Seniorii energiei. Dialoguri de suflet. Vol.II

Autor: Elena Ratcu
Editura: A.G.I.R.
Format: 17,5x24,5 cm
Nr. pagini: 508 color
Coperta: legata
ISBN: 978-973-720-697-8
Anul aparitiei: 2018
CUVANT INTRODUCTIV
Avem nevoie de modele
In niciun domeniu al vietii materiale si/sau spirituale nu poate fi vorba de dezvoltare, in, fara existenta modelelor si valorilor. Ca pe un postulat, am putea accepta sinonimia semantica dintre evolutie, pe de o parte si necesitatea existentei reperelor, pe de cealalta parte. Fie si numai ca punct de raportare, nevoia de repere irumpe ca o obligatie obiectiva.
Evident, nu toti putem fi un Nikola Tesla, nu putem fi toti un Leonardo da Vinci sau un Nicolae Paulescu. La fel de clar este insa ca, in afara lui Dumnezeu, nimeni, niciodata si in nicio imprejurare nu s-a putut numi pe sine si nici sa fie considerat un demiurg. Dar, orice punct de cotitura in evolutie a pornit de la o idee, iar ideea a sclipit in mintea cuiva. Ei bine, acest cineva este reperul.
In domeniul energetic romanesc avem privilegiul de a ne bucura de o panoplie uriasa de repere. Pornind, aleatoriu, de la fratii Florin si Marin Mehedinteanu, de la Constantin Budeanu, Dorin Pavel sau Martin Bercovici si pana in zilele noastre, avem o continua ascendenta de nume si personaje care, fiecare la timpul sau, a insemnat un centru de coagulare de energii creatoare si formare de discipoli. Astfel, fiecare lucrator in energie a avut, acesta este adevarul, un mentor ce, cu timpul, i-a devenit reper pe care l-a avut ca model si pe care a tins permanent sa-l depaseasca, intru onoarea acestuia si mandrie proprie.
Pe scara globala este consacrata deja constatarea ca un popor care nu-si recunoaste si nu-si respecta trecutul nu poate avea un viitor, fie si numai pentru ca nu are la ce si la cine sa se raporteze. Si astfel, fiecare actiune se pierde in prezent, fara a-i cuantifica valoarea, din lipsa de reper, aparand mereu si mereu ca un inceput. Si cum poti aprecia dezvoltarea daca nu stii ca realizarea de azi este mai buna decat cea de ieri? Ei bine, acest „ieri” este insusi reperul.
Secretariatul Executiv al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei a intuit de mult necesitatea evidentierii respectului fata de inaintasi, recunoasterea meritelor specialistilor de prestigiu in dezvol¬tarea sistemului energetic in particular, in dezvoltarea si consolidarea continua a domeniului energie in ansamblul sau. Personalitatile romanesti din domeniul energie si protectie a mediului - o mare parte a elitei tehnice romanesti - sunt si azi, gratie carierelor impresionante si caracterelor de care dispun, adevarate modele pentru tinerii Romaniei contemporane, reprezentand in mod stralucit domeniul propriu de activitate si iubind sincer tara noastra.
In context, inca de la primele schite ale Monografiei Asociatiei CNR-CME, s-a avut in vedere introducerea unui capitol special in care sa fie pomeniti inaintasii, precum si specialistii cu realizari deosebite in dezvoltarea domeniului energie. Apoi, in discutiile de analiza de la nivelul Secretariatului Executiv si ale consilierilor CNR-CME s-a hotarat initierea unui ciclu de „interviuri-dialoguri de suflet” cu specialisti de prestigiu din energie si protectia mediului din Romania si din Republica Moldova, ciclu intitulat „Seniorii energiei”, pornind de la idea generoasa subliniata de Rhea Cristina in volumul „Romanii secolului XXI”: „... Pentru istoria culturala contemporana, aportul interviurilor cu personalitati la reconstructia unei epoci are un rol vital avand, in acest context, o importanta dimensiune civica si oferind date complementare sub aspectul informational si socio-istoric. Interviurile cu personalitati presupun conexiuni complexe cu aspecte referitoare la memorie (individuala sau colectiva), de discurs identitar-cultural, autobiografie, ego-historie sau microistorie.
Notiunea de „senior” in acceptiunea ciclului de interviuri publicate, initial, in buletinul informativ al CNR-CME, „Mesagerul Energetic”, exced limitarea la numarul anilor in favoarea realizarilor pe plan profesional si social, in favoarea calitatilor de lideri in colective de munca ori entitati prestigioase, modele de daruire si de iubire a domeniului specific al energiei si nu numai. Astfel, combinand si extrapoland sensurile semantice, notiunea de „senior” a capatat un continut larg care coroboreaza intr-o unitate armonioasa onorabilitatea persoanei intervievate, fara deosebire de varsta, rolul pe care aceasta l-a jucat sau il joaca in evolutia si dezvoltarea industriei energetice romanesti, contributiile de ordin profesional ori managerial le-a avut ori le are pentru mai binele domeniilor de activitate energie si protectia mediului, modul in care au stiut si stiu sa transmita noilor profesionisti, care patrund in campia muncii creatoare, morbul dragostei fata de meserie, de colectiv, de dezvoltare a locului si a rostului muncii.
