Noi evaluari ale efectelor seismice sunt disponibile in vederea unei mai bune pregatiri pentru cutremur in Europa
Data: 1-15 mai 2022
În secolul XX, în Europa, cutremurele au provocat peste 200 000 de decese şi pierderi materiale în valoare de peste 250 de miliarde de dolari. Evaluările aprofundate ale hazardului şi riscului seismic sunt esenţiale pentru a reduce efectele catastrofale ale cutremurelor. Versiunea actualizată şi recent publicată a modelului de hazard seismic şi a primului model de risc seismic pentru Europa reprezintă baza pentru a stabili unele măsuri de reducere a riscului seismic şi pentru a creşte rezilienţa comunităţilor. Acestea contribuie semnificativ la înţelegerea cu privire la locul în care mişcările seismice puternice ar putea să se producă şi la efectele pe care le pot avea viitoarele cutremure în Europa. „Dezvoltarea acestor modele a fost un efort comun al seismologilor, geologilor şi inginerilor din Europa, cu ajutorul membrilor din Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti (UTCB) şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cercetarea a fost finanţată de programul de cercetare şi inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene", se menționează într-un comunicat al UTCB.
Cutremurele nu pot fi prevenite şi nici nu pot fi prezise cu exactitate, însă măsurile de reducere a riscurilor bazate pe modele de hazard şi risc seismic pot reduce semnificativ impactul acestora. Modelele Europene de Hazard şi Risc Seismic din anul 2020 oferă informaţii comparabile referitoare la distribuţia spaţială a nivelurilor preconizate de mişcări seismice ale terenului, la frecvenţa acestora, precum şi la potenţialul lor impact asupra mediului construit şi asupra bunăstării oamenilor. În acest scop, toate seturile de date fundamentale au fost actualizate şi armonizate, ceea ce a reprezentat un demers complex şi de durată, luând în considerare cantitatea vastă de informaţii şi diversitatea foarte mare a configuraţiilor tectonice din Europa. O astfel de abordare este crucială pentru a stabili strategii transnaţionale eficiente de reducere a efectelor dezastrelor, care să sprijine definirea unor politici de asigurare sau a unor coduri de proiectare actualizate la nivel european (de exemplu, Eurocodul 8) şi la nivel naţional.
În Europa, Eurocodul 8 defineşte standardele recomandate pentru construcţia şi consolidarea clădirilor şi structurilor rezistente la cutremure pentru a limita impactul cauzat de astfel de dezastre. Modelele Europene de Hazard şi Risc Seismic din anul 2020, inclusiv seturile de date de intrare, sunt oferite în regim de acces liber.
Modelul actualizat de hazard seismic dispune de seturi de date avansate
Hazardul seismic descrie mişcările seismice potenţiale ale terenului ce pot fi cauzate de viitoarele cutremure şi se bazează pe informaţiile ce provin de la cutremurele anterioare, geologie, tectonică şi condiţiile locale specifice ale terenului, în orice amplasament de pe teritoriul Europei. Modelul European de Hazard Seismic din 2020 (ESHM20) înlocuieşte modelul anterior din anul 2013.
Seturile avansate de date utilizate în noua versiune a acestui model au dus la o analiză aprofundată. În consecinţă, estimările legate de mişcările seismice ale terenului au fost ajustate, ceea ce a dus la estimări mai mici în cea mai mare parte a Europei faţă de valorile din anul 2013.
Există, totuşi, unele excepţii, în regiuni din vestul Turciei, Grecia, Albania, România, sudul Spaniei şi sudul Portugaliei, unde s-au obţinut estimări mai ridicate ale mişcărilor seismice aşteptate. De asemenea, modelul actualizat confirmă faptul că Turcia, Grecia, Albania, Italia şi România sunt ţările cu cel mai ridicat nivel de hazard seismic din Europa, urmate de restul ţărilor balcanice. Dar, chiar şi în regiunile în care nivelul estimat al mişcărilor seismice este scăzut sau moderat, în orice moment poate avea loc un cutremur ce poate provoca pierderi.
Mai mult, unele hărţi din modelul actualizat de hazard seismic al Europei vor constitui, în premieră, o anexă informativă pentru a doua versiune a Eurocodului 8. Standardele impuse de Eurocodul 8 reprezintă un punct important de referinţă la care pot face trimitere alte modele realizate la nivel naţional. Atunci când sunt disponibile, astfel de modele naţionale oferă informaţii autorizate care vin în sprijinul deciziilor luate la nivel naţional, regional şi local cu privire la dezvoltarea unor coduri de proiectare seismică şi a unor strategii de reducere a riscurilor. Integrarea unor modele de hazard seismic în anumite coduri de proiectare seismică facilitează asigurarea unui răspuns adecvat al clădirilor la cutremure, în funcţie de amplasamentul acestora în raport cu sursele seismice. Astfel, aceste eforturi contribuie la demersurile de a proteja cât mai bine cetăţenii europeni de efectele cutremurelor.
