Firme romanesti de succes: ARGUS - traditie, adaptabilitate, performanta, perspective
Data: 16 - 31 august 2015
Va rugam sa va referiti la principalele argumente/atuuri care recomanda SC ARGUS SA ca exemplu de „poveste de succes“.
Este o firma cu o traditie de peste 72 de ani in producerea uleiului, cu capital integral romanesc. A fost infiintata in 1943 de un grup de intreprinzatori constanteni. A fost nationalizata in 1948 si redenumita „Intreprinderea de Ulei Constanta“. In perioada 1994 - 1996 s-a realizat privatizarea. A parcurs un proces de privatizare MEBO, iar incepand cu anul 2002 a fost listata pe piata Rasdaq, cu simbolul bursier „UARG“. Ca urmare a tranzactiilor efectuate, in structura actionariatului exista un fond de investitii reprezentativ, care detine un procentaj majoritar (la data de 30 ianuarie 2015 S.I.F. Oltenia detinea 85,9821% din capital, Persoane Fizice - 8,8838%, Persoane Juridice - 5,1341%).
Realizeaza produse de calitate superioara solicitate si apreciate de consumatori. Principalele produse finite sunt: ulei rafinat imbuteliat (Argus floarea-soarelui, Sora Soarelui, Argus rapita, Sorica, Tomis, Ulei rafinat vrac, Ulei brut). Produse secundare: srot, acizi grasi, peleti din coji de floarea-soarelui. De asemenea, prin punctele de lucru de la Mangalia, Lumina, Amzacea, Dor Marunt si prin Comcereal Tulcea S.A., desfasoara activitati de receptie, depozitare, conditionare, livrare cereale si seminte oleaginoase.
S-a focusat pe dezvoltarea continua a dotarilor tehnice urmarind incadrarea in standardele internationale in domeniu si asigurarea realizarii unei calitati si a unui volum corespunzator solicitarii pietei pentru produse. Prezentam, in continuare, un scurt istoric al principalelor investitii: montarea unei instalatii de format butelii PET Sidel si achizitionarea liniei pentru imbuteliere in PET, cu o capacitate de 10 000 butelii/h; modernizarea sectiei de extractie si a liniei de uleiuri brute; instalarea liniei de precuratire de tip BUHLER; modernizarea si retehnologizarea sectiei rafinarie, crescand capacitatea de rafinare si obtinand uleiuri rafinate prin ambele metode de rafinare, atat fizica, cat si chimica; dotarea cu o linie de imbuteliere in bidoane de 2 l si 5 l, achizitionarea unui cazan de abur pe gaz natural, Garioni Naval, cu o capacitate de 10 t/h si imbunatatirea cazanelor existente, CR 11, care folosesc drept combustibil coaja de floarea soarelui rezultata in urma procesului de fabricatie.
Fluxul de productie este unul complet. El este asigurat de catre urmatoarele sectii: receptia, depozitarea si conditionarea materiei prime si a sroturilor; prelucrarea semintelor oleaginoase prin decojire, presare si extractie, rezultand ulei brut si sroturi; rafinarea uleiului; depozitarea uleiurilor brute si rafinate; imbutelierea uleiului, producerea aburului in centrala proprie.
Implementarea unui sistem performant pentru management. Certificari Lloyd’s Register Quality Assurance bazate pe: Sistemul de Management al Sigurantei Alimentului - domeniul de activitate „Productia uleiului comestibil de floarea soarelui si rapita de la depozitarea uleiului brut, rafinarea si imbutelierea pana la livrarea produsului final imbuteliat sau vrac din depozit“ (SR EN ISO 22000: 2005, extindere conform schemei FSSC 22000: 2010 - cuprinde SR EN ISO 22000: 2005 si ISO/TS 22002-1: 2009 „Programe preliminare pentru siguranta alimentului. Partea 1: Fabricarea alimentelor“); Sistemul de Management al Calitatii ? domeniul de activitate „Procesarea semintelor oleaginoase si producerea uleiurilor vegetale, a sroturilor si a acizilor grasi“ (SR EN ISO 9001: 2008 „Sisteme de management al calitatii. Cerinte“); Sistemul de Management al Mediului ? domeniul de activitate „Activitati incluzand si fiind asociate cu procesarea semintelor oleaginoase si producerea uleiurilor vegetale, sroturilor si acizilor grasi“ (SR EN ISO 14001: 2005 „Sisteme de management de mediu. Cerinte cu ghid de utilizare“).