La propunerea Secretariatului Executiv, Consiliul Director al CNR-CME a aprobat periodic propunerile de specialisti intervievati, iar doamna prof. Elena Ratcu, consilier al CNR-CME, a fost desemnata sa realizeze aceste interviuri, care reprezinta adevarate dialoguri de suflet.
Interviurile au fost publicate cu regularitate in buletinul informativ „Mesagerul Energetic”. In anul 2015, dupa realizarea a 33 dialoguri de suflet, apreciind ca nu toti cei interesati de a le avea sunt si beneficiari ai colectiei buletinului nostru informativ, acestea au fost publicate in primul volum care s-a numit „Seniorii Energiei - Dialoguri de suflet”, aparut in conditii grafice si editoriale de exceptie la Editura AGIR.
Iata-ne acum la finalizarea si punerea la dispozitia cititorilor interesati a celui de-al doilea volum „Seniorii Energiei” care cuprinde un nou ciclu de dialoguri realizate energeticieni de marca, cu speranta ca, si pe aceasta cale, aducem un serviciu unei posibile istorii a energeticii romanesti, istorie facuta de oameni, printre care se afla si seniorii intervievati cu suflet si caldura spirituala de doamna prof. Elena Ratcu, in numele Secretariatului Executiv al CNR-CME.
Avem convingerea ca realizarea unui asemenea demers contribuie la stimularea tinerilor specialisti dedicati domeniilor de energie si protectia mediului pentru a-si mari aria de valori si modele cu care sa se compare si pe care vor cauta, fiecare in functie de propriile-i veleitati, sa le depaseasca.
Promitem cititorilor ca nu ne vom opri si vom porni catre cel de al treilea ciclu de dialoguri din seria „Seniorii Energiei”, domeniul romanesc al energiei fiind o sursa nesecata de elite, adevarate repere in mersul obiectiv spre dezvoltare si permanenta depasire.
Dr. ing. Gheorghe BALAN
Director General Executiv CNR-CME
CUPRINS
CUVANT INTRODUCTIV 7
CUVANTUL AUTORULUI 11
PARTEA I 13
Vladimir BERZAN: „Doresti sa fii fericit, fii fericit!” 15
Mihai CERNEI: „A fi sef e o intamplare, a fi om e lucru mare” 33
Teodor Minodor CHIRICA: „Safety First!” 47
George DARIE: „Lumina din lumina” 69
Sorin DIMITRIU: „Cultura reprezentativitatii e fundamentata pe orice drum” 81
Dumitru FODOR: „Am muncit de cand ma stiu” 101
Viorel GAFITA: „Cel mai greu de construit sunt oamenii” 113
Paul GHEORGHIESCU: „Este cazul sa incepem sa gandim!” 129
Maria-Monica IONESCU: „Respectul se castiga, nu vine la pachet cu functia” 155
Ion LUNGU: „Avem nevoie de etica in afaceri” 177
Carmen NEAGU: „Uite-asa cum ma vedeti, nu ma dau pe cinci baieti!” 201
Corneliu Emil Armand PASLARU: „Sunt un impatimit al sectorului energetic” 227
Ovidiu Teodor Oratiu POP: „Tot ceea ce fac si am facut, fac cu responsabilitate” 249
Razvan Catalin PURDILA: „Lucrati inteligent, nu mult” 269
Ion ROTARU: „Am ales energetica nucleara pe viata” 291
Eugen SCHEUSAN: „Managerul cu un singur loc de munca” 309
Corneliu STAN: „In viata te conduce sinusoida” 329
Victor VAIDA: „Viitorul energeticii nu va fi asigurat daca nu luam masurile necesare” 345
Nicolae VASILE: „Cine are carte, are parte” 371
Doina VISA: „E de datoria mea sa dau ceva tarii” 389
Doina VORNICU: „Iubesc oamenii implicati” 411
Vlad ULMANU: „Fabricat in Romania - acesta este realizarea vietii mele” 427
PARTEA a II-a 443
Argument 445
Gabriel AVACARITEI 447
Florentina CERNAT 455
Teodora VASALCA-CIMPOI 461
Carol DAN 469
Lavinia IANCU 475
Gabriela MOROIANU 483
Cristina TREFAS 493
Alina VEREHA 501