Comenzile înregistrate în perioada 04-13 octombrie vor fi procesate și expediate începând cu 14 octombrie.
Vă mulțumim pentru înțelegere!
Deseurile municipale. Metode de caracterizare si de colectare a datelor
Autor: Mihai Florin Solea | Octavian Ionut Tudorache
Editura: Printech
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 248 color
Coperta: legata
ISBN: 978-606-23-1176-6
Anul aparitiei: 2021
DESPRE CARTE
Activitatile umane conduc inevitabil la generarea de deseuri. Tendinta de crestere a activitatilor economice, urbanizarea si cresterea nivelului de trai a populatiei conduc la o crestere importanta a cantitatilor de deseuri generate. Riscul asociat gestionarii necorespunzatoare a deseurilor municipale se datoreaza capacitatii de asimilare limitata a mediului care, in zilele noastre, este supus unui stres continuu si ridicat pentru a mai putea metaboliza corect cantitati din ce in ce mai mari de deseuri generate. Miza poate fi de asemenea foarte mare pentru autoritati atunci cand ne referim la dimensionarea instalatiilor industriale de procesare a deseurilor.
Cunoasterea cantitatii generate si a compozitiei deseurilor municipale solide reprezinta un capitol cheie al gestionarii lor. Acest lucru este important pentru activitatile legate de prevenirea generarii deseurilor si a celor care implica valorificarea si eliminarea lor dupa colectare. De asemenea reprezinta un real sprijin in procesele decizionale, in alegerea optima a solutiilor tehnice si organizationale precum si in politicile de monitorizare si control.
Materialele din compozitia deseurilor municipale solide au o influenta fundamentala asupra emisiilor rezultate din activitatile de tratare, reciclare sau eliminare a deseurilor si joaca un rol foarte important in evaluarea solutiilor de gestionare a lor. Cu toate acestea, analiza ciclului de viata a deseurilor se bazeaza adesea pe date incomplete privind compozitia deseurilor municipale si astfel acumularea unei cantitati mari de deseuri municipale generate nu este echilibrata de perspectiva unui management eficient si performant.
Succesul unei strategii sau plan de gestionare a deseurilor municipale se bazeaza, printre altele, pe evaluarea tendintelor actuale si viitoare in ceea ce priveste cantitatea si compozitia fluxurilor de deseuri componente, pe considerarea atitudinilor de mediu ale rezidentilor, pe monitorizarea si controlul unui sistem de date care sa se racordeze solid cu realitatea.
Metodele de caracterizare a deseurilor municipale explicitate in lucrarea „DESEURILE MUNICIPALE - Metode de caracterizare si de colectare a datelor” prezinta protocoalele de esantionare adoptate, clasificarea/codificarea deseurilor si sortarea pe categorii a diferitelor componente si/sau materiale identificate. Lucrarea vine in intampinarea municipalitatilor, asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, operatorilor serviciului de salubrizare si nu numai, pentru intocmirea specificatiilor ofertelor pentru licitatii si desfasurarea campaniilor privind caracterizarea deseurilor municipale, astfel incat sa se indeplineasca obiectivele legale specifice gestionarii deseurilor.
Dr. ing. Luminita Gabriela Atudorei
Cercetator Stiintific Ingineria Mediului si ISWA Manager
Exista o serie de directive ale Uniunii Europene care necesita masurarea si raportarea datelor anumitor fluxuri de deseuri. Aceste date sunt necesare pentru a monitoriza conformitatea statelor membre cu obiectivele stabilite in directive, cum ar fi, de exemplu, ratele de reciclare. Deseurile municipale fac parte din aceste fluxuri.
Deseurile municipale reprezinta doar aproximativ 10% din totalul deseurilor generate in statele europene avand in vedere datele raportate in conformitate cu Regulamentul privind statisticile deseurilor, dar au un profil politic foarte ridicat datorita complexitatii compozitiei si legaturii stranse cu tiparele de consum.
