Fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii de cercetare in noile state ale UE
Data: 1-15 mai 2010
Comisarul european pentru cercetare si inovare, Marie Gheorghegan-Quinn, a declarat ca, impreuna cu comisarul pentru politici regionale, Johannes Hahn, are in vedere alocarea a 85 miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de cercetare in noile state membre. Este un anunt in avanpremiera al unei sume estimative cu aceasta destinatie. Declaratia a fost facuta in contextul unei interpelari adresate de europarlamentarul roman Ioan Enciu, membru al Comisiei pentru industrie, energie si cercetare a Parlamentului European (ITRE).
Europarlamentarul roman a adresat, la o recenta reuniune a ITRE, o serie de intrebari importante pentru viitorul cercetarii si inovarii atit din tara noastra, cit si din UE, in contextul noii strategii UE 2020. Ele au vizat, intre altele, masura adoptata de Consiliu privind contributia de 3 la suta din PIB a statelor membre la bugetul de cercetare si inovare al UE, precum si masurile concrete pe care Comisia le are in vedere pentru dezvoltarea infrastructurii de cercetare in noile state membre, care nu sunt pregatite din punct de vedere al acestei infrastructuri sa absoarba fondurile alocate prin actualul Program Cadru 7 (FP 7) sau prin viitorul FP 8.
În ceea ce priveste chestiunea contributiei, „aceasta este impartita intre contributia publica si cea privata, de 1 la suta si, respectiv, 2 la suta. Or, problema care apare sub acest aspect este ca nu toate statele membre, inclusiv Romania, vor putea asigura contributia de 2 la suta a mediului privat, neexistind garantii nici pentru cei 1 la suta proveniti din bani publici“, a atras atentia Enciu. Comisarul Quinn a precizat ca acest lucru se afla in dezbatere si in cadrul Comisiei si al Consiliului si ca se incearca gasirea unor solutii prin colaborarea unui grup de experti cu statele membre in vederea stabilirii unor cote care sa corespunda obiectivelor nationale. Ea a precizat ca procentajul de 3 la suta din PIB pentru cercetare nu este obligatoriu pentru toate statele membre, in special pentru cele recent aderate, aceasta problema facind subiectul unei cercetari intreprinse de experti CE si nationali.
La reuniunea ITRE au fost, de asemenea, anuntate in avanpremiera o serie de actiuni pe care Comisia doreste sa le intreprinda, intre care: ? Lansarea unui program de promovare a modelelor in cercetare (programul are in vedere identificarea unor modele de cercetatori de succes ai Europei, care sa devina modele pentru tineri in vederea atragerii acestora catre cercetare);? Lansarea unui nou concept de inovare sociala ce urmeaza a fi dezbatut atit la nivelul institutiilor europene, cit si la nivelul opiniei publice; ? Simplificarea procedurilor de accesare si implementare a fondurilor europene destinate cercetarii.