Consiliul Investitorilor Straini: Romania este deficitara la capitolul eficienta energetica
Data: 1 - 15 mai 2013
Romania este in urma altor state europene in ceea ce priveste aplicarea masurilor din domeniul eficientei energetice, iar potentialul de imbunatatire este semnificativ, apreciaza reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini (FIC). Potrivit acestora, in ultimul deceniu au fost inregistrate unele rezultate pozitive pe de o parte datorita luarii unor masuri specifice privind eficienta, dar, pe de alta parte, din pacate, si din cauza efectelor crizei economice.
Conform unui studiu elaborat de Grupul de Lucru pe Energie al FIC:
? Romania ocupa locul 3 in randul celor mai intensive state din punct de vedere energetic din Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte, aici se folosesc mai multe resurse energetice pentru generarea PIB decat in majoritatea celorlalte tari;
? Consumul de energie poate fi redus substantial in sectoarele industrial, comercial si casnic;
? In scurt timp trebuie luate decizii privind politicile pentru implementarea noii Directive europene din domeniul eficientei energetice. Romania trebuie sa-si stabileasca o serie de obiective realiste pentru eficienta energetica si sa aplice politici echilibrate si eficiente de cost pentru a evita distorsionarea pietei;
? Romania trebuie sa stimuleze in continuare investitiile in eficienta energetica si in tehnologiile nepoluante pentru a-si reduce dependenta de combustibilii fosili cu atat mai mult cu cat este posibil ca in viitor preturile acestora sa creasca. Fondurile europene pot fi mai bine utilizate pentru a incuraja investitiile in acest domeniu, mai ales ca aceste fonduri sunt cea mai consistenta si mai putin costisitoare sursa de finantare disponibila in momentul de fata pentru Romania.
Potrivit FIC, pentru a atrage investitii in sectorul eficientei energetice, dar si in alte forme din lantul de valori energetice, tara noastra trebuie sa adopte un cadru legislativ caracterizat prin stabilitate, predictabilitate, transparenta si usurinta in aplicare. „Pentru a deveni atractiv pe termen lung pentru investitori, autoritatile romane trebuie sa adopte obiective clare pentru acest sector“, se arata intr-un comunicat al Consiliului.
Eric Stab, vicepresedinte al FIC si presedinte al Grupului de lucru pe Energie FIC, a subliniat, cu prilejul unui eveniment de profil, ca „cea mai ieftina energie este si va fi mereu cea pe care nu o consumi. Incurajarea eficientei energetice va oferi Romaniei mai multe oportunitati: tot mai multi consumatori industriali isi vor putea optimiza procesul de productie, ramanand astfel competitivi; consumatorii casnici vor avea si ei optiunea de a-si reduce semnificativ efectul facturilor la energie asupra bugetului familiei; iar companiile din energie vor putea inova si crea o noua piata in Romania care, speram noi, va ramane sustenabila multe decenii de acum inainte“.
Alte articole




