Dr. ing. Ioan Ganea, la 70 de ani
Data: 1-15 mai 2011
Colegul si prietenul nostru, dr. ing. Ioan Ganea, directorul Editurii AGIR, implineste, la 25 mai a.c., 70 de ani. Avem, astfel, satisfactia de a exprima sentimentele noastre de apreciere si pretuire pentru un specialist, pentru un om care – de-a lungul unei activitati de peste 45 de ani – a demonstrat ca a inteles si intelege sensurile profunde ale profesiei de inginer, ale obligatiilor de cetatean, de formator de opinie, in calitate de editor de marca.
Nascut in Bucuresti la 25 mai 1941, intr-o perioada de mari primejdii pentru tara determinate de conflagratia mondiala in curs de extindere, Ioan Ganea s-a format profesional in conditiile grele din acea perioada si a reusit sa se remarce, inca din adolescenta, prin virtutile care l-au definit. A urmat cursu-rile prestigiosului liceu Gheorghe Sincai, pe care le-a absolvit in 1957, dupa care, intre anii 1957 – 1962, cursurile Institutului Politehnic Bucuresti, Facultatea de Mecanica, specializarea Masini Termice, dobandind calitatea de inginer diplomat. De asemenea, in 1988 a obtinut titlul de doctor inginer, cu teza Schimbul de caldura si masa in jeturi turbulente.
Proaspatul absolvent a fost angajat la cunoscuta uzina Timpuri Noi din Capitala (din pacate, astazi disparuta) in calitate de inginer proiectant la Serviciul Constructorului-sef, ceea ce i-a oferit posibilitatea de a pune in valoare cunostintele dobandite si spiritul imaginativ. A avut satisfactia de a fi participat la proiectarea unor subansamble pentru noi motoare Diesel si compresoare, introduse in fabricatie in anii 1963 – 1965.
Experienta dobandita in productie, intr-un sector chemat sa promoveze progresul tehnico-stiintific, i-a fost de mare folos la inceputul anului 1966, cand a devenit redactor la Editura Tehnica. Aici a indeplinit functia de redactor, de redactor-sef intre anii 1979 – 1985, iar dupa Revolutia din decembrie 1989, a devenit director general, functie detinuta pana in 1997. Prin urmare, este vorba despre o perioada indelungata in care vocatia sa de editor s-a implinit, confirmat si reconfirmat din plin. A fost redactorul a nu mai putin de 250 de lucrari de specialitate din domenii tehnico-stiintifice dintre cele mai diverse, de la energetica pana la mecanica si instalatii, de la management pana la protectia mediului. La peste 100 din aceste lucrari contributia sa personala a reprezentat acte de creatie autentica. In mod cu totul deosebit, se cere mentionat faptul ca a fost si editor al publicatiilor periodice ENERG si Masini si Management.
Activitatea de editor, mai ales in conditiile binecunoscute din perioada antedecembrista, comporta si numeroase riscuri, dupa cum – chiar si in domeniul tehnico-stiintific, aparent departe de sfera politica – se cerea curaj in promovarea a ceea ce era nou si avansat, date fiind, nu in ultimul rand, veleitatile unor pseudo-savanti de trista amintire. Totodata, editorul Ioan Ganea s-a remarcat prin exigenta, prin preocuparea constanta pentru acuratetea redactarii, pentru uniformizarea terminologiei, pentru claritatea expunerii si rigoarea demonstratiilor, insotite de materialele ilustrative corespunzatoare.
Aceste trasaturi profesionale au fost evidente si in intervalul in care a indeplinit functia de director al Editurii Academiei Romane (decembrie 1997 – decembrie 2005). Aici a participat la redactarea unor valoroase lucrari de specialitate in domeniile energetic, mecanic, ca si in materie de terminologie tehnico-stiintifica. Retinem initierea editarii – sub coordonarea acad. Gleb Dragan – a seriei Dictionare Explicative pentru Stiinte Exacte, in care a inceput publicare acestor volume.
Inca din perioada in care a fost director al Editurii Academiei Romane, dr. ing. Ioan Ganea a participat, la solicitarea mea, la reinfiintarea Editurii Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania (mai 1998), coordonand si activitatea acestei edituri, pentru ca, incepand din ianuarie 2006, sa fie director al acestei edituri. Membrii AGIR, intreaga noastra comunitate profesionala, a beneficiat si beneficiaza de roadele unei activitati editoriale remarcabile, sub coordonarea de inalta calificare a dr. ing. Ioan Ganea.