Deseurile municipale sunt definite la articolul 3 alineatul (2) din Directiva 2008/98 / CE a Consiliului European privind deseurile ca „deseuri mixte/amestecate si deseuri colectate separat provenite din gospodarii (deseuri menajere), inclusiv hartie si carton, sticla, metale, materiale plastice, deseuri biologice, lemn, textile , ambalaje, deseuri de echipamente electrice si electronice, deseuri de baterii si acumulatori si deseuri voluminoase, inclusiv saltele si mobilier ”si„ deseuri mixte/amestecate si deseuri colectate separat din alte surse, in cazul in care astfel de deseuri sunt similare ca natura si compozitie cu deseurile provenite din gospodarii (deseurile menajere)”. Odata cu punerea in aplicare a Directivei (UE) 2018/851 a Parlamentului European si a Consiliului din 30 mai 2018 de modificare a Directivei 2008/98 / CE, statele membre trebuie sa indeplineasca si sa raporteze obiectivele privind deseurile menajere si / sau municipale.
Seriile anuale de raportari oficiale privind generarea si tratarea deseurilor municipale variaza foarte mult devenind astfel indoielnice. Caracteristicile deseurilor municipale de natura fizica, chimica si biologica sunt foarte importante pentru implementarea planurilor locale/regionale de gestionare a deseurilor si de asemenea pentru selectarea celor mai bune solutii tehnologice pentru exploatarea potentialului de valorificare a materialelor componente.
In acest context lucrarea „DESEURILE MUNICIPALE - Metode de caracterizare si de colectare a datelor” ofera publicului interesat, autoritati locale, operatori ai serviciului de salubrizare, operatori economici autorizati pentru colectarea si valorificarea deseurilor, ingineri, economisti si profesionisti in domeniul mediului, un important material de lucru, necesar pentru dimensionarea corecta a activitatilor de natura tehnica, economica, sociala si de protectie a mediului.
Dr.ing. Alexei Atudorei
Presedinte Executiv ARMD
Director ISWA
Expert International in Managementul Deseurilor
PREFATA
Chiar daca deseurile municipale nu constituie categoria de deseuri cea mai importanta din punct de vedere cantitativ reprezentand doar aproximativ 3% (https://ec.europa.eu/eurostat/data/database) din deseurile totale generate, ele fac obiectul mai multor reglementari si li se acorda o atentie deosebita, fiecare Stat Membru UE avand obligatia sa furnizeze Comisiei Europene un ansamblu de date privind generarea si tratarea lor. Aceste lucruri se explica prin dispersia lor mare, comporta multe tipuri de materiale in compozitia lor, faptul ca se gestioneaza zilnic, implica individul/contribuabilul/electorul/parintele, iar gestionarea lor este conditionata de pastrarea unor conditii sanitare stricte pentru populatie. Pe de alta parte, compozitia deseurilor municipale variaza in timp deoarece sunt reflexia societatii noastre de consum, ilustrarea marcanta a acestei evolutii fiind fluxul deseurilor de ambalaje si al deseurilor de echipamente electrice si electronice. Un ansamblu de factori cum sunt cresterea demografica, expansiunea urbana, dezvoltarea activitatilor socio-economice si de productie, precum si mutatiile care se petrec in modul de viata si de consum a populatiei, conduc la cresterea cantitatilor de deseuri generate in general si a deseurilor municipale in particular.
Cresterea generarii deseurilor municipale pune o serie de probleme dintre care amintim:
- Cresterea costurilor de colectare;
- Saturarea depozitelor de deseuri;
- Impactul asupra mediului inconjurator datorat:
* emisiilor de gaze cu efect de sera;
* substantelor poluante din depozitele de deseuri (lixiviat) care infesteaza panza de apa freatica;
* mirosurilor neplacute emanate ca urmare a descompunerii fractiilor organice.
Cunoasterea cantitatilor generate si a compozitiei deseurilor municipale (menajere si asimilabile) reprezinta o problema cheie a politicii de gestionare a deseurilor. Aceasta cunoastere este importanta atat pentru intarirea actiunilor de prevenire cat si pentru proiectarea si utilizarea sistemelor de valorificare a deseurilor dupa colectare. Totodata constituie un real sprijin decizional in alegerile tehnice , organizationale si in politicile de monitorizare a datelor.