Se stie ca inconsistenta si incoerenta sistemului legislativ faciliteaza coruptia, ingreuneaza dezvoltarea normala a mediului economic. Care au fost momentele cele mai dificile si cum au fost depasite de ARGUS?
Prin activitatile ostile ale actionarului majoritar si ale conducerii executive din perioada iunie 2011 - iunie 2012, utilizand practici mai mult sau mai putin legale, a fost atinsa credibilitatea companiei si implicit accesul la surse de finantare pentru achizitionarea de materie prima pentru campania 2012 - 2013. O singura banca, cu care lucram si in prezent, a acceptat sa ne finanteze.
Argus si-a luat propriile masuri interne pentru a evita implicarea companiei in actiuni ce pot fi atinse de flagelul coruptiei.
Va propunem, in continuare, sa mentionati principalele „puncte tari“ care credeti ca faciliteaza dezvoltarea companiei ARGUS ?
Existenta, in structura actionariatului, a unui fond de investitii reprezentativ, care detine o pondere majoritara, si care poate facilita crearea si aplicarea de strategii de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung.
Integrarea intr-un grup de firme cu activitati complementare. ARGUS s-a dezvoltat si prin participari de capital la societati cu profil de productie (ECO ROM AMBALAJE - 7,69%), comert (REX AGRA - 99,96%, ALIMENT MURFATLAR - 55,04%), transporturi (ARGUS TRANS - 100% ) si achizitii/depozitare produse agricole (CEREAL PREST - 100%, COMCEREAL TULCEA - 95,36%).
Care sunt cateva dintre propunerile, considera-te de dumneavoastra importante, pentru imbunatatirea mediului de afaceri din Romania si care ar avea un impact pozitiv in dezvoltarea viitoare a companiei ARGUS?
O reglementare corespunzatoare privind activitatea retelelor multinationale de distributie;
Acces facil la surse de finantare cu dobanzi atractive care sa permita achizitionarea de materie prima cu costuri suplimentare minime;
Sustinerea productiei si a procesarii de seminte oleaginoase ce are ca destinatie consumul intern, pentru balansa-rea ponderii exportului de astfel de materie prima.
Incheiem aceasta scurta prezentare cu speranta ca industria, economia romaneasca in ansamblu, chiar si intr-un context nefavorabil, este capabila sa reziste si sa renasca. O imbunatatire continua a mediului de afaceri, realizata „pas cu pas“ si tinand cont de cerintele concrete ale agentilor economici, ar putea fi o solutie salvatoare.
Redactia „Univers ingineresc“ apreciaza in mod deosebit acest demers al Sucursalei AGIR Constanta, in mod special al presedintelui ing. Nicolae Fildan, prin implicare directa, in vederea concretizarii unei idei lansate recent de Consiliul Director al Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania.
Este de notorietate faptul ca foarte multi colegi de breasla au optat pentru initierea si consolidarea unor afaceri, astfel incat au dobandit, pe deplin temei, calitatile unor veritabili antreprenori. Cu toate ca exista controverse pe tema definirii antreprenoriatului in stransa legatura cu managementul, putem considera - fara teama de a gresi - ca inginerii au dovedit de foarte mult timp, chiar din vremea primei revolutii industriale, ca aptitudinile si pregatirea lor reprezinta un factor propulsor al activitatilor economice, in primul rand al celor din sfera productiei materiale. Ei au dovedit si dovedesc practic ca stapanesc simultan cu cunostinte adecvate in sferele tehnicii si tehnologiei tot ceea ce este necesar in materie de previziune, organizare, coordonare, antrenare si control-evaluare, care reprezinta componentele managementului activitatii de productie. In acelasi timp, s-au afirmat in managementul calitatii, al cercetarii-dezvoltarii-inovarii, precum si al dezvoltarii organizatiei, incepand cu IMM-urile si terminand cu marile companii, inclusiv cele multinationale. Nu mai putin adevarat este ca multi colegi de breasla s-au dovedit a fi competenti si in promovarea managementului resurselor umane, al riscului, al lantului valorii, in ultima instanta al performantei economice si tehnico-stiintifice, adica exact ceea ce, in pagina de fata, s-a definit prin sintagma „povesti de succes“.