„Fii Original! Stop Contrafacerii si Pirateriei!“, mesaj lansat la Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale
Data: 1-15 mai 2023
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale a fost marcată, în acest an, în România, printr-o serie de manifestări derulate pe parcursul întregii luni aprilie, toate încununate cu festivitatea din 26 aprilie 2023, găzduită de Sala Pașilor Pierduți din Palatul de Justiție - Curtea de Apel București. Ediția din acest an a fost dedicată rolului fundamental al femeilor în cercetare și inovare, tema - stabilită de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (World IntellectualPropertyOrganisation) - fiind „WomenandIntellectualProperty: AcceleratingInnovationandCreativity" - „Femeia și proprietatea intelectuală: accelerarea inovării și a creativității".
Evenimentul a fost organizat de InfoCons - 20 de ani! - Asociație Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România cu sprijinul Grupului de Lucru pe Probleme de Proprietate Intelectuală.
- Sursă foto: infocons.ro
La eveniment au luat parte reprezentanți la cel mai înalt nivel ai autorităților de stat, ambasadoarea SUA în România, KathleenKavalec, alți membri ai misiunilor diplomatice acreditați la București. Comunitatea inginerească din țara noastră a fost reprezentată de Mihai Mihăiță, președintele AGIR, președintele de onoare al ASTR.
Manifestările organizate cu acest prilej de InfoCons au avut ca scop creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța proprietății intelectuale și a protecției consumatorilor în toate activitățile desfășurate în viața de zi cu zi de cetățeni, în calitatea lor de consumatori de artă, cultură, turism, transport, servicii publice, sănătate, educație, tehnologie etc.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, InfoCons a lansat campania de informare și educare cu mesajul „Fii Original! Stop Contrafacerii și Pirateriei!", care are scopul de a trage un semnal de alarmă în rândurile consumatorilor, cu privire la veridicitatea produselor pe care le achiziționează, precum și la respectarea drepturilor de autor, a proprietății intelectuale. Totodată, organizația a demarat Programul Național Anticontrafacere și marcajul de securizare și securitate tip holograma Pro Q cu scopul de a diminua efectele provocate de falsuri, contrafacere, piraterie, contrabandă. Totodată, certificarea semnăturii și emiterii de documente permite reducerea costurilor judiciare. Prin implementarea acestui program, se pot certifica lucrări, semnături și documente, pentru a se elimina contrafacerea, asigurându-se, în același timp, o mai bună gestionare a banului public cheltuit pentru evaluări, procese etc., în cadrul instanțelor de judecată și al altor instituții.
De asemenea, InfoCons vine în sprijinul cetățenilor, în calitatea lor de consumatori, prin Aplicația Gratuită
InfoCons - Secțiunea Alerte pentru produse nealimentare. Astfel, consumatorii pot verifica în timp real produsele care fac obiectul Alertelor Rapide emise la nivelul Uniunii Europene, pentru a afla dacă produsul vizat este contrafăcut. Cetățenii, în calitatea lor de consumatori, pot afla informații cu privire la: ▪ denumirea produsului; ▪ țara vizată; ▪ gradul de risc; ▪ originea produsului; ▪ data la care intră alerta în vigoare; ▪ imaginea cu produsul ce face obiectul alertei.
În contextul marcării Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, a fost lansat în dezbatere publică proiectul de HG pentru aprobarea Strategiei naționale în domeniul proprietății intelectuale 2023 - 2028 și a Planului de Acțiune în domeniul proprietății intelectuale 2023 - 2028, precum și pentru înființarea Departamentului pentru coordonarea strategiei și politicilor în domeniul proprietății intelectuale.
Alte articole

