In memoriam ing. dipl. Pavel-Eugen Dinis - personalitate marcanta a industriei textile romanesti -
Data: 1-15 aprilie 2009
Una dintre cele mai prestigioase personalitati - parintele industriei de matase din Industria Textila din Romania - ar fi implinit in acest an 85 de ani de viata si, respectiv, 50 de ani de activitate. Ing. dipl. Pavel Eugen Dinis s-a nascut la 03.08.1924 in localitatea Lunca, comuna Baita, jud. Hunedoara, fiul preotului si invatator Pavel Dinis.
Dupa absolvirea scolii primare din localitatea natala a urmat si absolvit Liceul Pedagogic din Deva si Liceul Gh. Lazar din Bucuresti. In anul 1944 s-a inscris si a frecventat cursurile de zi ale Scolii Superioare Textile, care in aceasta perioada, prin reforma invatamantului a devenit Facultatea de Textile din Institutul Politehnic Bucuresti.
Dupa absolvirea Sectiei mecanice din Facultatea de Textile, s-a remarcat ca bun organizator si stapan pe profesia de inginer textilist, printre primii ingineri textilisti formati in Romania. Intr-un timp foarte scurt a fost promovat ca inginer sef la Fabrica Select - Bucuresti, apoi director tehnic al Directiei Generale din MIN in anii 1960 - 1969.
In continuare, i s-a incredintat functia de director general al Centralei Industriei Matasii, Inului si Canepei, in anii 1969 - 1973.
Prin reorganizarea Industriei Textile si construirea combinatelor industriale a devenit director general adjunct al noii Centrale Industriale CIMIC pana in anul 1986, cand s-a pensionat.
In dorinta de a cunoaste si aplica perceptele economice ale industriei mari, a urmat in paralel si cursurile postuniversitare de ingineri economisti la Institutul Politehnic Bucuresti, obtinand si diploma de inginer economic in anul 1964.
In functiile avute de director general, a creat marea industrie de matase din Romania, fiind initiatorul si coordonatorul in construirea noilor fabrici de matase: Intreprinderea Victoria din Iasi; Intreprinderea de Matase Deva; Intreprinderea de Matase Bistrita Nasaud; Intreprinderea de Matase Targu-Mures; Intreprinderea de Stofe de Mobila - Gheorgheni; Intreprinderea de Pasmanterie - Zimnicea.
In acelasi timp, si-a adus o contributie deosebita la dezvoltarea intreprinderilor existente Select, Matasea Populara, Matasea Cisnadie etc. Totodata a fost initiatorul introducerii noilor fibre si fire sintetice romanesti, cat si a tehnologiilor noi specifice de prelucrare a acestora.
In paralel, Pavel-Eugen Dinis a avut preocupari pentru cresterea calitatilor profesionale ale tehnicienilor si inginerilor din intreprinderile textile, prin publicatii in revista Industria textila, initiatorul si promotorul in calitate de presedinte al Sfatului Tesatorilor si ca membru in Comitetul de redactie al revistei Industria textila peste 30 de ani si ca membru al Consiliului din organizatiile ingineresti AST, ASIT si apoi in CNIT.
Dupa 1989 a activat si a sprijinit cu toata energia de care dispunea activitatea inginerilor textilisti din AGIR, facand parte din Comitetul de Conducere al acestei societati.
Datorita rezultatelor deosebite obtinute in activitatea profesionala, a fost onorat cu diverse diplome si decoratii, printre care si Ordinul Muncii si Diploma de Excelenta si Medalia AGIR etc.
Inginerul diplomat Pavel-Eugen Dinis constituie un model de excelenta de inginer specialist care, prin pasiunea si daruirea fata de domeniul textil, a dat dovada de abnegatie, perseverenta si constiinta profesionala, putand fi model pentru tinerele cadre ingineresti.