India Darshan. 18.000 km de calatorii interioare

Autor: Iuliana Nalatan
Editura: Cununi de stele
Format: 13x20 cm
Nr. pagini: 336
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-93049-7-6
Anul aparitiei: 2013
CUPRINS:
India Darshan;
Prima chemare;
Intalnire cu parintele natiunii;
Serveste. Iubeste. Daruieste;
Intalnire cu eternitatea pe malul Gangelui;
Introducere in sannyasa;
Muzica, dans, poezie, pe urmele lui Tagore;
Niagara si triburile;
India ``doi in unu``;
Agricultura vizionara si temple antice;
Fecunditate;
India confuza;
Piatra in extaz;
Bijuterii mogule;
Feminitate in roz;
Tarana ce inalta cladiri de beton;
A doua chemare;
Poarta dintre iluzie si adevar;
Magia desertului;
Acasa;
Scoala celor desculti;
Popoare in exil;
La capat de drum;
Va urma;
Multumiri.
CUVANTUL AUTOAREI:
In India, cand te afli in prezenta unui maestru, a unui om sfant, cand mergi la templu si te uiti la Dumnezeu sub forma de imagine sau statuie, se spune ca primesti darshan. Privind, te inalti. Ceea ce vezi cu ochii te poate atinge atat de profund incat sa iti schimbe instantaneu viata.
Darshan inseamna viziune, punct de vedere. Cand privim ceva sau pe cineva, ne formam o opinie, in functie de starea mintii si de nivelul nostru de intelegere. De multe ori vedem doar estetica; vedem cu ochii fizici numai suprafata lucrurilor. A vedea cu adevarat inseamna sa devii una cu ceea ce vezi. Asta inseamna darshan. Cand nu mai exista nimic altceva, doar o deschidere si o prezenta fara margini. Si in acea intalnire tacuta dintre ochi si suflete e cea mai mare bucurie care poate exista.
Calatoria este inainte de toate o experienta a ochilor. Si India poate fi vazuta in multe feluri, in functie de privitor. Pentru mine, India este si va fi o tara, o lume, o idee sacra. Iar experienta de a fi in prezenta sacrului se numeste darshan.
In decursul a doua calatorii de sapte luni in total am parcurs India din nord pana in cel mai sudic punct. Mai mult de doua luni am stat in ashram. In restul calatoriei am admirat natura fiecarui loc, am trecut in viteza prin orase gigant, m-am pierdut in sate rupte de civilizatie, am vizitat palate si temple. Am vazut India atemporala si India istorica. Am cunoscut oameni de toate varstele si am fost primita cu drag in casele lor. Am dormit pe jos si in hotel de 5 stele. In final, am strabatut peste 18.000 de km cu autobuzul si trenul, vizitand locuri din paisprezece state.
Cartea prezinta, pe de o parte, descoperirea unei culturi noi, pe de alta parte, calatoria mea interioara.
Sub forma de incursiune culturala, am prezentat lucrurile care ma pasioneaza si pe care mi-a placut sa le explorez si sa le inteleg. India e o tara vasta, care copleseste prin dimensiuni geografice si istorice. In acelasi timp, e o tara greu de inteles si usor de judecat dupa aparente.
Pe de alta parte, calatoria mea in India a fost, in primul rand, una interioara, care vorbeste mai ales despre acele lucruri pe care nu ai timp sa le adancesti cand esti antrenat in rutina existentei: ranile pe care nu le-ai ingrijit la timp, nevoile pe care le-ai ignorat, magia de zi cu zi pe care, atunci cand esti calator, o vezi mai usor.
Am adunat in aceasta carte insemnari si amintiri despre locurile vazute. Locuri geografice, locuri sufletesti sau mentale. Fiecare destinatie e o ancora pentru o traire puternica. Cateodata in forma bruta, alteori mai rafinata, simbolica, am presarat gandurile, clipele de inspiratie si exaltare, intrebarile care m-au framantat si raspunsurile pe care le-am gasit. Nu e nici o carte pur turistica, nici una pur filosofica sau psihologica. E o carte precum viata, cu multe planuri intretesute, legate printr-un sens nevazut. Nu e o poveste discursiva, cu un fir narativ prezentat clar, ci o imbinare de cadre. Am ales sa adun la un loc aceste cadre mai mult din dorinta de a nu le pierde, pentru ca reprezinta o parte din mine, reprezinta marturia si certitudinea a ceea ce am trait si simtit.
Daca nu mergi acolo ca simplu turist in cautare de exotic, orice calatorie in India are potentialul generarii sau accelerarii unei transformari interioare, pentru ca te scoate din lumea ta, pe care o consideri singura posibila si valida. Purtandu-te dincolo de granitele tarii si ale mintii, uiti, pentru o scurta vreme, de tine, cel din cartea de vizita, si te apropii mai mult de tine, cel dincolo de nume si forma.
De ce e calatoria un mod de a te vindeca si regasi? Pentru ca esti doar tu cu tine, departe de forta dominatoare a cunoscutului, a camerei tale, a lucrurilor tale, a anturajului tau, departe de apropierea familiei, colegilor, a lui ``trebuie`` si ``nu trebuie``. In acest cadru care te indeamna la interiorizare, calatoria devine un mod de a te redescoperi si reinventa, o experienta de vindecare si reintregire. Iar drumul, sursa de inspiratie si catalizator pentru revelatii.