Inginerie si versuri, la „Primavara poetilor“ de la Buzau ♦ Primul eveniment organizat de cenaclul „Literar Ing” in afara Capitalei
Data: 1-15 mai 2023
Membrii cercului literar al Asociației Generale a Inginerilor din România, „Literar Ing”, s-au întâlnit joi, 6 aprilie, cu scriitorii buzoieni, cu ocazia festivalului „Primăvara poeților“.
Găzduită la Biblioteca Județeană „V. Voiculescu“ Buzău, manifestarea a fost primul eveniment organizat de cenaclul „Literar Ing” în afara Capitalei. Totodată, cu această ocazie, Sucursala AGIR Buzău a prezentat publicului buzoian toate structurile cu activitate culturală din interiorul asociației, după ce anterior, la Buzău, au avut loc reprezentații ale orchestrei simfonice și ale trupei de teatru a AGIR, precum și prezentarea conducerii și activității Editurii AGIR.
Invitatul special al festivalului a fost prof. univ. dr. ing. Nicolae Vasile, conducătorul cenaclului „Literar Ing“, cel care a prezentat volumele „Enciclopedia Scriitorilor din Generația 2000“ și „Pagini din istoria dezvoltării industriei României – volumul 7 – Industria de mașini electrice din România“, pe care le-a și donat Bibliotecii Județene „V. Voiculescu“ Buzău.
„Șarje“ în versuri între poeții buzoieni și bucureșteni
„În lumea electrotehnicii, eu sunt cunoscut ca părintele servomotoarelor electrice cu magneți permanenți. Asta are oarecum legătură cu arta. În popor, magnetul permanent este considerat ceva divin, pentru că dă energie din nimic. Eu am folosit această energie pe latura cu servomotoarele, astfel încât folosirea magneților permanenți are două avantaje extraordinar de mari. Primul: reduce foarte mult volumul și masa servomotorului. Doi: îl face să consume mai puțină energie, ceea ce în ziua de astăzi este esențial. Unde se utilizează? În momentul actual este bătaie mare pe aceste servomotoare în domeniul roboților industriali, al automobilelor electrice, mașini-unelte, locuințe inteligente, aviație, tehnică militară“, a declarat prof. univ. dr. ing. Nicolae Vasile.
Întâlnirea a fost o alternanță de „șarje“ în versuri ale celor două galerii de poeți: buzoieni și bucureșteni. De la București au fost prezenți: Antoaneta Rădoi, Octav Lica, Julian Radu, Marilena Dumitrescu Enescu, Grigore Curcanu, actrița Doina Ghițescu, Constantin Gavrilescu, Nicolae Vasile, Silvan G. Escu, Nicolae Aurelian Diaconescu (fost director al Muzeului Tehnic din București), iar printre poeții buzoieni s-au aflat: Valeria Manta Tăicuțu, Nicolai Tăicuțu, Tudor Cicu, Dumitru Pană, Nicolae Pogonaru, Mihaela Roxana Boboc, Laurențiu Belizan, Constantin Suditu, Ramona Muller, Dan Ionel Dinu, Elena Căpățână, Stan Brebenel, Cornel Diaconu, Adriana Anghelescu, Teo Cabel, Violeta Bobocea, Pr. Alexandru Pripon, Victoria Maria Pripon, Alexandra Gheorghe.
„Când am început eu profesia asta, un convertizor era cât un șifonier de mare, iar acum el este cât un pumn“
Referindu-se la metodele și tehnologiile noi care au apărut în inginerie în ultimii ani, în domeniul său de activitate, inginerul Nicolae Vasile a făcut o comparație cu perioada sa de debut.
„Când am început eu profesia asta, un convertizor era cât un șifonier de mare, iar acum el este cât un pumn. Adică, dacă înainte puneai lângă motor un șifonier, acum, în cutia lui de borne bagi totul. Este o evoluție fantastică care s-a întâmplat în vreo 40 de ani. O altă evoluție s-a înregistrat în domeniul senzorilor și traductoarelor. Adică, în momentul de față, un servomotor are în el o puzderie de senzori și traductoare care oferă protecție la supracurent, supratensiuni, supratemperatură etc. Asta înseamnă că este supraperformant și supraprotejat. În toate aceste domenii, România nu stă deloc rău. Astăzi, Institutul de Cercetări și Proiectări Electrotehnice, pe care l-am condus eu, produce în continuare cantități mari și livrează săptămânal în Vest asemenea servomotoare performante. În plus, singura fabrică care s-a făcut pentru așa ceva s-a făcut la Buzău“, a declarat conducătorul cenaclului „Literar Ing“.
La finalul evenimentului, publicistul Ionel Stănuță a dezvăluit că, la inițiativa inginerului Vasile Moraru, președintele de onoare al Sucursalei AGIR Buzău, va edita o carte dedicată istoriei uneia dintre cele mai importante întreprinderi din țară – Întreprinderea de Sârmă și Produse din Sârmă Buzău, devenită Ductil
Alte articole



