Noi aparitii in Editura AGIR
Data: 1-15 aprilie 2009
Gabriel I. Nastase Mihai Olteneanu Paul Dudea
Familia LEONIDA
Editura ION BASGAN Editura AGIR, 2008, 270 pag.
Realizarea acestei monografii colective o datoram unor cunoscuti cercetatori in domeniul istoriei stiintei si tehnicii, Gabriel I. Nastase si Mihai Olteneanu, si unui cercetator-critic de arta, Paul Dudea, care si-au conjugat eforturile pentru a readuce in memoria colectiva publica informatiile despre marile personalitati care au fost urmasii ofiterului Anastase si ai sotiei sale, Matilda.
Cei opt frati Leonida au lasat in urma trecerii lor prin viata opere durabile in timp. Unii dintre ei au fost savanti, creatori in domeniul stiintei; altii, profesori de mare valoare, care au transmis cunostintele lor generatiilor de elevi, pe care i-au educat in spiritul dreptatii si al dragostei de tara, o doctorita eminenta si un sculptor de valoare.
Toti au fost patrioti (buni crestini si buni romani) si au luptat impreuna cu tatal lor in Razboiul de Reintregire (1916 –1918), barbatii pe front, iar femeile in cadrul Crucii Rosii Romane, in spitale de campanie.
Uneori despre cate unul dintre ei se vorbeste intr-o emisiune radiofonica. Televiziunea i-a prezentat in filme documentare. Cu ocazia aniversarilor sau comemorarilor unora dintre ei, acestia apar in presa sau li se dau imagini la posturile de televiziune. Cei care cauta in biblioteci gasesc numele lor ca autori de tratate si articole publicate in reviste de specialitate. Ei nu au fost trecuti cu vederea in epoca in care au trait, ziarele consemnandu-le prezenta cu fiecare prilej.
Misiunea autorilor a fost ingreunata prin faptul ca arhive si biblioteci au fost distruse de razboi, cutremure, incendii, iar operele unora dintre ei au fost ascunse, din inconstienta, rea-credinta, incultura sau din motive politice de necomentat. In acest sens, trebuie sa amintim ca opera sculptorului Gheorghe Leonida a fost uitata si ascunsa timp de 50 de ani din ratiuni politice, fiind considerat ‘sculptorul palatului’; o parte din aceasta a disparut in colectii particulare sau a fost distrusa. Au fost timpuri cand nu se putea pomeni de prima femeie inginer din lume, deoarece la conducerea tarii era o inginera considerata ‘savanta de renume mondial’.
Atunci cand savantul Dimitrie Leonida a fost propus, acesta nu a fost admis ca membru al Academiei Romane, din cauza unei propozitii din recomandare care se referea cu obiectivitate la regii Romaniei.