Noi aparitii in Editura AGIR
Data: 1-15 mai 2010
Lucrarea, aflata la cea de-a doua editie, readuce in prim plan metodele si tehnicile specifice analizei statistice cu ajutorul instrumentelor furnizate de tehnologiile inteligente, indispensabile oricarei activitati moderne comerciale si de cercetare. Tema este tratata de un colectiv de autori format la Academia de Studii Economice din Bucuresti, preocupati sa puna la dispozitia celor interesati – studenti, masteranzi, practicieni din economie si din sfera tehnicii – modalitati valoroase de scrutare a viitorului. Actuala editie a cartii este si consecinta feed-back-ului primit de la studenti si aduce ca noutate analiza cluster, regresia liniara, modele de asistare a deciziei precum Modelul SPACE – Strategic Position and ACtion Evaluation, Matricea Boston Consulting Group, Matricea General Electric, facilitatea Solver si analiza What If in Excel.
În lucrare sunt prezentate concepte organizate pe grade de dificultate diferite, incepind cu cele mai simple, vizind printre altele familiarizarea utilizatorului cu SPSS (Statistical Package for Social Science), pina la analize statistice complexe. Exemple alternative sunt abordate cu procesorul de calcul tabelar Excel, componenta a popularului pachet de birotica MS Office, destinate cititorilor familiarizati deja cu acest instrument informatic. Pentru utilizatorii care inca nu au acces la licenta software-ului SPSS sunt prezentate in partea a doua a lucrarii functii Excel de maxima utilitate in analiza statistica si analize complexe cu ajutorul pachetului Data Analysis din Excel. Cartea se adreseaza si studentilor de la facultatile cu profil economic si cursantilor programelor doctorale si de masterat, fiind recomandata in cadrul bibliografiei Academiei de Studii Economice din Bucuresti.
Pasii pe calea societatii informationale – de la nivel individual, comunitar si national – sunt determinati, intr-o tot mai mare masura, de cunoasterea unui instrumentar permanent perfectionat, cu o eficienta demonstrata, fara exceptii. Determinarea tendintelor de evolutie a unor procese si fenomene pe baza instrumentelor puse la dispozitie de stiinta statisticii da o noua dimensiune si conceptului de masurare, echivalent cu o tot mai pronuntata rigoare, „apanaj“ de neinlocuit al stiintei. Acesta este fondul principal de argumente pentru cunoasterea achizitiilor stiintifice „depozitate“ de aceasta lucrare, ceea ce reprezinta si o convingatoare recomandare pentru a fi citita si studiata de toti cei interesati sa fie la curent cu progresele cunoasterii intr-un domeniu devenit – de pe-acum – indispensabil ca instrument de lucru. Este proba cea mai percutanta a conexiunii dintre teorie si practica.