Energia – o sansa pentru Romania Zece solutii practice pentru relansarea sectorului energetic
Data: 1-15 mai 2011
Ambasada Frantei la Bucuresti, Camera Franceza de Comert si Industrie din Romania (CCIFER) si Sectia romana a Consilierilor pentru comert exterior ai Frantei propun autoritatilor romane un parteneriat pentru relansarea sectorului energetic, conform standardelor europene, prin aplicarea a zece solutii practice, care vor duce la diminuarea reala a facturilor pentru consumatorul final, protejarea mediului inconjurator, crearea de locuri de munca, atragerea de investitii pe termen lung si cresterea securitatii si a independentei energetice a Romaniei. Masurile sunt grupate in Cartea Alba Energia – o sansa pentru Romania, lansata in aceasta primavara. Ele au reiesit in urma analizarii (in grupurile de lucru ale CCIFER) problemelor cu care se confrunta domeniul energetic din Romania. Solutiile sunt in corelatie cu Strategia Nationala pentru Energie a Romaniei si cu masurile adoptate la nivelul Uniunii Europene.
„Cartea Alba a Energiei nu este o judecata de valoare sau o lectie data autoritatilor romane. Dimpotriva, este o propunere de parteneriat care se bazeaza pe ceea ce avem noi mai bun de oferit: expertiza, tehnologie si solutii inovative testate de catre companiile franceze, ca o contributie la relansarea sectorului energetic romanesc. Companiile franceze isi doresc o colaborare cu autoritatile romane pentru a putea pune in aplicare masurile concrete care vor permite o mai buna valorizare a potentialului imens pe care il are Romania in acest sector si care ii vor permite sa devina competitiva la scara europeana“, a declarat, la evenimentul de lansare a Cartii Albe, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul.
„Daca Romania vrea sa fie un jucator la nivel regional si european pe piata energiei, daca autoritatile vor sa reduca facturile la energie pentru consumatorul privat si economic si sa protejeze mediul inconjurator, daca vor sa atraga investitii serioase si sa consolideze securitatea si independenta energetica a tarii, atunci trebuie sa aplice aceste 10 solutii cuprinse in Cartea Alba a Energiei. Sunt masuri de baza care vor permite relansarea sectorului energetic romanesc si care pot fi puse in practica imediat“, a declarat, la randul sau, Yvonnick David, administrator al CCIFER si coordonatorul proiectului Cartii Albe. „Experti romani si francezi au colaborat, in cadrul grupurilor de lucru ale CCIFER, timp de mai bine de un an, la elaborarea acestor solutii pentru Romania. Ele reprezinta o gandire unitara, propun o viziune de viitor care poate face din Romania unul dintre cei mai competitivi actori pe piata europeana a energiei“, a precizat si Bruno Roche, presedintele CCIFER.
Cele zece masuri sunt grupate pe trei directii strategice principale: • Ameliorarea eficientei energetice; • Crearea unei piete echitabile; • Armonizarea europeana.
Alte articole



