Premiera mondiala: centrala nucleara plutitoare
Data: 1 - 15 august 2013
Prima centrala nucleara plutitoare din lume, capabila sa furnizeze energie si caldura in zonele greu accesibile, dar si apa potabila in regiunile aride, va fi functionala in Rusia peste trei ani, potrivit Russia Today. „Aceasta nava unica va fi operationala pana in 2016“, a declarat Aleksandr Voznesensky, directorul Uzinei Baltice, cel mai mare santier naval rus, cu prilejul celei de-a VI-a Expozitii Navale Internationale de la Sankt Petersburg.
Generatoarele plutitoare, destinate alimentarii cu energie a marilor intreprinderi industriale, porturilor si platformelor de extractie maritime, au fost proiectate dupa modelul reactoarelor nucleare ce echipeaza spargatoarele de gheata. Tehnologia si-a dovedit eficienta in conditiile arctice extreme, pe parcursul ultimilor 50 de ani. Centrala nucleara plutitoare este o nava cu un deplasament de 21.500 de tone, deservita de 69 de oameni. Neavand propulsie proprie, ea trebuie remorcata pana la destinatie. Fiecare nava va avea doua reactoare de propulsie navala de tip KLT-40, modificate, acestea putand furniza pana la 70 MW de energie electrica sau 300 MW de caldura, suficient pentru un oras cu o populatie de 200.000 de locuitori. Centralele nucleare plutitoare urmeaza sa fie folosite in nordul extrem sau in Extremul Orient rus, unde dezvoltarea economica este afectata de lipsa energiei. Varianta pentru export poate fi modificata si transformata in statie de desalinizare, capabila sa produca zilnic 240 000 mc de apa potabila, mai scrie Russia Today. Pana acum 15 state, intre care China, Indonezia, Malayesia, Algeria, Namibia, Capul Verde si Argentina s-au aratat interesate de achizitia unor astfel de centrale. Producatorul subliniaza ca procesul de imbogatire ce are loc pe aceste vase este in conformitate cu reglementarile privind neproliferarea ale Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).
La fel ca o centrala atomica normala, in proiectarea centralei plutitoare s-au luat masuri de protectie in fata posibilelor amenintari care fac reactoarele vulnerabile la valurile tsunami sau la coliziunea cu alte vase sau structuri terestre. Generatoarele pot fi inlocuite cu unele noi dupa 40 de ani, cele uzate urmand sa fie returnate unei unitati specializate care le poate face reutilizabile. De asemenea, vasele nu pun probleme de mediu, intrucat operarea lor nu duce la eliberarea de substante periculoase.
Constructia primei centrale nucleare plutitoare, Academia Lomonosov, a inceput in 2007 la Uzina pentru submarine din Sevmas, Severodvinsk. Un an mai tarziu a fost transferata la Uzina Baltica, unde lucrarile au fost sistate pentru aproape doi ani, din lipsa finantarii. Noua intelegere pentru finalizarea constructiei a fost semnata in decembrie 2012 intre Uzina Baltica si compania rusa de stat Rosenergoatom.
Alte articole


