Blitz
Data: 1-15 mai 2010
Reactoarele nucleare de la Cernavoda, reautorizate pentru trei ani. Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a reautorizat reactoarele nuclearelectrice 1 si 2 ale centralei de la Cernavoda, pentru o perioada de trei ani. Autorizatiile sunt emise in baza unei documentatii de securitate nucleara intocmita pentru fiecare unitate in parte. Primul reactor a intrat in exploatare comerciala in decembrie 1996, iar Unitatea 2 functioneaza din octombrie 2007. În perioada de functionare, cele doua unitati au fost oprite de mai multe ori din cauza unor defectiuni.
Anvelopele viitorului. O noua tehnologie de fabricare a cauciucurilor este dezvoltata de companiile Genencor (specializata in biotehnologie industriala) si Goodyear (producatoare de cauciucuri pentru masini). Noul procedeu utilizeaza materii prime regenerabile – zaharuri obtinute din plante – in locul petrolului. Principalul material folosit in prezent pentru fabricarea cauciucurilor, izoprenul, produs in mod traditional din petrol, va fi produs de Genencor din zaharuri provenite din plante (trestie de zahar, porumb si altele) printr-un procedeu de fermentatie, cu ajutorul unor tulpini de bacterii modificate genetic, capabile sa transforme carbohidratii complecsi intr-un produs numit BioIsoprene. Produsul ar putea intra pe piata in 2013.
Atlasul Urban al Europei. Agentia Europeana de Mediu (EEA) a lansat un Atlas Urban al Europei, care ofera informatii despre nivelul aglomerarilor urbane si despre cit de „verzi“ sunt orasele si retelele de transport. De pe site-ul aplicatiei pot fi descarcate harti detaliate ale oraselor Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Craiova, Braila, Oradea, Bacau, Arad, Sibiu, Piatra Neamt, Calarasi, Giurgiu si Alba Iulia. Atlasul ofera informatii despre 117 localitati europene si va fi extins la peste 300 pina la inceputul anului 2011. Aplicatia reuneste imagini realizate de satelitii europeni si va fi actualizata la fiecare trei ani. Atlasul a fost gindit si ca un instrument de monitorizare a evolutiei mediului inconjurator (sol, apa, atmosfera).
Roboti instalatori. O echipa de ingineri de la Universitatea Irvine din California intentioneaza sa construiasca roboti care sa poata fi utilizati la repararea retelelor de alimentare cu apa. Acestia vor putea patrunde in tevile deteriorate, sa descopere defectiunile si sa le repare din interior, prin aplicarea unor materiale speciale. Potrivit unor reprezentanti ai universitatii, aceasta metoda va fi de 11 ori mai rapida decit procedeele clasice.