Participarea AGIR la INTEK 2024
Data: 1-15 mai 2024
Recent, la Brașov, la Lux Divina, a avut loc Expoziția INTEK 2024 (ediția a II-a), organizată de Tehnic Media Grup. Ca și în anul trecut, la prima ediție INTEK, a avut amenajat un stand și Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR). Anul acesta, expoziția INTEK s-a declarat ca Târgul de Tehnologie pentru Transformarea industrială. Organizatorii au afirmat, totodată, că, „în contextul economic actual, INTEK 2024 reprezintă un eveniment central pentru inovație și tehnologie, adunând lideri în automatizare, robotizare și digitalizare. INTEK este o platformă esențială pentru cei din sectorul producției". Vizitatorii au descoperit noi tehnologii, precum roboți industriali, coboți, senzori, sisteme de detectare, soluții digitale. Expoziția a promovat adoptarea acestor tehnologii pentru optimizarea producției, creșterea productivității și reducerea costurilor. Dintre tehnologiile prezente în expoziție se pot aminti: roboți industriali și coboți, sisteme de automatizare și control al proceselor, senzori și sisteme de detectare, tehnologii de acționare și mișcare, conectivitate industrială și IIoT, soluții cloud pentru industrie, echipamente pentru infrastructură IT, cybersecuritate industrială, tehnologii de vizualizare, monitorizare, măsurare și inspecție, soluții de scanare 3D, soluții software de proiectare, simulare și inginerie, tehnologii de imprimare 3D și fabricație aditivă, soluții de logistică și automatizare a depozitelor.
La această ediție au participat 43 de companii, mari branduri internaționale și importante companii locale.
Ca o amprentă specifică a acestei ediții a fost numărul mare de aplicații ale roboților colaborativi - coboții, care au fost prezentați în aplicații funcționale complexe, foarte utile pentru studenții care au vizitat expoziția.
Forumul organizat cu acest prilej a avut ca temă Digitalizarea și utilizarea inteligenței artificiale (AI) în industria din România. Intenția a fost să se răspundă la întrebări precum: De ce avem nevoie de digitalizare? Digitalizarea industriei, viziune globală și aplicare locală sau viziune și aplicare locale? Cum facem trecerea de la viziune la implementare în digitalizarea proceselor și cine ne ajută? Cu ce să începem și ce obținem din digitalizarea proceselor? Cum facem automatizări „inteligente" în era AI? Cum folosim roboții și AI în procesele noastre? Care sunt verigile slabe la implementarea proceselor de digitalizare și automatizare în industrie? Cum sprijină furnizorii locali de tehnologie transformarea industrială a companiilor din producție? Cine ne finanțează proiectele de automatizare și digitalizare în producție? Unde găsim sau cum pregătim forța de muncă pentru industria viitorului, cea care știe să folosească cele mai recente tehnologii? Este nevoie de AI în industrie? Unde a pătruns deja AI în industrie? Care sunt domeniile și departamentele unde AI se va implementa mai repede? Care este infrastructura necesară pentru a implementa AI în procesele de producție? Cine ne instruiește pentru folosirea inteligentă a AI în industrie? Ce faci dacă, după ce ai implementat AI, este „to busy" ori „out of order"? Ce provocări de securitate cibernetică ridică digitalizarea sau utilizarea AI în industrie? Ce soluții de cybersecurity adecvate erei digitalizării și AI avem la dispoziție?
Tot cu prilejul acestei expoziții, organizatorii au difuzat participanților și vizitatorilor cel mai recent număr (1 din 2024) din revista T&T - Tehnică și Tehnologie. Este de remarcat calitatea deosebită a revistei și articolele interesante pe care le conține.
Referitor la participarea AGIR la această manifestare, putem menționa că s-a amenajat standul astfel încât să se prezinte sugestiv activitatea Asociației, tradiția AGIR și principalele obiective și facilități ale AGIR pentru sprijinirea inginerilor și activităților inginerești. S-a distribuit vizitatorilor pliantul de prezentare a AGIR, precum și mai multe numere din bilunarul Univers ingineresc. Standul s-a bucurat de atenție și mai mulți vizitatori și-au manifestat interesul de a deveni membri ai AGIR, iar mai multe companii au rămas să analizeze oportunitatea de a deveni membri susținători ai Asociației. Expoziția, în ansamblu, a acoperit o arie importantă a ingineriei industriale cu specific de automatizări, mecatronică și robotică de înaltă performanță, s-a bucurat de un real interes și a creat premisele unei noi ediții de succes în anul viitor.
Expoziția a atras, pe parcursul celor trei zile, un număr mare de vizitatori - ingineri și alți specialiști în ingineria industrială, dar și din alte domenii de activitate: transporturi, construcții, sectorul economic, elevi și studenți de la Universitatea Transilvania din Brașov, precum și din alte centre universitare ca București, Cluj-Napoca și Sibiu.
Alte articole