Factorii principali care sporesc riscul seismic
Principalii factori care sporesc riscul seismic sunt clădirile vechi, nivelul ridicat de hazard seismic şi zonele urbane. Riscul seismic descrie consecinţele economice şi umanitare estimate în urma unor posibile cutremure. Pentru a determina riscul seismic, sunt necesare informaţii legate de condiţiile locale ale terenului, densitatea clădirilor şi a oamenilor (expunere), vulnerabilitatea mediului construit şi evaluări detaliate ale hazardului seismic. Conform Modelului European de Risc Seismic din 2020 (ESRM20), clădirile construite înaintea anilor 1980, zonele urbane şi hazardul seismic ridicat sporesc, în principal, riscul seismic.
Deşi majoritatea ţărilor europene dispun de coduri şi standarde de proiectare recente care asigură o protecţie adecvată împotriva cutremurelor, încă există numeroase clădiri mai vechi neconsolidate care prezintă un factor de risc ridicat pentru locuitorii acestora.
Cel mai mare risc seismic apare în zonele urbane, multe dintre acestea având un istoric de cutremure devastatoare, precum oraşele Istanbul şi Izmir în Turcia, Catania şi Napoli în Italia, Bucureşti în România şi Atena în Grecia.
De fapt, numai în aceste patru ţări se înregistrează aproape 80% din pierderile economice anuale medii estimate, în valoare de 7 miliarde de euro, cauzate de cutremurele din Europa. Cu toate acestea, şi oraşe precum Zagreb (Croaţia), Tirana (Albania), Sofia (Bulgaria), Lisabona (Portugalia), Bruxelles (Belgia) şi Basel (Elveţia) au un nivel de risc seismic peste medie, în comparaţie cu oraşe mai puţin expuse, precum Berlin (Germania), Londra (Marea Britanie) sau Paris (Franţa).
Primul Model de risc seismic disponibil publicului larg pentru Europa
O echipă centrală de cercetători de la diferite instituţii importante din Europa, inclusiv din România, de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a lucrat în colaborare pentru a dezvolta primul Model de risc seismic disponibil publicului larg pentru Europa şi pentru a actualiza Modelul de hazard seismic al Europei.
Echipa respectivă a fost parte a unei activităţi care a început în urmă cu mai bine de 30 de ani şi a implicat mii de persoane din întreaga Europă. Aceste eforturi au fost finanţate prin numeroase proiecte europene şi susţinute de grupuri la nivel naţional în toţi aceşti ani. Echipa UTCB (R. Văcăreanu, F. Pavel, A. Aldea, C. Arion) a colaborat cu cercetătorii de la ETH Zurich la rafinarea şi validarea modelelor surselor seismogene Vrancea intermediar şi Banat, a comparat rezultatele analizelor de hazard seismic pentru teritoriul României obţinute cu modelul european şi cu modelul naţional, a furnizat informaţii actualizate privind expunerea seismică a clădirilor rezidenţiale din România şi a contribuit la alegerea caracteristicilor de fragilitate şi vulnerabilitate seismică pentru principalele tipologii structurale ale terenului.
Echipa INCDFP a contribuit cu informaţii privind sursele seismogene din România, cataloage actualizate şi statistici pentru sursele din zonă. Cercetătorii respectivi sprijină echipa de bază cu cunoştinţe şi observaţii în timpul atelierelor, seminarelor online etc. (C.O. Cioflan, E.F. Manea, M. Radulian). De asemenea, cercetători din cadrul INCDFP au contribuit la modelul european de risc seismic ESRM20, prin aportul adus la realizarea modelului de expunere şi la modelul european de evoluţie a coeficientului seismic pentru proiectare (D. Toma-Dănilă şi A. Ţigănescu).
Dezvoltarea Modelelor europene de hazard şi risc seismic din 2020 a primit finanţare din partea programului de cercetare şi inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene.
Reprezentanții Consorțiului EFEHR (Facilităţile Europene pentru Hazard şi Risc Seismic) menţin şi vor dezvolta în continuare modelul de hazard şi risc seismic pentru Europa, în colaborare cu Fundaţia Modelul de Cutremure Global (GEM) şi cu Sistemul European de Observare a Plăcilor Tectonice (EPOS). EFEHR este o reţea non-profit de organizaţii şi resurse comunitare care urmăreşte să furnizeze evaluări avansate privind hazardul şi riscul seismic în zona euro-mediteraneană. Cei interesați pot accesa modelul de hazard seismic la adresa www.hazard.efehr.org și modelul de risc seismic la www.risk.efehr.org.