CONSTITUIREA PIETEI COMUNE DE ENERGIE
Data: 1-15 aprilie 2009
Memorandumul privind constituirea unei piete comune de energie electrica intre Romania, Ungaria si Austria urmeaza sa fie discutat de partea romana cu Csaba Molnar, ministrul maghiar pentru Transport, Telecomunicatii si Energie, si cu Reinhold Mitterlehner, ministrul Economiei, Familiei si Tineretului din Austria, pentru ca, in perioada imediat urmatoare, sa se stabileasca o intalnire trilaterala in vederea definitivarii acordului si semnarii lui, potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei.
Beneficiile unei piete energetice comune sunt multiple, deoarece vor creste siguranta in alimentarea cu energie electrica, relevanta preturilor stabilite pe piata si lichiditatea acesteia, au mai precizat surse din minister. Memorandumul prevede ca toate tarile semnatare sa-si armonizeze legislatia in domeniu si regulile pietelor de energie electrica.
Realizarea pietei comune se face prin procesul de ‘market coupling’, care presupune cuplarea retelelor energetice ale tarilor si existenta unei legaturi stranse intre bursele regionale, pentru tranzactionarea cantitatii de energie. In cazul nostru, retelele de energie sunt interconenctate deja, iar atat Ungaria cat si Austria au propria bursa energetica. OPCOM, operatorul national al pietei de energie din tara, si-a exprimat dorinta de a actiona ca furnizor de servicii pentru cele doua tari, prin includerea in modulele lor de piata a platformei Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU).
Piata spot sau PZU este un sistem de tranzactionare bursiera de pe o zi pe alta, prin licitatii in care se vinde si se cumpara in acelasi timp, atat energia electrica, cat si capacitatea transfrontaliera pentru a se asigura fluxurile de energie electrica in zonele de ofertare. Mai mult, spre deosebire de sistemul piata de echilibrare, piata spot este de natura strict comerciala, la care nu participa consumatorii, ci participa numai furnizorii care cumpara pentru consumatorii finali. Ofertele sunt transmise de cei care doresc sa vanda, indiferent daca sunt producatori sau furnizori, si cei care doresc sa cumpere, indiferent daca este vorba de consumatori sau furnizori.
Lucian Palade, directorul de Supra-veghere si Dezvoltare a Pietei de Energie Electrica din cadrul OPCOM, a declarat ca Ungaria este singura tara care pana in prezent si-a declarat intentia de a avea o Piata pentru Ziua Urmatoare, si a facut-o prin obligarea de catre Autoritatea de Reglementare a operatorului de transport si sistem, MAVIR, de a crea o bursa: ‘In aceasta tara exista o bursa de energie, HUPX, care a organizat o licitatie pentru procurarea serviciilor de platforma informatica PZU, licitatie prin care OPCOM a fost declarat castigator la inceputul lunii iunie a anului trecut.’
Potrivit domnului Palade, Ungaria este o ‘pozitie castigata’ si devine, prin asezarea sa geografica, o tara de legatura intre Romania si Austria. Granita celor doua regiuni trece prin mijlocul teritoriului maghiar, motiv pentru care operatorul de transport si sistem din regiunea central-europeana va infiinta un centru de coordonare a licitatiilor de energie in Freising (Germania), iar operatorul din zona sud-est-europeana va crea un centru in Muntenegru.
‘Vom avea doua centre de coordonare, al caror scop va fi acela sa cream un model unic pentru reteaua de transport, sa evaluam pentru fiecare interconector din fiecare tara care este capacitatea disponibila de energie electrica pentru a organiza licitatii explicite. Atunci OPCOM si bursele din regiune, cand vor coopera pentru cuplare, vor trebui sa stabileasca o legatura permanenta si reguli foarte clare de colaborare cu cele doua centre’, a mai precizat Lucian Palade.
In ciuda preconizarilor ca piata regionala de energie ar influenta pretul energiei printr-o scadere considerabila a acestuia, singura certitudine ramane ca fiecare piata se va comporta diferit, in functie de cantitatea de energie pe care doreste sa o tranzactioneze.
‘Intotdeauna energia electrica trebuie sa curga de la un pret mic la un pret mare, si are ca efect cresterea pretului in zona in care pretul era mic si scaderea acestuia in zona in care era mare. Daca exista suficienta capacitate de energie transfrontaliera care sa permita un flux destul de mare pentru nivelarea preturilor, atunci preturile vor fi egale’, a mai spus directorul de supraveghere din centrul OPCOM. El a mai completat ca intreprinde demersuri pentru atragerea in aceasta piata si a unor tari precum Bulgaria si Serbia. OPCOM a insistat pe langa operatorul de transport si sistem din Bulgaria, intre anii 2006 si 2007, pentru crearea unei piete de energie, dar intelegerea a fost ingreunata de factorul politic. Operatorul spera ca la sfarsitul anului, odata cu alegerea unei noi puteri politice, demersurile sa isi reia cursul.
In privinta Serbiei, aceasta are in derulare o licitatie pentru un contract de consultanta finantat de Comisia Europeana, al carui beneficiar este operatorul de transport si sistem. Printre obiectivele acestui contract de consultanta se numara si un studiu de fezabilitate pentru crearea unei burse, iar OPCOM doreste sa-i faca Serbiei aceeasi oferta pe care Ungaria a acceptat-o.