SEE Upstream, la a X-a editie
Data: 1 – 15 mai 2018 2018
La 24 aprile a.c. a avut loc evenimentul anual (conferință și expoziție) de tehnologie offshore și onshore din regiunea Mării Negre, SEE 2018 Upstream, importantă manifestare a petroliştilor, ajunsă la cea de-a X-a ediție. Organizatori au fost, ca de obicei, Clubul Petroliștilor și Industry Media Vector. AGIR a fost partener oficial al evenimentului, iar publicaţia Univers ingineresc - partener media.
Încă de la deschiderea conferinței, Iulian-Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, care a fost prezent la ultimele ediții ale manifestării, a subliniat că suntem martorii redesenării hărții energetice a Europei, fiecare țară dorind să-și valorifice resursele și să-și diversifice sursele de aprovizionare energetice. România este implicată în numeroase proiecte, unele în care s-au făcut progrese remarcabile, cum ar fi proiectul BRUA sau interconectările cu Bulgaria, Ungaria și Moldova (în pregătire fiind și interconectarea cu Serbia). Poziția strategică a României față de Marea Neagră, unde se prevede o dezvoltare seriosă a exploatării resurselor de hidrocarburi, impune o abordare strategică pe termen lung. Transgaz caută soluții de preluare a gazelor pentru țara noastră, se discută din nou despre revitalizarea proiectului AGRI etc. România dorește să devină un actor regional important, un hub regional în acest domeniu, să-și asigure securitatea energetică națională.
În același context, Sorin Gal, director general al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), a arătat că recenta revenire a prețului mondial al petrolului creează premisele relansării pieței serviciilor în acest sector. 2017 a fost un an dificil pentru ANRM, deoarece în acest interval a schimbat nu mai puțin de patru președinți. Cu toate acestea, proiectele au continuat. Au fost anunțate descoperiri nu numai în Marea Neagră, dar și în teritoriu, în zona de mare adâncime (de exemplu, structura Caragele, precum și o altă mare descoperire în judeţul Buzău). În opinia sa, potențialul de rezerve al zonei de mare adâncime onshore din România este chiar mai mare decât cel al Mării Negre.
În 2018 se vor produce importante modificări legislative: se așteaptă definitivarea legii redevențelor, a legii minelor, a noii legi a petrolului. Se va reactualiza prețul de referință al gazelor (bazat pe piața din România), se va ajunge la un nou preț al petrolului. De asemenea, se așteaptă modificări importante și în legislația secundară (abandonarea sondelor, accesul la terenuri etc).
Cele 11 prezentări tehnice din cadrul evenimentului au fost împărțite în două sesiuni succesive intitulate Spre un upstream competitiv prin inovare - soluții moderne, tehnologii și echipamente deosebite și Activități de recuperare secundară în operațiuni petroliere marine și terestre. A fost un bun prilej pentru numeroase companii din domeniu să-și prezinte activitatea și realizările recente. Un interes aparte a atras prezentarea lui Daniel Vlăsceanu, partener la Vlăsceanu, Ene și Asociaţii, referitoare la aspectele legale ale accesului la terenuri în operațiunile petroliere, precum și la propunerile de modificare a legislației din acest domeniu. De asemenea, a captat atenția prezentarea lui Constantin Sava, de la Geoecomar, referitoare la implicarea cercetării românești alături de partenerii europeni în studiul captării, stocării și, în special, utilizării pe baze economice a dioxidului de carbon emis de marile instalații industriale. Cei interesaţi pot găsi toate prezentările pe site-ul evenimentului (blackseaevents.com).