Lipsa unor date corecte privind compozitia deseurilor municipale constituie o constrangere pentru punerea in opera, la nivel local, a unei politici eficiente de reducere a cantitatilor de deseuri depozitate prin reciclare sau valorificare. Ca efect, caracterizarea deseurilor municipale constituie o etapa esentiala pentru indeplinirea obiectivelor strategice ale Planului National de Gestionare a Deseurilor.
Metodele de caracterizare a deseurilor municipale, precum si metodele de inregistrare si colectare a datelor privind deseurile municipale atat din perspectiva operatorilor economici cat si din perspectiva raportarilor la si de la autoritatile locale si centrale din domeniu, prezentate in lucrarea de fata, pot servi la adoptarea unor politici coerente de gestionare a deseurilor municipale, atat la nivel local cat si central, pentru scopurile nobile de protejare a mediului in care traim si de securizare a sanatatii populatiei. Raspunsurile la intrebarile aflate pe agenda persoanelor responsabile ale autoritatilor centrale si locale si nu numai, ca de exemplu:
- Cum organizam gestionarea deseurilor municipale in urmatorii ani?
- Care sunt conflictele generate intre populatie si decidenti si cum sa anticipam aceste conflicte?
- Cetateanul participa la colectarea separata a deseurilor pe care le genereaza?
- Care sunt limitele reciclarii materiale?
- Care este gradul de eficacitate a (pentru indeplinirea obiectivelor reglementarilor din domeniu) tratarii mecano-biologice (MBT) sau valorificarii energetice pentru deseurile municipale?
- Ce spatii disponibile exista pentru depozitarea deseurilor municipale?
- Ce fel de parghii economice se vor aplica?
- Cum se integreaza indicatorii sanitari si de mediu in sistemul de gestionare a deseurilor municipale?
vor fi mult mai documentate si orientate pe indeplinirea obiectivelor reglementarilor europene din domeniu, in masura in care datele de care dispun sunt in acord cu realitatea.
Lucrarea contine 46 de figuri, 6 anexe si cinci capitole, dupa cum urmeaza:
I. CARACTERIZAREA DESEURILOR MUNICIPALE
II. COLECTAREA SI RAPORTAREA DATELOR PRIVIND DESEURILE MUNICIPALE
III. TENDINTE IN GESTIONAREA DESEURILOR MUNICIPALE SOLIDE - MSW
IV.CONSIDERATII ECONOMICE GENERALE ALE DESEURILOR MUNICIPALE - MSW
V. BIBLIOGRAFIE
Autorii lucrarii de fata, Dr. Ing. SOLEA Mihai Florin, cu peste 30 de ani de experienta in managementul deseurilor solide, expert in acest domeniu de activitate si TUDORACHE Ionut Octavian, CEO la J.T. Grup, firma de salubritate din Tulcea, data fiind pasiunea lor pentru activitatile legate de deseuri, spera sa aduca un plus de claritate si precizie in abordarea eficienta a gestionarii deseurilor municipale.
CUPRINS
PREFATA 2
I. CARACTERIZAREA DESEURILOR MUNICIPALE 11
I.1 Introducere 11
I.1.1 Definitii, generalitati 11
I.1.2 Metoda „INPUT” de determinare a compozitiei MSW (Municipal Solid Waste) 17
I.1.3 Provocari privind deseurile municipale in Statele Membre 18
I.2. Metodologia de caracterizare a deseurilor 19
I.2.1. Determinarea cantitatii generate de MSW 23
I.2.2. Metodologia esantionarii 25
I.2.3 Metodologia de sortare 30
I.2.4. Masurarea compozitiei prin fotogrametrie 34
I.2.5. Masurarea umiditatii MSW 35
I.2.6. Dimensiunea deseurilor din compozitia MSW 35
I.2.7. Compozitia chimica 36
I.2.8. Puterea calorifica 38
I.2.9. Densitatea vrac si densitatea materialelor 40
I.2.10 Proprietatile mecanice 40
I.2.11 Biodegradabilitatea 42
I.2.12 Criterii „environmentale” de caracterizare a MSW 43
