Modalitati tehnologice de iesire din criza
Data: 1-15 mai 2010
Exista doua mari puncte limitative de vedere, respectiv, de abordare, a cailor de iesire din criza a unei societati comerciale: economic si ingineresc. Pina in prezent, s-a putut constata ca exista un numar semnificativ de prizonieri ai primului punct de vedere. Unii manageri ai firmelor particulare romanesti si ai reprezentantelor companiilor straine din tara noastra au apelat si apeleaza mai ales la concedieri si/sau la cresterea programului de lucru, in corelatie cu o stagnare sau chiar cu o diminuare a salariilor.
Solutia nu consta in exclusivisme, ci in imbinarea celor doua modalitati in functie de situatia specifica a fiecarei societati comerciale. Dar, pentru ca este subapreciat deseori al doilea punct de vedere, s-ar cuveni sa se recurga la urmatoarele solutii:
1. retehnologizarea in vederea obtinerii de produse competitive;
2. continua perfectionare profesionala, teoretica si practica, a personalului;
3. testarea personalului pentru a se aduce omul potrivit la locul potrivit.
Primul punct nu convine unor patroni, pentru ca trebuie sa faca investitii serioase, iar acestia vor profit mare intr-un timp scurt. Adica, imbogatirea peste noapte.
Punctul al doilea presupune, de asemenea, investitii, dar in cursuri de perfectionare, precum si pentru eventuala reorientare a angajatilor. Lipsa implicarii sindicatelor din mediul privat a permis anumitor patroni comportamente la limita bunului simt, uneori chiar abuzive fata de salariati. Din sloganul demagogic al trecutului „omul este cel mai pretios capital“ a inteles fiecare ce a dorit si a actionat cum a dorit. Aceasta ca sa nu mai vorbim despre evaziunea fiscala, practicata din ce in ce mai des, prin plata la negru sau la gri.
Ultimul punct este rezolvat in proportie de 90 la suta daca primele doua sunt respectate macar intr-o proportie de 65 la suta fiecare. În caz contrar, nici nu intra in discutie.
Totusi, calciiul lui Achile ramine tot primul punct. Practic, firmele – in special IMM-urile – trebuie sa-si specializeze atit personalul, cit si productia pentru a-si putea stabili mai bine clientela sau piata tinta careia i se adreseaza, dupa modelul american sau cel japonez, rezistind astfel mai usor concurentei.
Alte articole
