Scadente ale integrarii Siderurgie si ecologie
Data: 16-31 mai 2005
Uniunea Producatorilor de Otel din Romania (UniRomSider) a avut Adunarea generala pe data de 26 aprilie 2005. Cu acest prilej, una din principalele probleme luate in discutie, in cadrul mai larg al “Pregatirii siderurgiei in vederea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana”, a fost “Obtinerea Autorizatiei integrate de mediu”.
Din prezentarea subiectului a reiesit ca activitatea de protectie a mediului inconjurator a devenit una din principalele preocupari ale industriei in general si ale celei metalurgice in special.
Faptul ca realizarea Protocolului de la Kyoto s-a constituit intr-un obiectiv major al UE explica, pe de o parte, preocuparea continua pentru fundamentarea legislativa a activitatii de protectie a mediului (peste 590 de acte normative de mediu adoptate in perioada 1990-iulie 2003), dar si seriozitatea cu care este urmarita monitorizarea emisiilor poluante si impactul asupra mediului, care in cazuri deosebite conduce la ridicarea autorizatiei de desfasurare a unei activitati productive.
In aceste conditii, avand in vedere ca Romania este semnatara a Acordului de la Kyoto, dar si in plin proces de aderare la Uniunea Europeana, Consiliul director al UniRomSider a hotarat mobilizarea eforturilor pentru realizarea unuia din principalele obiective ale actualei etape, si anume obtinerea de catre membrii sai cu activitate productiva a Autorizatiei integrate de mediu (AIM). Orizontul de timp pentru obtinerea AIM este 30 octombrie 2007 cu PIF (practic majoritatea instalatiilor in productie in siderurgia Romaniei) si respectiv 31 decembrie 2007 pentru toate celelalte.
Aceasta actiune deosebit de complexa, aflata intr-o anumita intarziere fata de termenul limita, dar nu imposibil de realizat, a inceput printr-o dezbatere-instruire organizata cu sprijinul MITTAL STEEL, in perioada 20-21 februarie 2005, la Galati, cu suport tehnic de la firma de consultanta ATKINS - Marea Britanie. Despre acest eveniment si despre continutul lui am scris la vremea respectiva, pentru buna informare a tuturor societatilor comerciale interesate de obtinerea Autorizatiei integrate de mediu.
In urma acestei instruiri, UniRomSider a initiat, in sprijinul membrilor sai, urmatoarele actiuni de cadru general:
1. Transmiterea de materiale documentare sintetice, in vederea intocmirii de catre membrii sai a dosarului pentru obtinerea AIM. Dintre acestea au fost amintite:
1.1. Documentele de referinta cu cele mai bune tehnici disponibile pe principalele capitole de activitate siderurgica (BREF-uri) obtinute cu ajutorul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, in varianta tradusa in limba romana;
1.2. Unele aspecte legate de necesitatea desfasurarii activitatii siderurgice in sistem integrat de control al poluarii;
1.3. Metodologii pentru prelevarea probelor pentru determinarea emisiilor de poluanti;
1.4. Definirea poluantilor specifici industriei siderurgice;
1.5. Intocmirea raportului de amplasament;
2. Organizarea unei dezbateri-informare in data de 22 februarie 2005, cu specialisti din unitati, asupra stadiului intocmirii dosarului pentru obtinerea AIM;
3. Consultatii la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si Institutul de Ingineria Mediului asupra clarificarii unor aspecte metodologico-organizatorice, dar si crearea unor posibile oportunitati pentru membrii UniRomSider in realizarea propriilor obiective.
Actiunea este inca departe de a fi finalizata. Evident ca “greul” activitatii este in sarcina unitatilor. S-a apreciat, insa, ca la nivelul UniRomSider, urmatoarele actiuni cadru pot sprijini eforturile membrilor proprii in implementarea activitatii in regim integrat de control al poluarii:
a. Organizarea unei dezbateri, cu sprijinul directiilor de specialitate din Ministerul Economiei si Comertului si al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, asupra solutionarii “poluarii istorice” a unor amplasamente dezafectate pana la privatizare;
b. Analiza stadiului de dotare cu echipamente/instalatii pentru determinarea unor emisii poluante si respectiv potentialul sprijin pe care membrii UniRomSider il pot primi, de exemplu, in cadrul activitatii internationale de “cedare” a unor cote de CO2;
c. Plecand de la faptul ca in probleme de protectia mediului, in prezent si in viitor, principala referinta este BREF-ul editat de CEE (inclusiv urmatoarele editii ale acestuia), apare necesar si urgent ca varianta in limba romana primita pe suport electronic de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor sa fie supusa unei revizii tehnice de specialitate. Volumul reprezinta peste 800 de pagini, iar actiunea de revizie tehnica trebuie finalizata foarte urgent. In acest scop s-a solicitat sprijinul unitatilor siderurgice interesate in acest obiectiv in mod direct, dar si indirect prin faptul ca stabilirea masurilor trebuie facuta in consens cu organismele teritoriale de mediu, in care BREF-ul constituie o referinta importanta. Acum exista acordul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor ca dupa revizia tehnica de specialitate, BREF-ul sa fie transmis, sub autoritatea acestui minister, organismelor teritoriale de mediu, care sunt principalul colaborator al unitatilor cu activitate de productie. In acest mod s-a apreciat ca vor fi evitate unele discutii pe marginea semnificatiei unor termeni de referinta. Pana in prezent si-a exprimat acordul de colaborare doar IPROLAM asupra capitolului “ape de racire”;
d. S-a apreciat ca utila activitatea de transparenta asupra evolutiei impactului siderurgiei asupra mediului, editarea anuala a unui buletin cu principalii indicatori de mediu. O prima incercare de colectare a datelor a fost facuta in trimestrul I 2005. Acordul conducerilor a impulsionat aceasta actiune, astfel ca pana in trimestrul III 2005 sa fie finalizat anul 2004.