I.2.13 Consideratii privind standardele romanesti de caracterizare a deseurilor municipale 43
I.2.14 Concluzii si recomandari privind tratarea MSW 50
I.2.14.1 Orientarea catre reciclare 51
I.2.15 Esimarea generarii MSW prin ”multiplicatori” 53
I.3 Metodologia pentru analiza deseurilor solide (instrument al Comisiei Europene; Solid Waste Analysis-SWA; SWA-Tool) 54
I.3.1 Recomandarile metodologice 54
I.3.2 Costul analizei deseurilor 68
I.3.3 Aspecte medicale si de securitate a muncii 68
I.3.4 Catalogul de sortare pentru analiza deseurilor municipale-SWA 69
I.4. Procedura de analiza a deseurilor menajere solide-ERRA(European Recovery & Recycling Association) 72
I.4.1 Scopul procedurii 72
I.4.2 Analiza deseurilor provenite din locuinte 73
I.4.3 Obtinerea probei - Anexa nr. 1 77
I.4.4 Rezultate - Anexa nr. 2 78
I.4.5 Terminologie materiale (coduri) - Anexa nr. 3 79
I.4.6 Determinarea umiditatii si a densitatii vrac - Anexa nr. 4 81
I.5 Caracterizarea Deseurilor Municipale Solide in SUA 82
I.5.1 Determinarea compozitiei prin identificarea obiectelor 82
I.5.2 Determinarea compozitiei prin esantionare manuala 83
I.5.3 Masurarea Compozitiei prin Fotogrametrie 86
I.5.4 Determinarea umiditatii 87
I.6 Configurarea suprafetelor necesare caracterizarii MSW si calculul suprafetei de stocare necesare pentru selectarea ulterioara a deseurilor municipale colectate separat 89
II. COLECTAREA SI RAPORTAREA DATELOR PRIVIND DESEURILE MUNICIPALE 91
II.1 Introducere 91
II.2 Tratarea deseurilor municipale 93
II.2.1 Metodele de tratare a MSW 94
II.2.1.1 Deseuri municipale depozitate la depozitul de deseuri 94
II.2.1.2 Deseuri municipale reciclate (fara compostare) 95
II.2.1.3 Deseuri municipale compostate sau fermentate 95
II.2.1.4 Deseuri municipale incinerate / Incinerare totala (inclusiv recuperare de energie) 96
II.3 Raportarea privind tratarea prealabila si deseurile secundare 96
II.4 Tratarea prin digestie anaeroba ca tratament final sau ca o componenta a MBT-Mechanical Biological Treatment 99
II.4.1 Tratarea mecano-biologica (MBT) 102
II.5 Comentarii privind raportarea pentru generarea si tratarea deseurilor municipale 104
II.6 Codificarea deseurilor municipale pe baza listei de deseuri LoW (List of Waste) 107
II.7 Comentarii referitoare la alegerea codurilor privind deseurile municipale 117
II.8 De ce este importanta utilizarea corecta a Listei Deseurilor? 128
II.9 Materialele deseurilor municipale 129
II.10 Datele raportarilor statistice ale MSW 131
II.11 Furnizarea datelor rezultate din operarea unui program de colectare separata a deseurilor municipale 139
II.12 Modalitatile de eficientizare ale unui pogram de colectare separata 152
II.13 Rapoartele programului de colectare separata 169
II.14 Evaluarea programului de colectare separata 177
II.15 Masurarea impactului de mediu 194
Anexa nr. 5 - Rezultatele proiectelor pilot ERRA 1990-1995 200
Anexa nr. 6-TABELUL DE CORESPONDENTA din Regulamentul (CE) nr. 2150/2002 si lista europeana a Deseurilor stabilita prin Decizia 2000/532/CE a Comisiei 202
III. TENDINTE IN GESTIONAREA DESEURILOR SOLIDE-MSW 214
III.1 Prognozele deseurilor 214
III.2 Digitalizarea si Inteligenta Artificiala in gestionarea deseurilor 220
III.3 Tendintele in gestionarea deseurilor si trecerea la economia circulara 232
III.4 Consumatorul si sistemele moderne de gestionare a deseurilor 235
IV. CONSIDERATII ECONOMICE GENERALE ALE GESTIONARII DESEURILOR MUNICIPALE-MSW 239
V. BIBLIOGRAFIE 242