Daca ar fi sa redam doar titlurile lucrarilor aparute in ultimii cinci ani nu ar fi suficiente paginile unui numar al Universului ingineresc. De aceea, intr-o selectie riguroasa, dar care nu ar include multe lucrari valoroase, mentionam continuarea editarii seriei de Dictionare Explicative pentru Stiintele Exacte, care, in prezent, a capatat denumirea de Dictionare Explicative pentru Stiinta si Tehnologie, fiind publicate volume cu o intindere tematica mai larga la nivel de domenii, precum electrotehnica, energetica, textilele, industria alimentara, ecologie, transporturi etc. In acelasi timp, s-au creat premisele editoriale pentru reunirea tuturor dictionarelor intr-o singura lucrare – cu mai multe volume – sub denumirea de Dictionarul Explicativ pentru Stiinta si Tehnologie al Limbii Romane. Acesta este un proiect de importanta, cu adevarat, nationala, care va presupune o activitate de o jumatate de deceniu.
In palmaresul Editurii AGIR se inscriu initierea si editarea mai multor serii si colectii care se bucura de aprecierea specialistilor: Monografii sub egida Academiei de Stiinte Tehnice din Romania; Tratate de stiinta si inginerie – pentru majoritatea domeniilor; Repere istorice; Mari personalitati ale stiintei si tehnicii romanesti; Surse de energii regenerabile; Inginerie Mecanica; Electromagnetica; Centrale electrice; Inginerie termica; Electronica – Comunicatii; Transporturi s.a.
Totodata, a avut merite incontestabile in traducerea si publicarea in limba romana a multor lucrari stiintifice din strainatate si a asigurat aparitia in limbi de circulatie mondiala a multor lucrari de referinta ale autorilor romani. Simultan, s-a ocupat, cu profesionalismul sau binecunoscut, de aparitia a sase reviste ce apar sub ingrijirea editoriala a AGIR: Buletinul AGIR (trimestriala); Telecomunicatii (bianuala); Termotehnica (bianuala); Frigo – Clima (bianuala); Constructii (bianuala); Modele ale excelentei (anuala). Dintre acestea, trei au si recunoasterea CNCSIS cu B+.
Evocarea bogatei activitati a dr. ing. Ioan Ganea ar fi incompleta daca n-am aminti, aici, activitatile sale din domeniile cercetarii si invatamantului superior. A elaborat studii si cercetari in domeniul termogazodinamicii si curgerii jeturilor turbionare in spatii libere si in incinte inchise. In aceleasi domenii se remarca proiectarea si realizarea unui arzator turbionar de gaze, reglabil, cu tripla admisie tangentiala.
In ceea ce priveste activitatea didactica, se cuvine sa consemnam ca a fost cadru didactic asociat – sef de lucrari, conferentiar si profesor –, cu cumul de functie, la Universitatea Politehnica din Bucuresti (1976 – 2002) si Universitatea din Pitesti (1997 – 2005).
Cu un asemenea bogat bilant caracterizat printr-o pronuntata componenta creativa, se poate aprecia – cu tot temeiul – ca dr. ing. Ioan Ganea a avut si are contributii de mare valoare atat prin propriile cercetari, cat si prin participarea – deseori esentiala – la o activitate editoriala indelungata si extrem de rodnica la ceea ce putem sa numim afirmarea profesiei de inginer in spatiul cultural-stiintific national, cu reverberatii internationale.
Bucurosi ca traim impreuna, in colectivul unit al Editurii AGIR si in randurile asociatiei noastre profesionale, momentul festiv al celei de-a 70-a aniversari a zilei sale de nastere, uram dr. ing. Ioan Ganea viata indelungata, implinirea tuturor proiectelor sale, noi bucurii in viata personala. Cel sarbatorit s-a remarcat totdeauna ca un om deosebit, care a manifestat consecvent responsabilitate si seriozitate in indeplinirea obligatiilor sale profesionale si civice, ceea ce i-a atras, firesc, stima si respectul colaboratorilor, ale membrilor AGIR si ale mele, personal.
Din toata inima, un sincer si calduros
LA MULTI ANI!
Alte articole

