UEAPME (organizatia reprezentativa a IMM-urilor la nivel european): Educatia antreprenoriala trebuie adaptata cerintelor digitalizarii
Data: 1 – 15 mai 2018 2018
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a anunţat că susţine poziţia Uniunii Europene a Artizanatului şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ueapme) privind măsurile de sprijin pentru IMM-uri în vederea digitalizării.
CNIPMMR precizează, într-un documentar dat publicităţii, că provocările digitalizării sunt diferite pentru întreprinderi, IMM-urile având nevoie de „măsuri de sprijin diferite, în funcție de nivelul lor de digitalizare și de mărimea lor. Pentru a face față digitalizării, IMM-urile au nevoie de un cadru juridic care să fie suficient de flexibil, neutru și sigur pentru viitor; trebuie să asigure corectitudinea, transparența și condițiile de concurență echitabile pentru toate companiile".
Pentru a crea un mediu favorabil, UEAPME a formulat un set de propuneri de măsuri fără caracter legislativ în cinci domenii diferite: ▪ dezvoltarea abilităților; ▪ sprijinul financiar; ▪ consolidarea capacităților; ▪ infrastructura adecvată și ▪ standardizarea.
Astfel, potrivit documentarului dat publicităţii de CNIPMMR, între propunerile de măsuri specifice se regăsesc:
♦ Dezvoltarea abilităților
Sistemele de educație și formare trebuie să se adapteze pentru a răspunde mai bine nevoilor pieței muncii, cu schimbarea rapidă a competențelor, în contextul în care IMM-urile se confruntă deja cu o lipsă de competențe și probleme. Curricula trebuie să fie actualizată cu abilități digitale de bază și avansate. În plus, școlile trebuie să promoveze abilitățile transversale, cum ar fi adaptabilitatea și disponibilitatea de a dezvolta noi competențe pe parcursul vieții profesionale. Este nevoie de sprijin pentru a stimula antreprenorii, precum şi de schimb de experiențe privind oportunitățile de digitalizare și de formare pentru a dezvolta competenţele necesare valorificării acestor oportunități. Educația antreprenorială ar trebui să includă module dedicate tuturor aspectelor digitalizării.
♦ Sprijinul financiar
Accesul la finanțare pentru inves-tițiile în digitalizare este și mai dificil pentru IMM-uri decât găsirea de finanțare pentru investițiile tradiționale. Acest lucru este valabil mai ales pentru investițiile necorporale, cum ar fi software-ul și investițiile în soluții inovatoare. IMM-urile au nevoie de sprijin sub formă de instrumente financiare, care să poată acoperi aceste riscuri specifice, UEAPME solicitând includerea sprijinului pentru digitalizare ca obiectiv prioritar în viitoarele programe financiare. Pentru a consolida sprijinul pentru adoptarea digitalizării, UEAPME solicită includerea digitalizării ca obiectiv suplimentar în regulamentul pentru următoarea generație de fonduri europene descentralizate.
♦ Importanța transformării digitale pentru IMM-uri
„Provocările sunt diferite, iar IMM-urile au nevoie de măsuri de sprijin diferite, în funcție de nivelul de digitalizare și mărimea lor. Pe de-o parte, trebuie create un mediu și stimulente adecvate pentru IMM-urile cu ritm rapid de creștere, pentru a nu împiedica dezvoltarea noilor tehnologii, iar pe de altă parte, trebuie promovată transformarea digitală pentru a se asigura competitivitatea. Digitalizarea nu ar trebui privită ca o impunere sau un scop în sine, ci ca un instrument pentru sprijinul muncii și creșterea productivităţi", se arată în documentarul dat publicităţii de CNIPMMR. UEAPME pledează pentru o abordare cuprinzătoare și coerentă între toate inițiativele și serviciile Comisiei Europene, cu ajustări, astfel încât acestea să poată ajuta IMM-urile, pentru care a formulat propuneri specifice.
♦ În era digitală este nevoie de o legislație neutră și inteligentă din punct de vedere tehnologic, o viziune pe termen lung și să se țină pasul cu toate evoluțiile tehnologice. Legislația trebuie să nu fie prea rigidă și să nu adauge sarcini noi IMM-urilor, luând în considerare principiul „Think Small First" („Gândiţi mai întâi la scară mică").
♦ Crearea unui Centru de cunoștințe digitale
Un portal unificat care conține toate informațiile, inițiativele și resursele relevante ar putea ajuta atât IMM-urile, cât și organizațiile IMM-urilor în abordarea transformării digitale. UEAPME propune crearea unui „Centru de cunoștințe digitale". Un astfel de centru/platformă ar trebui să reunească experți digitali, organizații ale IMM-urilor care sunt aproape de întreprinderile mici și mijlocii din diferite regiuni și sectoare din întreaga Uniune Europeană.
♦ Asigurarea unei infrastructuri adecvate
Toate regiunile din UE ar trebui să fie dotate cu infrastructura digitală necesară pentru a optimiza administrarea, serviciile și producția. Interconectarea trebuie abordată de urgență; la fel, sunt necesare un acces garantat și nerestricționat la rețele de telecomunicații de încredere superioare, soluții de e-guvernare și un internet deschis. Capacitatea necesară ar trebui să fie garantată de furnizorii de telecomunicații, astfel încât utilizatorii de afaceri să poată folosi în mod automat 4G / 5G în cazul în care liniile de afaceri nu funcționează. În afară de cel mai înalt nivel posibil de securitate cibernetică, planurile de salvare ar trebui să fie promovate și dezvoltate la nivel european, național, local și la nivel de companie în cazul unor neajunsuri sau dezastre.
♦ Standardizarea în domeniul IT&C
Standardizarea poate ajuta IMM-urile să dezvolte noi tehnologii, să digitalizeze și să respecte legislația în cadrul pieței unice digitale. IMM-urile și start-up-urile care dezvoltă tehnologii inovatoare și devin factori de standardizare pot avea o ușă deschisă pe piețele globale și pot avea acces la milioane de utilizatori de standarde, atât pe piața internă a UE, cât și pe plan internațional. UEAPME solicită Comisiei Europene să își continue sprijinul pentru a se asigura că tot mai multe IMM-uri au șansa de a se implica în standardizare.
Alte articole


