Semnal editorial S. Petrescu, M. Costea, M. Feidt, I. Ganea, N. Boriaru, et. al. Advanced Thermodynamics of Irreversible Processes with Finite Speed and Finite Dimensions
Data: 1-15 mai 2017 2017
Editura AGIR, 2015, Seria Inginerie termică, 17×24 cm, broşată, ISBN 978-973-720-592-9, 604 pag.
Cartea, elaborată în limba engleză, prezintă ultimele realizări ale Şcolii de Termodinamică Ireversibilă Românească, tratând o serie de procese specifice sistemelor termodinamice (motoare, instalaţii termice şi frigorifice) cu ajutorul „Termodinamicii cu Viteză Finită (TVF) şi al Metodei Directe (MD)", în interacţiune cu „Termodinamica ireversibilă cu Dimensiuni Finite". Universalitatea metodei de tratare este susţinută prin prezentarea în lucrare şi a unor aplicaţii din domeniul electrochimiei, biologiei sau al sistemelor socio-economice.
„Termodinamica cu Viteză Finită" (TVF), în prezent cea mai importantă ramură a Termodinamicii Irevesibile, a fost iniţiată la catedra de Termotehnică şi Maşini termice din Institutul Politehnic Bucureşti (1964 - 1970) de prof. univ. dr. ing. Stoian Petrescu şi continuată în UPB, sub conducerea directă a domniei sale, împreună cu colaboratori din Şcolile de Termodinamică Ireversibilă din: SUA, Finlanda, Franţa, Irlanda. Cartea este rezultatul acestei colaborări internaţionale, având 27 autori români, 2 autori din SUA, 11 autori din Franţa şi doi autori din Irlanda.
(Imaginea din articol)
Parcurgând prima parte a cărţii reiese că „Termodinamica cu Viteză Finită şi Metoda Directă", folosită la determinarea analitică a randamentului şi puterii oricărei maşini termice pentru optimizarea acestora, a apărut ca o necesitate certă în proiectarea şi realizarea de maşini şi instalaţii termice din ce în ce mai performante, atât la noi în ţară, cât şi la nivel mondial. Exemplele şi aplicaţiile prezentate în majoritatea capitolelor cărţii ilustrează concret cum se pot optimiza randamentul sau COP-ul, precum şi puterea diverselor maşini termice (maşini Stirling, motoare cu ardere internă, maşini frigorifice cu compresie mecanică de vapori, instalaţii de motoare solare, compresoare cu piston lichid foarte performante).
În momentul de faţă, expresiile: „Thermodynamics with Finite Speed" (TFS) şi „Direct Method" au devenit „cuvinte cheie" şi sunt folosite în toate articolele de specialitate publicate în revistele de prestigiu din lume: în SUA, Franţa, Elveţia, Spania, Irlanda, Mexic, Portugalia, China, Iran, Irak, India, Pakistan, unde sunt citate lucrările Şcolii de Termodinamică Românească.
Partea a doua a cărţii este dedicată prezentării noţiunilor teoretice ale „Termodinamicii Ireversibile cu Dimensiuni Finite" şi aplicării ei în interacţiune cu TVF.
În carte se prezintă şi aplicarea „Termodinamicii cu Viteză Finită" în alte domenii decât cel al maşinilor termice, respectiv la studiul Aparatelor Electrochimice (Pile de Combustie, Baterii, Electrolizoare) şi la Sistemele Biologice. Aceste extinderi sunt extrem de importante pentru dezvoltarea „Termodinamicii Irevesibile" şi pentru apariţia unor noi direcţii de aplicare a principiilor şi metodelor ei.
Astfel, aplicarea TVF la studiul sistemelor biologice a condus la ceea ce se numeşte în carte şi în toate lucrările publicate recent (de autorii cărţii în acest domeniu) la descoperirea/inventarea unui domeniu complet nou de cercetare: „Thermodinamica Biologică Cuantică a Sistemului Cardio-Respirator". În capitolele dedicate acestei „noi direcţii de abordare a Termodinamicii Ireversibile în Biologie" sunt prezentate concepte, diagrame şi formule de calcul noi pentru studiul comportării Sistemului Cardio-Respirator, similară cu comportarea unui sistem compus „din două Maşini Termice-Biologice": Inimă-Plămâni. Apreciem că descoperirile făcute şi prezentate în carte vor fi de mare folos echipelor de proiectanţi (medici, ingineri mecanici-termodinamicieni, ingineri electronişti, ingineri electricieni, ingineri automatişti, cercetători în domeniul fiziologiei) la pro- iectarea optimizată şi personalizată a Inimilor şi Plămânilor artificiali - problemă atât de importantă în momentul de faţă în lumea întreagă, datorită milioanelor de oameni cu probleme cardio-respiratorii.
Un alt exemplu de abordare interdisciplinară îl poate constitui şi interacţiunea dintre „Termodinamica cu Viteză Finită a agenţilor termici din gaze şi vapori" şi „Ştiinţa comportării şi prelucrării ireversibile a materialelor", pe care prof. univ. dr. ing. DHC Valeriu Jinescu a numit-o, foarte inspirat, „Energonica".
Recomandăm lucrarea de faţă atât specialiştilor din domeniile amintite, cât şi celor care vor să modeleze procese din sisteme de natură diferită de cea a sistemelor termodinamice.