Blitz
Data: 1 – 15 mai 2018 2018
● Două aeronave BOEING 737-800 Next Generation vor intra, în luna iunie, în flota TAROM. Ministerul Transporturilor a anunţat că două aeronave BOEING 737-800 Next Generation, unice în România prin caracteristicile premium, vor intra în flota TAROM în luna iunie. Aeronavele noi pot transporta până la 160 de pasageri pe o distanță maximă de 4260 km. Aparatele au 16 locuri la clasa business, scaune cu prize USB, ecrane pentru entertainment montate în tetierele scaunelor, precum și alte facilități.
● Agenţia Spaţială Română: Studenţii pot aplica pentru programul Drop your Thesis! 2019. Agenția Spațială Română (ROSA) invită studenții interesați de experimente în condiții de microgravitație să aplice la ediția din 2019 a programului Drop your Thesis!, organizat de Biroul de Educație al Agenției Spațiale Europene (ESA). Termenul limită pentru înscrieri este 4 noiembrie 2018. Programul Drop Your Thesis! își propune să sprijine echipe formate din cel puțin patru studenți din statele membre ale ESA în realizarea unui proiect în condiții de microgravitație.
Experimentele selectate vor avea loc în octombrie 2019, în Bremen, Germania, la ZARM Drop Tower Facility, care are o înălțime de 146 metri. Printre criteriile de eligibilitate se numără: vârsta cuprinsă între 18 și 32 de ani, calitatea de student la zi la o universitate dintr-un stat membru sau asociat ESA, studierea unui domeniu științific sau legat de inginerie. Pentru informații suplimentare cei interesaţi pot accesa http://www.esa.int/Education/Drop_Your_Thesis/Drop_Your_Thesis!_2019_open_for_proposals.
● Două medalii de argint pentru echipele româneşti prezente la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene EUSO 2018. Echipele României au obținut două medalii de argint la cea de-a XVI-a ediţie a Olimpiadei de Ştiinţe a Uniunii Europene (EUSO), desfăşurată la Ljubljana (Slovenia). Componența celor două echipe medaliate este următoarea: Răzvan-Adrian Covache-Busuioc - Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza din Alexandria, Teodora Stan și Vasile Mihai - Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București (echipa A), respectiv Irina Maria Palaghia - Colegiul Național Militar Tudor Vladimirescu din Craiova, Antonia-Georgiana Zavate - Colegiul Național Gh. Roșca Codreanu din Bârlad (jud. Vaslui) și Ariana-Dalia Vlad - Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București (echipa B). Toți cei șase elevi sunt în clasa a X-a. Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene (EUSO) este o competiţie cu caracter interdisciplinar pe echipe, în care fiecare stat poate înscrie două formaţii compuse din câte trei elevi. Participanţii susţin două probe practice cu durata de patru ore fiecare, la trei discipline - biologie, chimie şi fizică -, punctele de la fiecare experiment cumulându-se în contul echipelor. Ediţia din acest an a reunit 50 de echipe din 25 de state ale UE.