CD Dezvoltare durabila si civilizatie. Dezvoltare durabila si multilingvism
Autor: Gheorghe Ionascu | Ileana Constantinescu | Adriana Motatu
Editura: Milena Press
Format: CD
ISBN: 978-973-7873-66-8
Anul aparitiei: 2019
DESPRE CARTE
Volumul „Dezvoltare durabila si civilizatie” contine doua parti scrise de catre conf. univ. dr. Gheorghe IONASCU, membru al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, atestat de PNUD cu Diploma pentru dezvoltarea durabila si Ileana Constantinescu, prof. univ. dr. emerit la Academia de Studii Economice din Bucuresti, care a colaborat cu Adriana Motatu, lector univ. dr. la A. S. E. din Bucuresti si avocat.
Volumul contine si o a treia parte intitulata „Dezvoltare durabila si multilingvism”, autoarea celei de-a treia parti fiind Ileana Constantinescu, prof. univ. dr. emerit la ASE din Bucuresti.
Mentionam ca problema dezvoltarii durabile trebuie sa fie o problema de interes general pentru toate tarile lumii, intrucat toti locuitorii lumii impart aceeasi planeta, unde aerul, apa si intreg mediul inconjurator trebuie sa fie propice acestei dezvoltari durabile, poluarea trebuie sa se reduca simtitor, defrisarile irationale sa nu mai fie permise, caci a trai si a munci pe Terra inseamna a fi sanatos, ori cu aer si apa poluate si cu alunecari de terenuri din cauza defrisarilor irationale, oamenii risca sa se imbolnaveasca tot mai mult, sa se dezorganizeze din cauza conditiilor improprii de locuit sa fie obligati sa paraseasca chiar unele zone din cauza defrisarilor masive etc.
Asadar, in toate actiunile intreprinse de oameni trebuie sa primeze dezvoltarea durabila si grija fata de mediul inconjurator si de o gestionare rationala a resurselor naturale.
De asemenea, dezvoltarea durabila presupune si solutionarea pe cale amiabila a conflictelor intre unele tari, reducerea cheltuielilor pentru inarmare, gasirea unor solutii urgente pentru iesirea din criza economico-financiara care a afectat direct sau indirect tarile lumii, crearea de noi intreprinderi si deci, de noi locuri de munca si noi tipuri de posturi si munci pentru a se rezolva problema somajului si o corelare a preturilor cu salariile pentru ca problema alimentatiei sa fie rezolvata peste tot in lume.
Dezvoltarea durabila presupune rezolvarea problemelor fiecarei tari in parte si a tuturor tarilor in ansamblu, in ideea de a lasa urmasilor nostri Terra in conditii bune, cu bune practici de gestionare a ei.
Desigur, noi autorii ne-am preocupat in mod special atat de problemele generale, cat si de cele ale Romaniei in cadrul Agendei 2030.
Ar trebui mentionat ca pentru Romania, dezvoltarea durabila inseamna, dincolo de problemele deja amintite, stoparea emigrarii prin crearea de noi intreprinderi si locuri de munca, corelate cu scutirea de taxe si impozite a acestora pentru un an sau doi, reducerea importurilor pentru a se vinde cu prioritate produse romanesti, pentru a se redresa economia nationala si a da posibilitatea romanilor plecati la munca in alte tari sa revina in Romania, unde sa-si gaseasca un serviciu cu un salariu decent.
De asemenea, interesul Romaniei este sa se intoarca atat cei plecati, ca sa poata lucra in acesta tara, contribuind la dezvoltarea ei, cat si stoparea plecarii tinerilor in care Romania a investit pentru educatie si a-i face sa ramana sa munceasca aici pentru dezvoltarea durabila a Romaniei si gestionarea corecta a resurselor sale.
Dar problema dezvoltarii durabile presupune si pastrarea patrimoniului cultural al fiecarui popor si o politica lingvistica care sa permita fiecarei tari si inclusiv Romaniei sa lase generatiilor urmatoare fiecare limba prin care sa se aiba acces la cultura poporului respectiv.
CUPRINS
Prefata (I) 3
Prefata (II) 6
Dezvoltare durabila si civilizatie 14
Sarcinile stiintei pentru dezvoltarea durabila 27
Dezvoltare durabila si multilingvism 43