Acord de colaborare intre Academia de Stiinte Tehnice din Romania si Academia de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu-Sisesti
Data: 1 - 15 mai 2013
Academia de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR) si Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti“ (ASAS) au incheiat, in luna aprilie a.c., un Acord de colaborare al carui scop principal este incurajarea cooperarii tehnico-stiintifice dintre organizatiile lor din sfera stiintei si inovarii (cu respectarea prevederilor legale) in domeniile: inginerie agricola, silvicultura, imbunatatiri funciare, industrie alimentara, inginerie mecanica, chimica, electrica, ecologic, protectia mediului, biotehnologie, acvacultura, dezvoltare rurala, economic, legislativ, precum si in alte domenii de interes comun. Documentul a fost semnat de presedintii celor doua foruri academice, prof. univ. onorific dr. ing. EurIng Mihai Mihaita si, respectiv, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Sin.
In scopul realizarii practice a colaborarii, reprezentantii celor doua institutii stiintifice vor stabili si aproba un program de lucru anual, constituit in comun. Pentru monitorizarea rezultatelor colaborarii, ASTR si ASAS vor crea grupe de lucru, care se vor intalni ori de cate ori va fi necesar.
Colaborarea tehnico-stiintifica se va realiza atat la nivel central, cat si la nivelul sectiilor sau unitatilor de cercetare-dezvoltare implicate, pe baza planurilor de lucru, si va include urmatoarele forme:
Coordonarea si efectuarea in comun a unor cercetari si experimente conform tematicii stabilite in programul de lucru comun;
Participarea in comun la competitiile organizate pentru accesarea unor proiecte si programe finantate de organisme nationale si internationale, care necesita o colaborare si realizare multilaterala, interdisciplinara, inclusiv a unor proiecte la nivel regional sau international;
Organizarea de seminarii, simpozioane, conferinte stiintifice de interes reciproc;
Schimb de informatii tehnico-stiintifice si literatura de specialitate;
Sprijin reciproc in editarea unor materiale, reviste si carti de specialitate, inclusiv in cadrul Editurii AGIR.
In vederea unei mai bune corelari a activitatilor, a cresterii eficientei actiunilor promovate si a sustinerii reciproce, vor putea fi organizate sedinte comune ale membrilor birourilor si prezidiilor celor doua academii, pe teme de interes comun.
Documentul mai prevede, intre altele, ca ASTR si ASAS se vor sprijini reciproc in relatia cu alte autoritati sau organizatii in vederea sustinerii si promovarii unor obiective de interes comun, ce privesc domeniul lor de activitate, cum ar fi - pe langa activitatile mentionate anterior - promovarea sau modificarea unor reglementari; organizarea activitatii de cercetare; promovarea unor politici, strategii si programe guvernamentale sau ale altor organizatii.
Acordul de colaborare are o valabilitate de doi ani, putand fi prelungit ulterior.
Alte articole



