prezentare sistematica. Se demonstreaza nevoia ca informatiile sa fie introduse intr-o baza de date pusa la dispozitia cercetatorilor, care au nevoie de instrumente de lucru usor manevrabile si practice pentru a ajunge la solutii optime.
Aceasta prima parte a lucrarii cuprinde trei capitole. In primul capitol sunt prezentate principii, conceptii, metode, in al doilea se gasesc instructiuni de lucru pentru crearea de modele, iar in al treilea, instructiuni de lucru prin care plecand de la modele abstracte sa se creeze modele concrete.
Partea a doua a lucrarii este intitulata Jocul creativitatii pentru concretizarea abstractului. Ea este dedicata metodelor si tehnicilor de lucru care pot servi la crearea de produse noi, pe baza suportului informational existent.
Cele doua parti ale lucrarii, dupa afirmatia autorului, sunt complementare, pentru ca au radacini comune si pentru ca sunt prezentate unele tehnici de lucru comune.
Partea a treia este prezentarea sub forma de anexe, pe un CD. Tabelele contin elementele necesare realizarii obiectivelor prevazute in capitolele 1.2 si 1.3.
Lucrarea se adreseaza cercetatorilor, ca un instrument de lucru necesar pentru imbunatatirea metodologiei de lucru.