Program postdoctoral de formare in domeniul stiintelor (PPDS)
Data: 1-15 mai 2010
Universitatea din Bucuresti a lansat proiectul Program postdoctoral pentru formare de cercetatori in stiinte (PPDS). Proiectul – in valoare totala de peste 20 de milioane de lei – va fi implementat de Universitatea din Bucuresti in parteneriat cu Academia Romana, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Universitatea Ovidius Constanta si alte sase institutii de invatamint si cercetare din Grecia, Franta, Bulgaria, Ungaria, Italia si Olanda. Prin implementarea proiectului se urmareste imbunatatirea calificarii profesionale a tinerilor doctori in stiinte, specializarea pe subdomenii de cercetare, dezvoltarea de competente si diversificarea abilitatilor de cercetare, precum si compatibilizarea metodelor de cercetare cu cele care se regasesc in universitatile din Europa. În contextul lansarii, rectorul Universitatii din Bucuresti, prof. univ. dr. Ioan Pinzaru, a subliniat ca „universitatile sunt cei mai importanti contribuitori la productia stiintifica“, argumentind cu faptul ca un procentaj de 50 la suta din piata produselor de cercetare este asigurat de institutiile de invatamint superior de stat.
Proiectul (care se va finaliza la 31 martie 2013) face parte din a patra etapa in cadrul procesului Bologna (licenta, masterat, scoala doctorala, scoala postdoctorala). Grupul-tinta este constituit din 60 de cercetatori postdoc romani, proveniti din scoli doctorale din tara si din strainatate. Obiectivul general al proiectului este de a sustine cercetarea de excelenta in universitati prin dezvoltarea unui program postdoctoral de formare a unor resurse umane inalt calificate pentru cercetare in stiinte, organizat in trei clustere (stiinte umaniste interdisciplinare, matematica si stiintele naturii, stiintele vietii si pamintului) si 8 domenii fundamentale ale cunoasterii (stiinte umaniste, matematica, fizica, chimie, biologie, stiintele mediului, geologie-geofizica, geografie). Prin implementarea acestui proiect, se intentioneaza cresterea competitivitatii cercetarii prin valorificarea superioara a rezultatelor; dezvoltarea de noi tehnologii cu caracter inter si transdisciplinar si stimularea transferului tehnologic si a aplicabilitatii cercetarii; formarea si dezvoltarea abilitatilor manageriale pentru cercetatori; cresterea gradului de adaptabilitate a cercetatorilor prin mobilitate si promovarea schimburilor nationale si internationale; oferirea de stagii de formare in tara si in strainatate cu stimularea cercetarii in echipe mixte.
Ca indicatori de performanta, proiectul isi propune ca, la sfirsitul programului, fiecare cercetator postdoc sa fi publicat minimum doua articole in reviste cotate ISI, iar numarul total de comunicari stiintifice in cadrul conferintelor sa fie de cel putin 120
Alte articole
