Blitz
Data: 1-15 ianuarie 2017
● O nouă tehnologie transformă dioxidul de carbon în bicarbonat de sodiu. O companie fondată în India, Carbon Clean Solutions, a anunțat recent că a dezvoltat o metodă prin care poate capta dioxidul de carbon rezultat din procesul de ardere a cărbunelui și îl poate transforma ulterior în bicarbonat de sodiu, informează green-report.ro. Substanța este utilă pentru industrie, fiind folosită pentru procese diverse, precum confecționarea sticlei, a detergenților sau a hârtiei. Dezvoltatorii au testat deja noua tehnologie într-o centrală pe cărbune, din portul industrial Tuticorin. Reprezentanții Carbon Clean Solutions estimează că tehnologia ar putea valorifica 60 000 tone dioxid de carbon anual. Până acum, specialiștii și-au concentrat eforturile pe identificarea metodelor de a capta și de a stoca dioxidul de carbon în subteran, însă costurile procedurilor erau prea mari pentru a prezenta interes de business. Cercetătorii de la Carbon Clean Solutions au reușit să le reducă, înlocuind substanța folosită până acum (un derivat al amoniacului). Acum, spun ei, este nevoie de mai puțină energie și de mai puține echipamente.
● Primul tunel rutier care face legătura între Asia și Europa, pe sub Bosfor. Tunelului Eurasia, care leagă cele două continente pe sub apele strâmtorii Bosfor, a fost inaugurat în decembrie 2016. Noul tunel are două etaje și o lungime de 14,6 km, estimându-se că peste 130 000 de mașini îl vor traversa zilnic. Accesul este permis doar autoturismelor și camionetelor, durata unei călătorii între cele două continente fiind redusă de la peste 100 de minute la 15 minute, reprezentând cea mai scurtă cale de acces de pe ţărmul european al Turciei pe cel asiatic. Avrasya Tüneli, așa cum este denumit în limba turcă, este cel mai lat și cel mai adânc tunel rutier din lume. Cea mai adâncă secțiune, cu o lungime de 5,4 km, este situată la peste 100 m sub nivelul mării și poate rezista unor cutremure cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter. Tunelul rutier Eurasia se adaugă tunelului feroviar Marmaray, inaugurat în octombrie 2013, care lega deja malul european și cel asiatic al orașului İstanbul.
● S-a diminuat cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi. Pentru 2017, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 8,3% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern. Cota a fost stabilită pe baza comunicării Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), astfel încât să nu aibă impact negativ în factura consumatorilor finali. Pentru anul 2016, această cotă a fost de 12,15%, însă menținerea acesteia și pentru 2017 ar fi condus, conform calculelor ANRE, la o creștere a impactului certificatelor verzi în factura consumatorilor finali cu 17 lei/MWh, aproximativ 5%.
Alte articole



