Cresterea economica verde – premisa pentru dezvoltarea durabila
Data: 1-15 mai 2011
Institutul European din Romania si Ministerul Mediului si Padurilor au organizat conferinta Cresterea economica verde – premisa pentru dezvoltarea durabila. Au participat reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale, ai mediului academic si de cercetare, ai diverselor domenii din economia reala, ai societatii civile, care si-au propus sa identifice modalitatile de promovare a dezvoltarii durabile.
Prezent la manifestare, ministrul mediului si padurilor, László Borbély, a subliniat ca „este esential sa regandim modul in care proiectam o crestere economica decuplata de degradarea mediului, de efectele negative asupra sanatatii umane, de consumul exagerat de resurse naturale, sa gandim o economie care respecta capacitatea de suport a ecosistemelor naturale“. Dupa ce s-a referit la raspunderile guvernului, ale intregii clase politice, vorbitorul a sustinut ca, pentru sectorul privat, orientarea spre economia verde implica intelegerea oportunitatilor reprezentate de tranzitia spre noul tip de dezvoltare, intr-o serie de sectoare cheie, si asigurarea unor niveluri mai ridicate de finantare pentru investitii in produse ecologice. De asemenea, toti factorii interesati sunt chemati sa constientizeze ca aceasta noua forma de dezvoltare economica trebuie privita ca o forma de adaptare pe termen lung la mutatiile care au loc in lumea contemporana.
László Borbély a evocat sansa pe care tara noastra o are de a se afla in linia intai a negocierilor internationale in domeniul dezvoltarii durabile, prin detinerea Presedintiei celei de-a 19-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabila CSD19: „Putem gandi dezvoltarea, luand in considerarea ultimele tendinte in politica de mediu, de dezvoltare durabila din plan european si international, putand sa ne adaptam politicile in vederea unei conectari la constructia institutionala care se preconizeaza. Daca Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) se va transforma in Organizatia Mondiala a Mediului va reiesi din concluziile dezbaterilor pentru Conferinta Rio+20, dar, oricum, comunitatea internationala din domeniu pregateste schimbari semnificative in Guvernanta Internationala de Mediu“. In finalul alocutiunii sale, ministrul a spus ca MMP isi propune sa fie motorul conceptului de dezvoltare durabila. „Desi pe scena internationala inca se mai dezbate conceptul de economie verde, am convingerea ca economia mondiala isi va gasi calea naturala spre dezvoltare, dar spre o dezvoltare care sa tina cont de generatiile viitoare“, a incheiat ministrul mediului si padurilor.
La randul sau, Eugen Curteanu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), a aratat ca, in contextul mai larg al Planului National de Reforma 2011 – 2013, MDRT constituie entitatea abilitata sa aplice politicile de eficienta energetica in sectorul cladirilor, sector responsabil cu 40% din emisiile de gaze cu efect de sera. S-a precizat ca MDRT deruleaza, in prezent, actiuni de transpunere in legislatia nationala a prevederilor Directivei nr. 31/2010 privind performanta energetica a cladirilor, in contextul in care sustine deja actiuni de crestere a performantei energetice. In timpul conferintei, oficialul MDRT a adus clarificari asupra cadrului legal privind reabilitarea termica a imobilelor, cu referire in special la respectiva actiune cu credit garantat de stat. Eugen Curteanu a subliniat ca, dincolo de orice strategii si conceptualizari, MDRT transpune in practica si se preocupa de aplicarea principiilor ecologice, de includerea lor in viata fiecarui cetatean.
Mai retinem, dintre numeroasele expuneri extrem de interesante, pe cea a sefului Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Niculae Idu, care a descris noua paradigma pentru dezvoltare: cresterea economica verde, solutia cea mai adecvata pentru viitorul planetei. In acest sens, Comisia Europeana a elaborat o serie de documente legate de dezvoltarea durabila, asigurarea securitatii energetice si necesitatea producerii unei noi revolutii industriale. Reprezentantul CE in Romania a enumerat cateva provocari recente care necesita un raspuns imediat si o mobilizare fara precedent si a subliniat, totodata, cerinta promovarii unei politici energetice integrate (industrie, transporturi, sectorul casnic) si a conturarii unor lideri in domeniul industriei verzi, in conditiile in care ritmul de crestere in acest sector este mai ridicat in SUA si China decat in UE.
La randul sau, prof. univ. dr. Emilian M. Dobrescu, secretar stiintific al Sectiei de Stiinte Economice, Juridice si Sociologie a Academiei Romane, coordonator al studiului Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii. Proces, implementare si prioritati (care a circumscris Strategia Dunarii in randul strategiilor „verzi“ de dezvoltare durabila) a declarat ca aceasta trebuie implementata fara crearea de noi institutii, fara noi fonduri, fara modificari ale legislatiei in vigoare. Referitor la fondurile alocate strategiei, acestea sunt consistente, dar insuficient accesate, a apreciat vorbitorul. In ceea ce priveste Romania, prioritatile in zona Dunarii sunt legate de transport, energie, protectia mediului, educatie si c
Alte articole


